Samsung maakt een hoop winst – maar niet genoeg

Je zou denken dat een bedrijf dat in één kwartaal 5,2 miljard euro winst maakt best tevreden kan zijn. In de mobiele technologie sector gelden echter andere wetten, en dus is de teleurstelling groot onder analisten die eerder voorspelden dat de winst in de laatste drie maanden van 2013 uit zou komen op ruwweg 6,9 miljard.

samsung-logo Samsung maakt een hoop winst - maar niet genoeg

De laatste maanden gonst het achter de schermen bij makers van (dure) mobiele telefoons. Berichten dat de markt verzadigd begint te raken worden door de één bevestigd en door de ander tegengesproken – maar het punt van verzadiging nadert natuurlijk onherroepelijk. Samsung zelf liet eerder al weten voor 2014 relatief bescheiden verwachtingen te koesteren.

Duidelijk is in ieder geval dat Samsung bergen met geld weet binnen te halen, maar dat deze bergen niet eeuwig tot in de hemel zullen blijven groeien. In vergelijking tot het laatste kwartaal van vorig jaar maakte het Zuid-Koreaanse bedrijf zelfs een klein beetje minder winst.

Als reden voor deze tegenvallende geldbergen wordt onder andere aangevoerd de bovengenoemde verzadiging in de markt voor dure toptoestellen, maar ook de release van twee nieuwe iPhones – die traditiegetrouw de bestverkopende smartphones zijn aan het einde van het jaar – en de opkomst van een aantal Chinese fabrikanten die toestellen uitbrengen tegen veel lagere prijzen.

Hoe de vork precies in de steel zit blijft uiteindelijk toch een beetje gissen. Samsung zelf lijkt zich redelijk bewust van de veranderingen in de markt. Een paar dagen terug nog liet de baas van het megaconcern weten dat Samsung het komende jaar meer nadruk moet leggen op innovatie en software, en minder op het verleggen van grenzen op hardwaregebied. Met andere woorden: de strategie waar Samsung de laatste jaren groot mee werd, is aan vernieuwing toe.

Verder staat Samsung bekend om haar ‘voortdurende crisis‘-filosofie, die als doel heeft op tijd veranderingen te signaleren, en nooit gemakszuchtig te worden.

Dit alles lijkt er in ieder geval voor te zorgen dat 2014 een erg interessant jaar gaat worden – misschien wel het interessantste jaar sinds lang, want zowel de cijfers als Samsug’s eigen management geven aan dat het tijd wordt om de zaak anders aan te pakken. En als het goed is, is er natuurlijk één toestel waar velen op zitten te wachten, en dat de eerste tekenen van verandering moet gaan tonen: de Galaxy S5.

Dat wij des te benieuwder zijn laat zich raden…

Galaxy deal tips

Praat mee