Samsung’s cijfers nog steeds onder druk, analisten toch optimistisch

Dit jaar is het jaar dat Samsung’s ‘makkelijke’ dagen geteld lijken. De rek is uit de groei van de smartphonemarkt, Chinese fabrikanten bieden meer en meer ‘veel-voor-weinig’, en een nieuwe koers is gewenst. Ook de cijfers van het derde kwartaal laten dit beeld zien.

samsung-logo Samsung's cijfers nog steeds onder druk, analisten toch optimistisch

Begin 2014 al werd duidelijk dat de Zuid-Koreanen hun koers moeten gaan wijzigen, en drie maanden geleden zagen we al duidelijk dalende winstcijfers van het bedrijf. De afgelopen drie maanden veranderde hierin weinig, zo weet Reuters te melden. De verwachting is dat er ‘slechts’ 3,8 miljard dollar – 3 miljard euro – winst overblijft na aftrek van kosten. Dat lijkt veel, en dat is het ook. Toch is de daling aanzienlijk ten opzichte vorig jaar, toen Samsung in dezelfde periode nog ruim twee keer zoveel verdiende.

Paradoxaal genoeg steedsg het aandeel Samsung op maandag, door de verwachting dat de dalende winsten in de toekomst weer tot het verleden zullen behoren. Niet alleen start op korte termijn de verkoop van de Galaxy Note 4, maar de komst van meer betaalbare telefoons met een premium bouwkwaliteit – de Galaxy A5 en de Galaxy A3, en elders ter wereld ook de Galaxy A7 – lijkt analisten mild positief te stemmen. Daarbij komt, dat de Zuid-Koreanen waarschijnlijk goed zullen gaan verdienen aan de productie van Apple’s volgende generatie mobiele processoren.

Sowieso doet Samsung’s chip-makende tak het goed, niet alleen dankzij de productie van processoren, maar ook vanwege haar dominante positie op de markt voor geheugenchips. Het is dan ook niet zo gek dat Samsung juist flink investeert in deze tak van sport: maarliefst 14 miljard dollar wordt er gestoken in de bouw van een nieuwe fabriek.

Hoe het ook allemaal moge zijn: de smartphone markt is aan het veranderen, en Samsung moet daarin mee. De nieuwe koers die het bedrijf laat zien met de genoemde toestellen is daar slechts een voorteken van. Als het bedrijf daardoor betere en/of mooiere toestellen gaat maken, is dat voor de koper alleen maar interessanter.

Galaxy deal tips

Praat mee