QHD, wat moet je ermee? Of: wat kijk jij op een ultrahoge resolutie scherm? (update: Gear VR?)

De allereerste Samsung Galaxy S smartphone had een schermresolutie van 800 bij 480 pixels, en dat was destijds een prima, hoge schermresolutie voor een telefoon. Onlangs onthulde Samsung de Galaxy Note 4, met een zogeheten QHD – quad HD – scherm met 2560 bij 1440 beeldpunten, of 1440p. Maar, waarmee vullen we anno 2014 eigenlijk al die pixels? Wie kijkt er wat op 1440p?

samsung-qhd-scherm-content-kwaliteit QHD, wat moet je ermee? Of: wat kijk jij op een ultrahoge resolutie scherm? (update: Gear VR?)

Schermen met een ultrahoge resolutie: nog nooit zag zoveel content er zo onscherp uit

Oké, de aanleiding voor deze vragen is níet alleen de Galaxy Note 4, maar ook onze Galaxy Tab S 8.4. Deze heeft ook een dergelijk Super Amoled scherm, maar dan met 2560 bij 1600 pixels. En hoewel sommigen zich – niet onterecht – afvragen wat je hebt aan een dergelijke resolutie op een 5,7 inch smartphone, staat als een paal boven water dat de schermresolutie van de Galaxy Tab S wel degelijk iets zichtbaar toevoegt aan het apparaat.

Toch blijven we na een flinke periode intensief Galaxy Tab S gebruik met één vraag zitten. Want als er één ding heel snel duidelijk wordt zodra je een dergelijke tablet in gebruik hebt genomen, is dat het overgrote deel van YouTube’s video’s er tenenkrommend uitziet. Met andere woorden: tenzij een video beschikbaar is in 1080p full HD kwaliteit – of hoger – ziet alles er teleurstellend onscherp uit.

Uiteraard is er het één en ander al veel beter met diensten als Netflix, of wanneer je gebruik maakt van alles-in-1 internet/tv-oplossingen als Vodafone Thuis – zoals het hoort mét eigen TV app voor op je tablet of telefoon. Dan krijg je tenminste een acceptabele 1080p beeldkwaliteit voor je kiezen. Maar 1080p is nog geen 1440p.

Begrijp ons niet verkeerd: een 1440p QHD scherm op je favoriete (Galaxy) smartphone of tablet is echt onzettend mooi, en je maakt wel degelijk gebruik van de hoge resolutie als je bijvoorbeeld je zelf genomen foto’s en video’s bekijkt, mooie games speelt, of een haarscherp weergegeven tekst leest in je browser.

Echter, na een maand of twee met de Galaxy Tab S zijn we er wel achter dat het content aanbod verkleind, naarmate je hogere eisen aan de beeldkwaliteit stelt. En omdat de beeldkwaliteit van de Tab S zo absurd hoog is, lopen we hier regelmatig tegenaan. Goede kwaliteit 1440p video op een QHD Super Amoled scherm heeft tenslotte een zekere verslavende werking. Je wilt er al gauw méér van. En het liefst van het soort dat je zelf graag kijkt, níet belemmerd door teveel beperkte keuzes.

Binnenkort met de Galaxy Note 4 zullen meer gebruik(st)ers tegen dit dilemma aan gaan lopen, hoewel het scherm van dat toestel een stapje kleiner is, waardoor – zo hebben we elders al gemerkt – je het verschil met een 1080p video minder goed ziet.

En dat brengt ons op de vraag danwel vragen: wat kijk jij eigenlijk zoal op je smartphone of tablet? En hoe? Waar haal jij goede kwaliteit content – qua beeld en resolutie – vandaan? Is er een ‘heilige 1440p/QHD graal’? Deel je geheimen hieronder met ons! Misschien dat anderen zich geïnspireerd voelen!

Update:

Zoals Gaston hieronder terecht opmerkt is een voor de hand liggende manier om het QHD scherm van de Galaxy Note 4 straks te gebruiken de Gear VR headset. Maar uniek als deze ook is, het is en blijft natuurlijk een niche product, waar je geen brede keuze hebt. Misschien dat dit in de toekomst verandert, maar een vervanging voor echte, brede contentplatforms is het voorlopig natuurlijk nog niet. Dan toch maar grasduinen in het schaarse 1440p aanbod op YouTube?

Beste Galaxy Note 4 deals per provider

Reacties

  1. Gaston zegt

    De single-most belangrijke reden om een QHD scherm op je smartphone te willen zijn toepassingen als de Samsung Gear VR Headset. Daarin fungeert je smartphone als display.

    QHD/1440p is op 5.7″ displays dan zelfs nog te laag. Minimaal 600 ppi op je smartphone is nodig om geen pixels meer waar te kunnen nemen. De lensjes in de headset vergroten de pixels namelijk uit.

    Jammer dat de VR headset toepassing van een smartphone niet in dit artikel wordt genoemd. Het zou zo maar kunnen dat dit enorm populair gaat worden.

Praat mee