Samsung Galaxy S3 in ontwikkeling met quad core processor

samsung-galaxy-s3-cortex-a15-dual-core-exynos-5250-300x171 Samsung Galaxy S3 in ontwikkeling met quad core processorHoewel we tot de officiële introductie begin volgend jaar natuurlijk nog niks met zekerheid kunnen zeggen over de Samsung Galaxy S3 – de opvolger van, niet verrassend, de Galaxy S2 – lijken zowel de insider blog SamFirmware als de Russische analist Eldar Murtazin het erover eens dat de S3 op dit moment in ontwikkeling is met een quad core processor – iets wat ook door een ‘industry insider’ in Korea zelf bevestigd zou zijn.

Onlangs werd bekend dat Samsung zowel een nieuwe quad core Exynos System On a Chip (SOC) als een zwaar verbeterde dual core Exynos SOC in de pijpleiding heeft zitten. De quad core variant – de Exynos 4412 – zou een kloksnelheid hebben van 1.5 GHz, en gebaseerd zijn op de vertrouwde Cortex A9 architectuur waar ook de huidige Exynos 4210 van de Galaxy S2 op gestoeld is. De nieuwe dual core SOC – de Exynos 5250 – draait op 2.0 GHz, en is gebaseerd op de verwachtte Cortex A15 architectuur.

samsung-galaxy-s3-sfw-em-con1-300x280 Samsung Galaxy S3 in ontwikkeling met quad core processorDe vraag is dus of de chip waar SamFirmware en meneer Murtazin het over hebben inderdaad de Exynos 4412 is – iets wat door de Koreaanse ‘insider’ wel bevestigd zou zijn. Maar natuurlijk is er de mogelijkheid dat Samsung een extra joker op tafel kan leggen in de vorm van (fantaseert u even mee?) een Exynos 5450 (de 4 staat voor de 4 processor kernen, zo lijkt het). In dit geval zou er sprake zijn van een quad core Cortex A-15 chip die mogelijkerwijs tot acht keer krachtiger is dan die in de huidige Galaxy S2. Uiteraard is dit laatste een fijn stukje speculatie, en lijkt het logischer dan de Galaxy S3 straks inderdaad gewoon voorzien is van de quad core 1,5 GHz Exynos 4412 – tenzij Samsung besluit dat een Cortex A15 chip toch de voorkeur gaat hebben, met een S3 met Exynos 5250 als gevolg.

samsung-galaxy-s3-sfw-em-con2-300x237 Samsung Galaxy S3 in ontwikkeling met quad core processorWie het weet mag het zeggen!

Wel wijst Eldar Murtazin erop dat zelfs de nieuwste Android versie, 4.0 Ice Cream Sandwich, op een paar punten na nog niet echt optimaal gebruik maakt van zo’n krachtige quad core SOC – een situatie vergelijkbaar met de huidige Galaxy S2 en Android 2.3 Gingerbread.

Als we één verzoek mogen richten aan het geruchten-circuit: wat voor batterij is er straks mogelijkerwijs te vinden in de Samsung Galaxy S3? Eerder dook er een hint op dat de S3 voorzien zou zijn van een nieuwe-generatie batterij (HIER) – aangezien batterijduur nog steeds het zwakke punt is van moderne smartphones zou dit nog wel eens – mits het klopt – één van de grootste doorbraken kunnen zijn die de Galaxy S3 brengt.

Voor nu blijft geduld een schone zaak!

(met dank aan @SamFirmware en @EldarMurtazin, en [email protected])

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Praat mee