Samsung Galaxy S9

De Samsung Galaxy S9 moet natuurlijk het Zuid-Koreaanse topmodel worden in 2018. Ondanks rumoerige tijden voor het concern zelf, liet Samsung met de Galaxy S8 en Note 8 zien absolute toptelefoons te kunnen bouwen. Wat gaat er gebeuren om deze lijn ook in 2018 voor te zetten? Wij zetten de belangrijkste Galaxy S9 geruchten op een rij.

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9

Het staat min of meer nu al vast dat de Galaxy S9 een design zal hebben dat vergelijkbaar is met de Galaxy S8. Dus: met een 5,8 inch Infinity scherm dat bijna de hele voorzijde van de telefoon vult. De Galaxy S9 Plus krijgt waarschijnlijk een 6,2 inch schermdiagonaal.

De behuizing is wederom waterbestendig, maar mogelijk zijn de randen rond het scherm nog wat smaller. Toch verwachten we qua design geen grote vernieuwingen, dit jaar.

Specificaties

Onder de motorkap vinden we in de Europese Galaxy S9 straks waarschijnlijk de nieuwe generatie Exynos processor van Samsung zelf - de Exynos 9810. Volgens Samsung zelf is deze bij veel toepassing tot twee keer zo snel als de chip van de S8. Het uiterlijk van de Galaxy S9 verandert dus niet veel, maar intern zijn de verbeteringen vermoedelijk significant.

Tot nu toe lijkt het erop dat de Galaxy S9 overigens 'slechts' 4GB werkgeheugen mee zal krijgen. Alleen de grotere S9 Plus krijgt 6GB RAM, om de uitgebreidere camerafuncties (zie hieronder) te ondersteunen.

Software

De Galaxy S9 komt straks met Android 8.0 Oreo op de markt, dat laat zich raden. Nog niet bekend is welke verbeteringen Samsung in haar eigen software interface - Samsung Experience 9.0 - zal aanbrengen.

Met Android 8.0 als startpunt begin 2018, kun je ervan uitgaan dat de Galaxy S9 updates gaat krijgen naar Android P en Q, respectievelijk in 2019 en 2020. Als de Zuid-Koreanen vasthouden aan hun huidige updatebeleid krijgt het toestel beveiligingsupdates tot minstens 2021.

Camera

Als er een gebied is waarop Samsung in 2018 flink aan de bak moet, is het wel de camera van de Galaxy S9. De S8 kreeg tenslotte min of meer dezelfde camera mee als de S7. De camera van de Note 8 bouwt hier weliswaar verder, maar om haar leidende positie op de smartphone cameramarkt veilig te stellen moet Samsung de Galaxy S9 van een flink verbeterde camera voorzien.

Veel details ontbreken op dit moment nog, maar het lijkt erop dat de 'kleine' Galaxy S9 een enkele camera krijgt aan de achterkant. De dubbele camera blijft voorbehouden aan de S9 Plus. Wel krijgen beide toestellen mogelijk een lens met een groot diafragma (denk f/1.5). Geruchten over een speciale 'high speed' modus, waarin de camera tot 1000 frames per seconde vastlegt, bleven tot nu toe onbevestigd.

Of dit alles straks uitkomt moet natuurlijk nog blijken. Maar dat het tijd wordt voor een significante sprong vooruit is duidelijk. Signalen uit Samsung zelf bevestigen dat dit inderdaad gaat gebeuren.

Vingerafdrukscanner

Waar zit de vingerafdrukscanner op de Galaxy S9? Op de Galaxy S8 moest de vingersensor naar de achterkant van de telefoon verhuizen. Voor veel gebruik(st)ers is dit een suboptimale oplossing. Inmiddels lijkt het erop dat ook de S9 geen vingerafdruksensor in het scherm zelf zal hebben.

Wel is de plaatsing verbeterd. De sensor zit niet langer naast de cameramodule, maar eronder. Daardoor kun je 'm makkelijker op de tast vinden, en heb je geen grote handen meer nodig voor comfortabel gebruik.

