Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!)

Na maanden van geruchten, roddels, en onduidelijke nieuwsberichten was het dan zover: de Samsung Galaxy S5 is eindelijk officieel onthuld! samsung-galaxy-s5-wit Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!) Voordat we later uitgebreider in zullen gaan op onze indrukken en de nieuwe features van de nieuwe Galaxy S5, eerst een korte blik op de technische details van dit toestel:

 • 5,1 inch Super Amoled scherm met 1080 bij 1920 pixels
 • Qualcomm Snapdragon 801 processor: quadcore, 2,5 GHz kloksnelheid
 • RAM: 2 GB, interne opslag: 16 of 32 GB, microSD kaart
 • Camera achter: 16 megapixel, 4K UHD video opname op 30 frames per seconde
 • Hartslagmeter, vingerafdrukscanner, IP67 rating: stof- en waterdicht, Ultra Power Saving Mode, Download Booster
 • Afmetingen: 142.0 x 72.5 x 8.1mm, gewicht: 145 gram
 • Batterij: 2800 mAh, verwisselbaar
 • Software: Android 4.4.2, TouchWiz UX
 • Release: april
 • Kleuren: Charcoal Black, Shimmery White, Electric Blue, Copper Gold

samsung-galaxy-s5-pers-2 Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!)
Dus, dat is ‘m dan. Maar, wát is de Galaxy S5? Na opgewonden geruchten over 1440p beeldschermen, metalen behuizingen, en 64 bits processoren, is duidelijk dat de echte Galaxy S5 inzet op het doorontwikkelen, en niet het extreem pushen van de grenzen. Is dit erg? Of niet? We zullen er de komende tijd achter komen, want het succes van dit toestel zal af gaan hangen van de implementatie van veel subtiele technologiën. Voor nu lopen we allerlei aspecten van het toestel door.

Design

In tegenstelling tot wat we gewend zijn in de smartphonewereld, is de Galaxy S5 níet kleiner en níet compacter dan zijn voorganger. Voor een groot deel is dit te danken aan de IP67 certificatie, waardoor het toestel geheel stofdicht is, en bestand tegen onderdompeling tot één meter diept gedurende een half uur. De behuizing is wederom – en vertrouwd – van kunststof. Een metalen toestelversie komt vermoedelijk pas later op de markt, maar deze ‘standaard’ Galaxy S5 heeft een matte achterkant met een opvallend patroon.

Verder heeft de body een opvallende lichtreflectie die met name in combinatie met de blauwe of goudkleurige achterkant goed tot zijn recht komt. De zijkanten van de behuizing zijn gemaakt van een combinatie van polycarbonaat en glasvezel, wat in ieder geval op papier een stevige constructie belooft.

samsung-galaxy-s5-blauw-achterkant Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!)Scherm

Ah, het scherm. Wie ten tijde van geruchten over een 1440p QHD scherm riep dat een 1080p full HD resolutie méér dan genoeg is voor een smartphone heeft van Samsung gelijk gekregen. En hoewel de nerd in ons erg benieuwd was naar een scherm met een nóg hogere resolutie en pixeldichtheid dan dat van de Galaxy S4, klopt het natuurlijk wel: 1080p was vorig jaar retescherp, en dat geldt ook in 2014 onverminderd. Wel is het scherm dus 0,1 inch gegroeid, naar een diagonaal van 5,1 inch – maar je zult de Galaxy S5 naast de S4 moeten leggen om dit verschil op te kunnen merken.

Gelukkig houdt Samsung overigens ook voor de S5 gewoon weer vast aan haar eigen, unieke schermtechnologie: het toestel heeft gewoon weer een Super Amoled scherm, met de inmiddels bekende superhoge contrasten, en het voordeel dat zwart ook echt als zwart wordt weergegeven.

Camera

Duidelijk is dat Samsung weer veel inzet op de camera van de Galaxy S5. Een 16 megapixel sensor is één ding, maar is de manier waarop deze zijn ding kan doen in het toestel. Een autofocus die in 0,3 seconden scherpt stelt, een HDR – High Dynamic Range – modus die realtime zijn werk doet (en niet, zoals gebruikelijk op een smartphone, pas als je afdrukt), en de Selective Focus mode beloven héél veel cameraplezier. Toch is het wachten nog even op de eerste, echte testkiekjes voordat we kunnen zien of deze beloftes ook waargemaakt worden.

samsung-galaxy-s5-wit-zij Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!) Onder de motorkap

De Galaxy S5 draait op Qualcomm’s Snapdragon 801 quadcore processor, die met een kloksnelheid van 2,5 GHz flink betere prestaties levert dan de Galaxy S4, en vermoedelijk ook in vergelijking tot de Snapdragon 800 SoC van de Galaxy Note 3. Verrassend is de keuze om het toestel uit te rusten met twee gigabyte werkgeheugen. Na de Note 3 met zijn 3 GB RAM leek dit Samsung’s nieuwe standaard. Maar kennelijk is besloten dat de Galaxy S5 zonder S Pen en specifieke Note features goed uit de voeten kan met 2 GB – ook dit zal binnenkort in de praktijk moeten blijken.

