Vergelijking: Samsung Galaxy S22 versus Galaxy S21 (FE) – welke kopen?

Nieuw en nóg nieuwer: in deze vergelijking tussen de Samsung Galaxy S22 en de Galaxy S21 FE kom je erachter welk toestel het beste bij jou past. Die keuze is namelijk helemaal niet zo makkelijk. En om het plaatje compleet te maken, voegen we ook nog wat puntjes toe die je kunnen helpen als je de Galaxy S22 Plus of Galaxy S22 Ultra overweegt, of juist een ouder Galaxy S21 model.

Vergelijking: Galaxy S22 versus S21 FE

Samsung's spiksplinternieuwe Galaxy S22 is onthuld, en ligt over een paar weken in de Nederlandse winkels. Maar wacht! Is het niet pas een paar weken geleden dat Samsung een andere toptelefoon uitbracht? Oh, inderdaad! En wij zijn eigenlijk erg te spreken over de Galaxy S21 FE. Welke kun jij beter kopen, vraag je? Welke past bij jouw wensen en verwachtingen? Wij speelden al met de Galaxy S22 in onze preview, én reviewden onlangs de Galaxy S21 FE. Zo vergelijken we beide toptelefoons, en verklappen direct de belangrijkste conclusies:

  • Koop de Galaxy S21 FE als je heel veel telefoon wilt voor een prettige prijs. Het toestel is minder ‘cutting edge‘ maar heeft een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding, en is net zo toekomstbestendig als de nieuwe S22-modellen.
  • Wil je betere camera's, (iets) snellere hardware en een meer premium ‘look and feel‘? Of wil je juist een mooi compacte telefoon? Dan is de Galaxy S22 voor jou duidelijk de beste keuze.
  • Overweeg je de S22 Plus of Ultra? Dan krijg je meer voor je geld, maar vist ook in een duidelijk hogere prijsklasse.
  • Overweeg je een ouder S21-model? Ook dan krijg je heel wat voor je geld, maar je koopt wel een telefoon die al een jaar oud is – en dus wat minder toekomstbestendig.

Zoals altijd bij dit soort vergelijken, is de realiteit toch wat complexer dan de samenvatting ervan. Wil je meer afwegingen weten? Lees dan verder. Wij besparen je lange lijsten met technische details, en zetten direct allerlei afwegingen op een rij. Zo kun je uiteindelijk zelf bepalen welke afwegingen en eigenschappen jij het belangrijkste vindt.

Waarom de Galaxy S21 FE kopen?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: een uitstekende reden om de Galaxy S21 FE te kopen, is de prijs. Het toestel is minstens €100 goedkoper dan de verschillende Galaxy S22-modellen. Maar hij is niet alleen goedkoper, natuurlijk. Op veel gebieden krijg je simpelweg evenveel telefoon voor het geld. Denk daarbij aan:

  • Software(features): beide telefoons draaien op Android 12 en One UI 4. Oké, de S22 heeft One UI 4.1, maar die 0.1 extra komt later dit voorjaar ook naar de Galaxy S21 FE.
  • Updates en ondersteuning: ja, de Galaxy S22 krijgt vijf jaar updates en upgrades van Samsung. Maar let op: dat geldt ook voor de Galaxy S21 FE, zoals Samsung in hetzelfde persbericht bekend maakte. Beide telefoons ontvangen dus ondersteuning tot 2027 – en upgrades tot en met Android 16.
  • Scherm: zowel de Galaxy S21 FE als de Galaxy S22 hebben een full HD AMOLED scherm met een verversingsfrequentie tot 120Hz. Het scherm van de S22 kan iets feller, en heeft een variabele refresh rate, maar in het dagelijks gebruik zijn de verschillen erg minimaal.
  • Design: leg ze naast elkaar, en je ziet weinig verschil op designgebied. De S21 FE heeft een kunststof achterkant. De een vindt dit wat minder ‘premium' – de ander is juist blij met de robuuste materiaalkeuze. Mooier is de S22 wat ons betreft niet per se. En de S21 FE is net zo waterbestendig.
  • Oplaadsnelheid: net als de S22 kan ook de S21 FE met maximaal 25 Watt vermogen opladen. Alleen de S22+ is duidelijk sneller (mits je de benodigde oplader voor pakweg €50 koopt).