Batterij

Ook op accugebied heeft Samsung in 2017 een pas op de plaats gemaakt. De aanleiding hiervan was duidelijk (de Note 7, ja), en het kon ook. Echter, in 2018 moet de Galaxy S9 weer duidelijke vooruitgang laten zien. Of dit resulteert in een grotere batterij, of toch vooral in verdere optimalisaties van soft- en hardware weten we op dit moment nog niet.

Releasedatum

Het is nog niet officieel bekend wanneer Samsung de Galaxy S9 zal onthullen en uitbrengen. Wel lijkt nu zo goed als zeker dat de lancering plaats zal vinden aan de vooravond van het Mobile World Congress, dat op 26 februari in Barcelona van start gaat.

Of de Galaxy S9 en S9 Plus vervolgens al in maart in de winkels liggen moet blijken. Samsung probeert de laatste jaren de tijd tussen onthulling en release beperkt te houden, maar het kan wel degelijk ook gewoon april worden voor je jouw Galaxy S9 daadwerkelijk kunt kopen.

Prijs

Naar Galaxy S9 prijs kunnen we op dit moment alleen maar gissen. In 2017 gingen de adviesprijzen van topsmartphones omhoog. In 2018 moet blijken of de stijgende lijn verder stijgt, of dat het nieuwe prijsniveau stabiel zal blijven. In het laatste geval zal de Galaxy S9 een adviesprijs krijgen rond de € 799,-. De Galaxy S9 Plus zit daar dan weer een euro of honderd boven.

Echter, pas na de officiële lancering zullen we weten of dit klopt, en hoe duur de toestellen daadwerkelijk zijn.

Releasenotificatie

Wil jij van ons een emailtje ontvangen wanneer de Galaxy S9 in Nederland arriveert? Schrijf je dan in voor onze notificatieservice:

Samsung zelf bevestigt ‘3-stack FRS’ camera Galaxy S9 met ‘Super PD’, 480 fps full HD video

De Samsung Galaxy S9 camera kan mogelijk full HD video op 480 frames per seconde kan vastleggen. Dit is mogelijk door het gebruik van een ‘3-stack FRS’: een 3-laagse fast readout sensor. Tijdens de afgelopen Consumer Electronics Show toonde Samsung al heel wat nieuwe technologie. Echter, grote onthullingen op cameragebied bleven vooralsnog achterwege. En dat, terwijl […]

Samsung Galaxy S9 release op 16 maart, volgens verschillende bronnen

Het druppelt, nee, het regent informatie over de Samsung Galaxy S9. Vandaag komen we de releasedatum van het toestel te weten. Gisteren al zagen we welke accu capaciteit de Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus hebben, terwijl we al wat langer weten dat Samsung de toestellen eind februari zal onthullen. Bovendien lagen een paar dagen terug al […]

Accucapaciteit Samsung Galaxy S9 (Plus) verklapt door keuringsinstantie

Uit onverwachte hoek komt informatie over de accucapaciteit van de Samsung Galaxy S9 en S9 Plus bovendrijven. Een Braziliaanse keuringsinstantie publiceerde de informatie. De Galaxy S9 volgens eerder opgedoken renders De Braziliaanse telecom-keuringsdienst ANATEL heeft ietwat vroeg documentatie van de keuring van de Galaxy S9 (Plus) gepubliceerd. Net als bij de keuring door FCC komen […]

Samsung ‘Metal 12’ magnesium legering mogelijk ook voor smartphones, wearables

Samsung’s nieuwe magnesiumlegering ‘Metal 12’ zal in de toekomst mogelijk voor smartphones en wearables gebruikt worden. Dat komen we te weten in de trademarkregistratie van die naam. Recent heeft Samsung een de vernieuwde Notebook 9 (2018) gelanceerd, gemaakt van ‘Metal 12’. Dit is een sterke, maar lichte magnesium-aluminium legering. De merknaamregistratie van deze legering hint naar […]

Foto toont Samsung Galaxy S9 verpakking: stereo speakers, f/1.5 diafragma

Een foto van de verpakking van de Samsung Galaxy S9 toont een aantal interessante details. We zien een lijstje met specs, met daarop: stereo speakers, en een ‘Super Speed’ en ‘Super Slow-no’ camera. Allereerst: neem wat volgt met een korreltje zout of twee. Foto’s van verpakkingen van aankomende smartphones bleken in het verleden vaker fake […]