Features

En dan de features, natuurlijk. Het is goed om te zien dat Samsung – in tegenstelling tot de Galaxy S4 – wat minder inzet op puur softwarematige kunstjes, die vaak in de praktijk meer gimmick zijn, dan écht handig. En zo zien we een vingerafdrukscanner die in de Home knop ingebakken zit, en – als we de eerste hands on ervaringen mogen geloven – erg soepel zijn werk doet.

Met de S5 tilt Samsung haar S Health concept naar een hoger plan, getuige de hartslagmeter die op de achterkant van de S5 naast de LED flitser te vinden is. Toch zal S Health pas echt goed tot zijn recht komen in combinatie met bijvoorbeeld de eveneens vanavond onthulde Gear Fit.

En dan is er natuurlijk nog die IP67 certificatie die we hierboven al even noemden. In combinatie met de (deels uit glasvezel) geconstrueerde behuizing zou de Galaxy S5 wel eens de meeste robuuste Galaxy tot nu toe kunnen zijn – tenminste, in de reeks topmodellen van de serie. Hij is even bestand tegen stof en water als de Galaxy S4 Active van vorig jaar, en je kunt er gerust mee onder de douche stappen, of in bad. Tot een diepte van één meter zou er geen enkel probleem moeten opduiken, zolang je ‘m daar niet langer dan een half uur ondergedompeld houdt. Wie als eens een smartphone verloor in een plas, wc pot of zwembad kan deze feature vermoedelijk wel waarderen.

samsung-galaxy-s5-goud-schuin Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!) Software

Uiteraard kunnen we een heel boek volschrijven over alle veranderingen en vernieuwingen die Samsung voor de Galaxy S5 doorvoerde in haar TouchWiz interface. De komende weken zullen we dit ook gaan doen, maar voor nu houden we het erop dat Samsung vooral haar eigen applicaties flink onder handen nam. De ‘platte’ vormgeving van de verschillende apps doet fris aan, en komt een stuk moderner over dan we tot nu toe zagen.

Helaas zijn het dus vooral de apps en de notificatiebalk die er fris en fruitig uit zien. Het normale thuisscherm lijkt wel erg op de interface die we kennen van eerdere Galaxy toestellen, en had van ons best een scheutje van dezelfde redesign mogen krijgen. samsung-galaxy-s5-zwart Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!) Verkrijgbaarheid

De Galaxy S5 zal vanaf 11 april verkrijgbaar zijn in vier kleuren: zwart, wit, goud en blauw. Een adviesprijs hebben we op dit moment nog niet vernomen, maar het lijkt niet onredelijk om aan te nemen dat hij niet duurder zal zijn dan de Galaxy S4 bij de lancering was. Met andere woorden: een adviesprijs van pakweg 699 euro voor het model met 16 GB opslagcapaciteit.

Daarbij moeten wij dan wel zeggen dat we stiekem zelfs hopen op een iets lagere prijs. Een recent gerucht wees in deze richting, en de keuze voor relatief ‘bescheiden’ specificaties – zoals een instapmodel met 16 GB opslagcapaciteit, en 2 GB RAM – zouden dit wel eens kunnen bevestigen. Update: een overzicht van de eerste aanbiedingen – zie hieronder – voor de Galaxy S5 lijkt dit vermoeden enigszins te bevestigen, hoewel de adviesprijs zoals verwacht 699 is.

Wil jij zonder moeite of kosten een bericht ontvangen zodra de Galaxy S5 leverbaar is in Nederland? Meld je dan aan voor de Email Notificatie Service van Galaxy Club, helemaal linksboven op deze pagina!

Dus…

Zoals we hierboven al schreven: de Galaxy S5 is géén toestel met grensdoorbrekende nieuwe technische specificaties. Het scherm is vertrouwd, de processor gewoon een stapje sneller zonder direct hoog boven het maaiveld uit te springen, en de behuizing is eigenlijk met name vertrouwd.

Mocht Samsung – zoals tijdens het Unpacked evenement werd verteld – inderdaad erin geslaagd zijn de batterijduur van het toestel significant langer te maken, áls het toestel inderdaad steviger en stof- en waterdicht is (gaan we wel vanuit, die IP67 standaard komt niet uit de lucht vallen), áls de vingerafdrukscanner inderdaad snel en soepel werkt, en áls de nieuwe camerafeatures inderdaad doen wat ze beloven… dán is de Galaxy S5 echt een dijk van een smartphone. Niet door schreeuwerige specificaties, maar door het brengen van mooie nieuwe features naar ’s werelds grootste Android platform – de Galaxy S serie.

Of alle puzzelstukjes inderdaad op hun plaats vallen in de Galaxy S5 zal pas de komende tijd blijken.