Bovendien zijn er ook punten waarop wij denken dat de Galaxy S21 FE zelfs wat beter is:

  • Accu: de Galaxy S21 FE heeft een 4500 mAh accu, terwijl de S22 3700 mAh aan boord heeft. Nu is het inderdaad zo dat we de Galaxy S22 nog niets langere tijd in het dagelijks leven konden testen. We weten dus niet 100% zeker of het toestel minder lang met een acculading doet. Echter, op basis van onze positieve ervaring met de accuduur van de Galaxy S21 FE kan het bijna niet anders, of het verschil in capaciteit vertaalt zich ook naar de reële gebruiksduur van de telefoons.
  • Tijdelijke bonus: de Galaxy S21 FE is direct leverbaar. Als je met enige spoed een nieuwe telefoon zoekt, dan heb je nog heel wat weken geduld nodig voor de S22, die op 11 maart verschijnt.
  • En nogmaals: hij is gewoon goedkoper. Een euro die je niet uitgeeft, is een euro die in je zak houdt, tenslotte.

Als alle genoemde punten jou aanspreken, dan vormen ze een prima reden om voor de Galaxy S21 FE te kiezen, en om de Galaxy S22 links te laten liggen. Aan de andere kant: natúúrlijk is de S22 op een aantal gebieden gewoon beter.

Waarom voor de Galaxy S22 gaan?

Kijk, het moge duidelijk zijn dat de Galaxy S22 een paar grote pluspunten heeft waar de S21 FE niet aan kan tippen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het compacte design: de Galaxy S22 is bijna een halve centimeter smaller en een hele centimeter korter. Voor een smartphone zijn dit significante verschillen, waardoor je van de S22 wel, en van de S21 FE niet, kunt zeggen dat hij lekker compact is. Dat je met de S22 ook 0,3 inch minder scherm krijgt spreekt voor zich, maar dat doet niet af aan het gemak van een telefoon die beter in je hand past.
  • Premium look and feel: het klinkt wat flauw, maar het gebruik van Gorilla Glass Victus+ aan beide zijden, en Armor Aluminium voor het frame, zorgt ervoor dat de Galaxy S22 meer premium aanvoelt. Pak ‘m vast en je snapt wat we bedoelen.
  • Camera's: de Galaxy S22 heeft stappen vooruit heeft gezet op het gebied van de camera's. Stappen vooruit ten opzichte van de S21-serie, wel te verstaan. Hoewel we de camera's van de S22 nog uitgebreid moeten reviewen, gaan wij er vanuit dat dit in grote lijnen klopt – en dat dit een gebied is waar de S22 de S21 FE duidelijk verslaat.
  • Prestaties: de Exynos 2200 processor in de Galaxy S22 levert betere prestaties. Enorm groot is het verschil niet, want de Snapdragon 888 chip in de Galaxy S21 FE is ook rap. Maar op grafisch gebied heeft de S22 meer in zijn mars, wat nu en straks prettig is als, bijvoorbeeld je graag mooie games speelt.
  • Meer kleuren: de S21 FE is te koop in zwart, wit, groen, en paars. De S22 in zwart, wit, groen, en rozegoud. Echter, er zijn ook nog vier exclusieve kleuropties (bij Samsung zelf), zodat je in totaal kunt kiezen uit acht varianten.

En als je voor de Galaxy S22 Plus (of Ultra) kiest?

Als je voor de Galaxy S22 Plus of Ultra kiest, ziet de vergelijking er natuurlijk weer anders uit:

  • Het voordeel op batterijgebied van de S21 FE verdwijnt: de S22 Plus en Ultra hebben duidelijk grotere accu's, met alle voordelen van dien.
  • De duurdere S22-varianten kunnen opladen met 45 Watt, als je de juiste lader hebt. Opladen gaat dan echt heel veel sneller, en dat is stiekem erg prettig.
  • Kies je voor de Galaxy S22 Ultra? Dan is de kloof op cameragebied nog veel groter – maar dat spreekt voor zich. En je krijgt een S Pen.
  • MAAR: de S22 Plus is minstens €300 duurder dan de S21 FE. De S22 Ultra is zelfs minstens €500 duurder. Met deze telefoons zit je dus in een andere prijsklasse – die van smartphones boven de €1000.

En wat als je voor een ouder Galaxy S21 model kiest?

Uiteraard zijn er ook nog de oudere Galaxy S21 modellen. Voor de prijs van de Galaxy S22 koop je bijvoorbeeld ook een Galaxy S21 Plus. En voor de prijs van de S22 Plus heb je ook een S21 Ultra (met wat zoekwerk, want deze laatste is niet overal meer leverbaar). Wat moet je weten als je een ouder S21-model overweegt?

