Whatsapp bug: groene strepen in video’s op Samsung Galaxy S21 met Android 12 (+oplossing)

Een groeiend aantal gebruik(st)ers meldt een curieuze Whatsapp bug op de Samsung Galaxy S21. Na de Android 12 update duiken groene strepen op in video's die verstuurd zijn met de berichtenapp. Vermoedelijk moet Whatsapp zelf aan de slag om het probleem op te lossen.

Aanvulling: de oplossing is de nieuwe update voor de Galaxy S21, die de Whatsapp video bug fixt.

Galaxy S21 met Android 12 bug: Whatsapp video met groene strepen

Wat begon als een enkele melding – na de Android 12 update voor de Galaxy S21 – is inmiddels uitgegroeid tot een gestage stroom klachten. Niet alleen hier op GalaxyClub.nl, maar ook op Reddit duiken meldingen op over video's met groene strepen. De strepen ontstaan nadat de video via Whatsapp gedeeld is.

Een aantal aspecten van deze bug zijn inmiddels duidelijk. Zo heeft lang niet iedereen er last van. Op ons eigen redactionele toestel werkt het delen/ontvangen van video's via Whatsapp prima, zonder extra groene strepen. Bovendien is ook duidelijk dat de bug niet specifiek veroorzaakt wordt door de Galaxy S21. Vergelijkbare meldingen komen ook van gebruik(st)ers met andere Android telefoons met Android versie 12.

Een groene streep onderin een video in Whatsapp (bron: Reddit)

Tijdelijke oplossing: andere videoresolutie

Een tijdelijke oplossing van het probleem is het gebruik van een andere videoresolutie om je video's op te nemen. Kies in de Camera de Video stand, tik op het ‘resolutie-icoontje' en kies UHD60 of HD30 (dank, Jan en Ven). Video's die je zo opneemt worden door Whatsapp uiteindelijk wel goed verwerkt en verstuurd. Toch is dit natuurlijk alleen een work around – het probleem dat je geen gangbare resoluties kunt gebruiken en delen wordt niet verholpen.

Natuurlijk heb je hier niet zoveel aan als je bestaande video's wilt delen. Een structurele oplossing is dan ook nog niet voorhanden. Het verwijderen en opnieuw installeren van Whatsapp verhelpt het probleem ook niet. En dus moet een software-update voor verbetering gaan zorgen. De enige vraag is: wie moet deze update maken? Waarschijnlijk moet Whatsapp zelf aan de slag, maar het zou ook kunnen dat de oplossing door Google kan worden geleverd. Als de fout bij een van deze twee ligt, dan is de kans klein dat een update door Samsung voor verlichting gaat zorgen.

Dat neemt niet weg dat Samsung op dit moment al een nieuwe update voor de Galaxy S21 serie aan het uitrollen is. Onder meer in Duitsland is een nieuwe firmwareversie beschikbaar. Of deze het Whatsapp-probleem oplost is zo gauw nog niet bekend, en ook wij kunnen dit – bij gebrek aan de bug op ons toestel – niet checken.

Aanvulling 1 december: oké, deze update verhelpt inderdaad de Whatsapp-bug. Dat bevestigen onze vrinden bij SamMobile. Het wachten is dus nog tot de update ook in Nederland en België uitrolt.

Aanvulling 3 december: inmiddels is deze update ook in Nederland beschikbaar.

Het wachten is dus op de nieuw update in Nederland. Als deze, zoals wij verwachten, het probleem niet oplost, is het wachten op Google en met name Whatsapp zelf. In ieder geval neemt het aantal meldingen snel toe, nu er steeds meer gebruik(st)ers zijn met een telefoon met Android 12.

Heb jij ook last van groene strepen in Whatsapp video's op jouw Galaxy (S21)? Laat het hieronder even weten, en meldt ook welk model jij hebt!

Lees de reacties (154)

    • Zelfde probleem. Maar er is nog meer aan de hand.

      Linkjes in instagram en watsapp naar bijvoorbeeld advertenties of locaties werken ook niet meer.

      Ik ben een duo simkaart gebruiker. Na de update kon ik ook mijn chatgeschiedenis van mijn 2de simkaart niet meer inzien. Ik had geen andere optie dan watsapp opnieuw te installeren.

      • Mijnes exact het zelfde. net nieuwe telefoon, begint deze drama. ook een Samsung Galaxy S21 5G 256GB.

  • Inderdaad, ik verstuurde een video naar mijn dochter. Ik kreeg als antwoord dat er links een groene streep zichtbaar was. Ik heb sinds 3 dagen deze S21. Gelukkig ligt het niet aan dit toestel wat ik eerst vreesde

  • Ik heb niet alleen een groene streep bij een video verstuurd via WhatsApp, maar zelfs over de hele video allemaal groene krassen. Typisch zo'n video waarbij dus niks te zien is. Erg vervelend en hoop dat het zsm opgelost word. Ik heb trouwens de Samsung Galaxy S21.

1 2 3 29