Samsung patent toont Galaxy Note met ultrasound S Pen stylus – Galaxy Note 4?

Uit een vandaag gepubliceerde patentaanvraag van Samsung in Zuid-Korea blijkt dat het bedrijf al een tijd lang werkt aan S Pen technologie gebaseerd op ultrasound. Dan rijst vanzelf natuurlijk de vraag of we dit snufje terug gaan zien in de Galaxy Note 4.

samsung-galaxy-note-4-ultrasound-stylus-s-pen Samsung patent toont Galaxy Note met ultrasound S Pen stylus - Galaxy Note 4?

Tot nu toe – dat wil zeggen in de eerste drie Galaxy Note smartphones – werkte de S Pen stylus met een in het scherm ingebouwde digitizer. Echter, de laatste tijd duiken er steeds vaker toepassingen op van ultrasound – ultrasoon geluid; geluid met een frequentie ver boven het menselijk waarneembare – in de mobiele sector.

Chipfabrikant Qualcomm demonstreerde begin dit jaar al een development platform tablet voor de Snapdragon 805 chip mét ingebakken besturing voor een ultrasound stylus. Samsung zelf patenteerde het concept al in samenhang met toekomstige, flexibele tablets. En nu duikt er dus een patent op van Samsung zelf, dat specifiek de implementatie toont van deze techniek in een Galaxy Note smartphone.

samsung-galaxy-note-4-ultrasound-stylus-s-pen-3d Samsung patent toont Galaxy Note met ultrasound S Pen stylus - Galaxy Note 4?

Het patent beschrijft de plaatsbepaling van de S Pen stylus door het gebruik van ultrasoon geluid, dat opgevangen wordt door drie of zelfs vier sensoren. In dit laatste geval is ook nauwkeurige, driedimensionale plaatsbepaling mogelijk.

Tot de voordelen van een ultrasound S Pen behoren onder meer de lagere kosten, en een dunner apparaat omdat in het beeldscherm géén digitizer meer moet worden ingebouwd. Ook kan een ultrasound S Pen gebruikt worden om input elders dan op of boven het scherm vast te leggen. Qualcomm demonstreerde hoe een dergelijke stylus ook schrijfbewegingen op papier náást een toestel kan registreren.

Overigens biedt een dergelijke patent – dat overigens al begin 2013 werd ingediend, dus ruim op tijd voor implementatie dit jaar – natuurlijk allerminst de zekerheid dat de Galaxy Note 4 over deze technologie zal beschikken. Maar de ultrasound stylus komt nu wel erg dichtbij de Galaxy Note toestellen zoals we ze al kennen.

Toch moeten we nog een maand of twee wachten op de onthulling van de Galaxy Note 4, die begin september officieel gelanceerd zal worden aan de vooravond van de IFA beurs in Berlijn. Pas dan weten of een in dit patent getoonde toepassing dit jaar al naar de Note serie komt.

Het patent in kwestie vind je bij de Korean Intellectual Property Rights Information Service KIPRIS, HIER.

Beste Galaxy Note 4 deals per provider

Praat mee