Samsung Galaxy S5 aanbiedingen overzicht:

Typhone
StudentMobiel
CoolBlue
GSMWijzer
Belsimpel
gcbutton Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!)gcbutton Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!)gcbutton Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!)gcbutton Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!)gcbutton Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!)
AbonnementTele2VodafoneT-MobileHoll.nieuweVodafone
Min/SMS
Databundel
150/150
500 MB
300/onb.
1000 MB
Onb./onb.
2000 MB
275/275
275 MB
300/onb.
1000 MB
Prijs toestelGRATIS!GRATIS!GRATIS!GRATIS!GRATIS!
Abonnement
p/mnd
€ 30,-€ 39,-€ 38,35€ 28,-€ 39,-
Maandlasten
incl. toestel1
€ 31,25€ 40,25€ 39,60€ 28,63€ 40,25

T-Mobile
KPN
Vodafone
Tele2
Hi
gcbutton Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!)gcbutton Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!)gcbutton Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!)gcbutton Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!)gcbutton Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!)
AbonnementT-Mobile
Stel Samen
Mobiel
Standaard
Vodafone
RED
Tele2Hi
Large
Min/SMS
Databundel
300/onb.
1000 MB
Onb./onb.
500 MB
Onb./onb.
2000 MB
Onb./onb.
200 MB
100/Onb.
3000 MB
Prijs toestelGRATIS!€ 69,-GRATIS!
+Gear Fit!
GRATIS!GRATIS!
Gemiddelde
maandlasten2
€ 47,25€ 49,13€ 55,25€ 43,75€ 49,75

Samsung
CoolBlue
Bol.com
Centralpoint
Redcoon
gcbutton Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!)gcbutton Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!)gcbutton Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!)gcbutton Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!)gcbutton Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!)
Opslagcapaciteit16 GB16 GB16 GB16 GB16 GB
KleurenZwart
Wit
Goud
Blauw
Zwart
Wit
Goud
Blauw
Black Mist
White Frost
Zwart
Wit
Goud
Blauw
Zwart
Wit
Goud
Blauw
Prijs toestel€ 529,-€ 523,-€ 523,-€ 488,84€ 499,-

1 De gemiddelde maandlasten bestaan uit de abonnementskosten, de kosten voor het toestel, en de aansluitkosten, omgerekend naar één overzichtelijk maandbedrag. Dus abonnement + toestelprijs + aansluitkosten, gedeeld door het aantal maanden van de looptijd van het abonnement.

samsung-galaxy-s5-specificaties-info Dít is de Samsung Galaxy S5 (update: prijzen!)

Beste Galaxy S5 deals per provider

Reacties

 1. Bas zegt

  Ik had toch wel wat meer van de S5 verwacht.., en het design is ook wel eens toe aan een nieuw jasje. Weer een plastic fantastic model. Gelukkig hebben ze m dan wel nog stof en waterdicht gemaakt.

   • Steve Noyelle zegt

    De S4 had al geen FM-radio meer… Dus die zal er nu ook wel niet in zitten… Er bestaan genoeg apps die de radio kunnen vervangen he… (mits data-verbruik dan)

   • kees zegt

    Volgens GSMArena heeft de S5 géén FM-radio. Ook tijdens de demo’s geen app voor kunnen ontdekken. Dit doet Samsung om zo online-diensten te promoten. best triest eigenlijk.

 2. MobieNerd zegt

  Zeer zeker eens met jullie comments en kom op samsung we leven gvd in 2014!! de technologie is toe aan iets verbazingwekkend natuurlijk heeft het allemaal met marketing te maken maar toch jammer. Ik had liever een model gezien zonder randen dus dat het hele scherm over de telefoon is zoals je op gelekte neppe foto”s kon zien. Daarnaast zijn de features standaard heeft ook allemaal met marketing te maken want ze konden allang veel beter features erin doen. Ik denk dat dit niet een jaar wordt dat zomaar voor Samsung kan worden ik zie Sony,LG,ASUS,Nokia,Huawei en Apple raar uit de hoek kunnen komen nu ze de modellen van Samsung gezien en tja je moet er wat voor over hebben 699 is wel flink duur

 3. No Spam zegt

  Wat me het meest stoort is de uitpuilende camera.
  Net als bij de S3 zal aan de (metal) rand van deze camera het meeste slijtage te zien zijn als je de telefoon telkens op zijn rug weg legt en ligt hij dus ook nooit echt plat op de tafel.
  Bij mijn S4 met flipcover is de camera helemaal verzonken in het toestel en ligt de S4 echt plat op tafel.
  IK wacht wel tot er degelijke covers komen die dit euvel oplossen.

 4. XMoshe zegt

  Tot zover ziet hij er te gek uit. Misschien niet veel verbetering t.o.v. de S4 maar ik kom van een S3 dus het lijkt mij een prima telefoon te worden 🙂 Ben vooral benieuwd naar de accuduur en of het apparaat erg warm word of niet

 5. Rick zegt

  Waar is de slowmotion camera, een vingerafdrukscanner die het tenminste normaal doen ipv. verticaal met je vinger bewegen? En what the fuck heb je aan een hartslagmeter? Om te meten of je een hartstilstand hebt?

  Wat een kuttelefoon.

Praat mee