Eerste test: accuduur Samsung Galaxy Alpha (versus Galaxy S5)

Met Samsung Galaxy Alpha lanceerde de Zuid-Koreaanse telefoonbouwer voor het eerst een Galaxy met een deels metalen frame. Dat deze behuizing ook nog eens ontzettend dun is – 6,7 millimeter – zien we terug in de capaciteit van de batterij van het toestel, die met 1860 mAh achterblijft bij de 2800 mAh accu van de Galaxy S5. Hoe werkt dit verschil door in het praktisch gebruik?

samsung-galaxy-alpha-accuduur-gsma Eerste test: accuduur Samsung Galaxy Alpha (versus Galaxy S5)

Als een van de eersten, heeft GSMArena een uitgebreide batterijtest van de Galaxy Alpha gepubliceerd. En zoals je al kon verwachten haalt het toestel niet dezelfde gebruiksduur als de Galaxy S5. De Alpha haalt in de tests een ‘endurance rating’ van 52 uur. Dat wil zeggen dat je, als je met het toestel dagelijks één uur belt, één uur browst en één uur video kijkt, het toestel iedere 52 uur aan de oplader moet. De Galaxy S5 haalt in dezelfde test 72 uur.

Anders gezegd kun je met de Alpha ruim 13 uur onafgebroken bellen – met de S5 ruim 21 uur – of bijna achteneenhalf uur browsen – met de S5 een uur langer – óf ruim acht uur video kijken – met de S5 ruim elf uur.

De accu van de Galaxy S5 gaat dus simpel gezegd ongeveer éénderde tot vijftig procent langer mee dan die van de Galaxy Alpha – wat aardig overeenkomt met de verhouding in capaciteit van de accu’s van beide toestellen.

En om de vergelijking compleet te maken: de iPhone 5S haalt – met een nog iets kleinere accu, maar ook een veel kleiner beeldscherm – een rating van 54 uur. Met andere woorden: de Galaxy Alpha biedt dus ruwweg dezelfde gebruiksduur als de iPhone 5S – maar de 5S is níet de iPhone waarmee Samsung hoopt te gaan concurreren. Dat is namelijk de iPhone 6, waarvan we op dit moment natuurlijk nog niet weten hoe goed deze presteert op dit vlak.

Al met al biedt de Galaxy Alpha dus een accuduur die niet helemaal overeenkomt met wat we tegenwoordig gewend zijn van Samsung’s toestellen in het duurdere marktsegment. Daarvoor krijg je dan wel – zo stipt GSMArena aan – een mooi vormgegeven, extreem dunne en solide Galaxy, met hardware die krachtiger is dan de meeste andere high end Android smartphones. En mocht je het nodig hebben, ook de Galaxy Alpha beschikt over Samsung’s ultra power saving mode.

Beste Galaxy Alpha deals per provider

Praat mee