Volgende generatie Galaxy telefoons heeft 64 bit processor – maar waarom eigenlijk?

Daags na de onthulling van Apple’s nieuwe iPhone 5S, laat de chef van Samsung’s mobiele divisie – J.K. Shin – weten dat de volgende generatie Galaxy smartphones óók met een 64 bit processor op de markt gaat komen. Óók, want één van de veelbesproken technische snufjes in de nieuwe iPhone is de 64 bit Apple A7 processor. Maar… gaat dit wel ergens over?

samsung-galaxy-64-bit-iphone-5s-pr Volgende generatie Galaxy telefoons heeft 64 bit processor - maar waarom eigenlijk?

Mobiele technologie schrijdt voort. Daarover is iedereen het eens. Van trage, singlecore processoren, tot overdreven snelle octacore chips in een jaar of drie tijd: meneer Moore en zijn wet kijken glimlachend toe hoe fabrikanten van smartphones in een uitputtende specificatierace verwikkeld zijn.

En dus heeft Samsung na de onthulling van Apple’s 64 bit mobiele technologie besloten dat de wereld moet weten óók deze sprong – van de 32 naar de 64 bit processor – in de planning te hebben. Kennelijk is dit stukje PR belangrijk. En waarschijnlijk terecht. Maar laten we eerlijk zijn: erg zinvol is een 64 bit processor in een telefoon niet. Niet in een iPhone, maar ook niet in – bijvoorbeeld – een Galaxy S5 of S6.

Want wat is eigenlijk het nut van een 64 bit architectuur? Wie nu direct denkt aan een fikse snelheidswinst slaat helaas de plank grotendeels mis. Ja, Apple’s nieuwe processor is een stuk sneller dan de vorige, maar dat komt zeker niet door de 64 bit architectuur. Wat er wél mee mogelijk is – meer dan 4 GB RAM geheugen – wordt door Apple helemaal niet benut (maximaal twee gigabyte in de iPhone 5S) terwijl ook Samsung voorlopig niet in de buurt komt (3 GB in de Galaxy Note 3).

arm-v8 Volgende generatie Galaxy telefoons heeft 64 bit processor - maar waarom eigenlijk?

ARMv8 architectuur waarop Samsung haar nieuwe processoren baseert

Oké, dus daarvoor is een 64 bit processor voorlopig niet nodig. Sterker nog: hét grote voordeel ervan blijft compleet onbenut. Maar vooruit: stel dat 4 GB RAM in smartphone de standaard wordt. Die kans is tenslotte groot. Dan moet álle software – het besturingssyteem incluis, maar ook de apps – compleet herschreven worden om de nieuwe mogelijkheden van een dergelijke architectuur te benutten. Let op: het gaat niet om een aanpassing hier, of opnieuw compileren daar. En ook dát zit er voorlopig echt niet in.

Is het dus complete onzin, de sprong naar 64 bit technologie in telefoons? Ja en nee. De gebruiker heeft niks aan een 64 bit processor in een telefoon met minder dan 4 GB RAM en 32 bit software. Natuurlijk is er één reden om, ondanks het feit dat de 64 bit processor an sich overbodig is, wél te beginnen met het implementeren ervan.

Wanneer Android – of Apple’s iOS wat dat betreft – in de toekomst herschreven wordt tot een 64 bit systeem, dan wil je als fabrikant natuurlijk dat zoveel mogelijk bestaande toestellen het nieuwe besturingssysteem kunnen gebruiken. Met andere woorden: je wilt straks dat ook je oudere topmodellen de sprong naar het nieuwe besturingssysteem kunnen maken – en ervan profiteren. In dit scenario blijft een 64 bit processor op dit moment overbodig, maar is er in ieder geval de mogelijkheiddat een toestel er in de toekomst van profiteert.

Dat neemt niet weg dat zowel Apple als – nu dus ook – Samsung het ’64 bit verhaaltje’ simpelweg voor PR doeleinden inzetten. Want ondanks dat niemand er voorlopig iets aan heeft, klinkt het natuurlijk uitermate stoer.

(o.a. via 1, 2, 3, 4)

Beste Galaxy S5 deals per provider

Praat mee