  • Simpel gezegd: je koopt met de oudere S21-modellen prima telefoons, met iets mindere camera's.
  • Ten opzichte van de S21 FE hebben ze geen betere accuduur.
  • De S21 Plus en Ultra hebben wel een design dat net zo premium aanvoelt als de S22-serie.
  • De camera van de S21 Ultra blijft top, en wordt (vermoedelijk) alleen verslagen door de Galaxy S22 Ultra.
  • MAAR: de S21, S21 Plus en S21 Ultra zijn inmiddels ruim een jaar oud. Ze krijgen weliswaar ook vijf jaar updates, maar hebben daarvan al één jaar achter de rug – inclusief de eerste Android upgrade. Ze zijn dus gewoon wat minder toekomstbestendig.

Galaxy S22 versus Galaxy S21 (FE) vergelijking: conclusies

En zo werd onze grote vergelijking tussen de Galaxy S22 en de Galaxy S21 FE toch nog een heel verhaal. Want zoals wel vaker: supereenvoudig zijn de dingen uiteindelijk toch niet. Maar we kunnen zeker een paar grote lijnen onderscheiden (die we hierboven ook al verklapten):

  • Koop de Galaxy S21 FE als je heel veel telefoon wilt voor een prettige prijs. Het toestel is minder ‘cutting edge‘ maar heeft een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding, en is net zo toekomstbestendig als de nieuwe S22-modellen.
  • Wil je betere camera's, (iets) snellere hardware en een meer premium ‘look and feel‘? Of wil je juist een mooi compacte telefoon? Dan is de Galaxy S22 voor jou duidelijk de beste keuze.
  • Overweeg je de S22 Plus of Ultra? Dan krijg je méér voor je geld, maar vist ook in een duidelijk hogere prijsklasse.
  • Overweeg je een ouder S21-model? Ook dan krijg je meer voor je geld, maar je koopt wel een telefoon die al een jaar oud is – en dus minder toekomstbestendig.

Galaxy S22 pre-order aanbiedingen:

Je kunt de Galaxy S22, S22+, en S22 Ultra vanaf nu pre-orderen. Doe je dit tot en met 10 maart, dan kun je een setje Galaxy Buds Pro oortelefoontjes bij je nieuwe telefoon cadeau krijgen. Als jij jouw S22 direct bij Samsung zelf HIER voorbestelt, dan krijg je de Buds Pro direct met je telefoon meegeleverd. Je hebt daar ook de keuze uit een aantal exclusieve kleuren voor alle modellen (zie HIER).

Uiteraard kun je ook een pre-order plaatsen bij een van de andere shops en providers van jouw keuze – check daarvoor ook de uitgebreide informatie over de Galaxy S22 pre-order actie:

SHOPSPROVIDERS
Samsung Shop (va €849 + gratis Buds Pro en 1 jaar Care+ verzekering)KPN (icm abo)
Coolblue (va €849)T-Mobile (icm abo)
MediaMarkt (va €849 of icm abo) Tele2 (icm abo)
Mobiel.nl (va €849 of icm abo) Vodafone (icm abo)
Bol.com (va €825)
GSMWeb (va €832 of icm abo)

Galaxy S21 FE aanbiedingen:

SHOPAANBIEDINGWAAR?
Samsung Shop– v.a. €749
– nieuwer model
– nu met €200 directe inruilkorting…
… of €100 korting op Buds2 Pro
Check deze deal HIER
Coolblue – v.a. €579
– nieuwer model
Check deze deal HIER
Mobiel.nl– v.a. €479 of i.c.m. aboCheck deze deal HIER
MediaMarkt – v.a. €490 of i.c.m. abo
– nu met €50 inruilkorting
Check deze deal HIER
Bol.com – v.a. €505Check deze deal HIER
PROVIDER
T-MobileT-Mobile
– i.c.m. abo
– toestelkosten €432
Check deze deal HIER
Zakelijk? kijk HIER!
Vodafone– i.c.m abo
– toestelkosten €456
Check deze deal HIER
Zakelijk? kijk HIER!
KPN– i.c.m. abo
– toestelkosten €456
Check deze deal HIER
Zakelijk? Kijk HIER!
Simyo– i.c.m. abo
– toestelkosten €480
Check deze deal HIER
Tele2– i.c.m. abo
– toestelkosten €479,99
Check deze deal HIER

Galaxy S21 aanbiedingen:

SHOPSPROVIDERS
Samsung Shop (v.a. €779, exclusieve kleuren)Vodafone (icm abo)
Coolblue (v.a. €709)T-Mobile (icm abo)
Mobiel.nl (v.a. €698 of icm abo)Tele2 (icm abo)
MediaMarkt (v.a. €709)KPN (icm abo)
Bol.com (v.a. €629)