Samsung Galaxy S9

De Samsung Galaxy S9 moet natuurlijk het Zuid-Koreaanse topmodel worden in 2018. Ondanks rumoerige tijden voor het concern zelf, liet Samsung met de Galaxy S8 en Note 8 zien absolute toptelefoons te kunnen bouwen. Wat gaat er gebeuren om deze lijn ook in 2018 voor te zetten? Wij zetten de belangrijkste Galaxy S9 geruchten op een rij.

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9

Het staat min of meer nu al vast dat de Galaxy S9 een design zal hebben dat vergelijkbaar is met de Galaxy S8. Dus: met een Infinity scherm dat bijna de hele voorzijde van de telefoon vult. De behuizing is wederom waterbestendig, maar mogelijk zijn de randen rond het scherm nog wat smaller. Toch verwachten we qua design geen grote vernieuwingen, dit jaar.

Specificaties

Onder de motorkap vinden we in de Europese Galaxy S9 straks waarschijnlijk een nieuwe generatie Exynos processor van Samsung zelf. Vermoedelijk gaat het hier om de tweede generatie van Samsung's 10 nanometer system-on-a-chip. Uiteraard is deze sneller en zuiniger dan zijn voorganger - de Exynos 9 Octa - maar het verschil is mogelijk niet enorm.

Wel verwachten we dat de Galaxy S9 straks de Note 8 achterna gaat, en standaard met 6GB werkgeheugen in de winkel zal liggen. De interne opslagcapaciteit is tenminste 64GB.

Software

De Galaxy S9 komt straks met Android 8.0 Oreo op de markt, dat laat zich raden. Nog niet bekend is welke verbeteringen Samsung in haar eigen software interface - Samsung Experience - zal aanbrengen.

Met Android 8.0 als startpunt begin 2018, kun je ervan uitgaan dat de Galaxy S9 updates gaat krijgen naar Android P en Q, respectievelijk in 2019 en 2020. Als de Zuid-Koreanen vasthouden aan hun huidige updatebeleid krijgt het toestel beveiligingsupdates tot minstens 2021.

Camera

Als er een gebied is waarop Samsung in 2018 flink aan de bak moet, is het wel de camera van de Galaxy S9. De S8 kreeg tenslotte min of meer dezelfde camera mee als de S7. De camera van de Note 8 bouwt hier weliswaar verder, maar om haar leidende positie op de smartphone cameramarkt veilig te stellen moet Samsung de Galaxy S9 van een flink verbeterde camera voorzien.

Veel details ontbreken op dit moment nog, maar we verwachten uiteraard dat de Galaxy S9 een dual camera zal krijgen. Dezelfde optische zoom functionaliteit als op de Note 8 moet ook aan boord zijn, en geruchten spreken van de mogelijkheid video op te nemen met 1000 frames per seconde.

Of dit alles straks uitkomt moet natuurlijk nog blijken. Maar dat het tijd wordt voor een significante sprong vooruit is duidelijk.

Vingerafdrukscanner

Waar zit de vingerafdrukscanner op de Galaxy S9? Op de Galaxy S8 moest de vingersensor naar de achterkant van de telefoon verhuizen. Voor veel gebruik(st)ers is dit een suboptimale oplossing. Er is hoop dat Samsung er op de Galaxy S9 in slaagt de scanner in het scherm aan de voorkant te plaatsen. Echter, de kans dat de benodigde technologie op tijd in grote aantallen beschikbaar is, lijkt op dit moment klein.

Batterij

Ook op accugebied heeft Samsung in 2017 een pas op de plaats gemaakt. De aanleiding hiervan was duidelijk (de Note 7, ja), en het kon ook. Echter, in 2018 moet de Galaxy S9 weer duidelijke vooruitgang laten zien.

Releasedatum

Uiteraard is nog niet bekend wanneer Samsung de Galaxy S9 zal onthullen en uitbrengen. Daarvoor is het simpelweg nog te vroeg. Toch deden al geruchten de ronde dat de S9 wat vroeger in het jaar uit zal komen als de S8 in 2017. Dat zou dan neerkomen op een lancering in februari, gevolgd door een release in maart.

Prijs

Nog minder is er bekend over de Galaxy S9 prijs. In 2017 gingen de adviesprijzen van topsmartphones omhoog. In 2018 moet blijken of de stijgende lijn verder stijgt, of dat het nieuwe prijsniveau stabiel zal blijven. In het laatste geval zal de Galaxy S9 een adviesprijs krijgen rond de € 799,-. Het duurt echter nog even voor we weten of dit inderdaad het geval is.

Releasenotificatie

Wil jij van ons een emailtje ontvangen wanneer de Galaxy S9 in Nederland arriveert? Schrijf je dan in voor onze notificatieservice:

‘Samsung Galaxy S9 3D camera bevestigd, maar niet voor beveiliging’

Berichten ‘uit de industrie’ bevestigen dat de Samsung Galaxy S9 een 3D camera krijgt. Curieus genoeg blijft de gezichtsherkenning op het toestel 2D, ondanks de betere hardware. ‘De Galaxy S9 krijgt een betere dual camera dan de Galaxy Note 8’ Een wat onduidelijk bericht uit Samsung’s thuisland leert ons twee dingen over de beveiliging van […]

Dit is waarom er in 2018 héééél misschien een Samsung Galaxy S9 Mini komt

galaxy a3 2017 abonnement

Het klinkt gek, maar 2018 zou heel misschien het jaar kunnen zijn waarin de ‘mini’ terugkeert. De Samsung Galaxy S9 Mini, wel te verstaan. We tellen geruchten op, en voegen (wilde) speculatie toe. De Galaxy A3 (2017), minus bezels, plus een ‘Galaxy S9-design’? Klinkt als een S9 Mini. In 2014 bracht Samsung haar laatste ‘mini’ […]

Samsung Exynos 9 serie 9810 processor voor de Galaxy S9 onthuld

Op een wat curieuze wijze heeft Samsung haar nieuwe Exynos 9 series 9810 processor wereldkundig gemaakt. De onthulling zit verstopt in een persbericht over een ander thema. Hij is straks waarschijnlijk in de Galaxy S9 te vinden. Op haar eigen blog kondigt Samsung aan verschillende awards te krijgen op de komende Consumer Electronics Show. Deze vindt vanaf […]

Samsung patenteert drukgevoelige vingerafdruksensor-in-display

In de race om als eerste een vingerafdruksensor in een scherm te stoppen, wil Samsung haar eigen toepassing patenteren. Dat blijkt uit een recente patentaanvraag in Zuid-Korea. 180: vingerafdruksensor onder het edge-scherm Toen Samsung de Galaxy S8 lanceerde met een frontvullende scherm, bleek de vingerafdrukscanner verhuisd naar de achterkant van het toestel. En hoewel het […]

Patent toont Samsung’s alternatieve plan voor de vingerscanner: een eigen ‘notch’

Een Zuid-Koreaanse patentaanvraag door Samsung toont een interessante variatie op het thema vingerafdrukscanner. Deze kan in een eigen uitsparing – ‘notch’ – onderaan het scherm geplaatst worden. Samsung’s ‘Plan C’? Een uitsparing in de onderrand voor de vingerscanner Tot vorig jaar zat de vingerafdrukscanner in Samsung’s toptelefoons gewoon in de Home toets onder het scherm. […]

Samsung Galaxy S9 krijgt front camera met 3D sensor

Volgens een geruchten uit China krijgt Samsung’s aankomende Galaxy S9 een 3D sensor aan de voorkant. Deze moet de gezichtsherkenning verbeteren. Galaxy S9: Galaxy S8 met een dual camera? Er is meer… De Galaxy S8 is uitgerust met gezichtsherkenning en een irisscanner. De laatste is flexibel en behoorlijk veilig, maar traag. De eerste werkt vlot […]