Vergelijking: Samsung Galaxy S20 versus Galaxy S9 – upgraden of niet?

Oké, je hebt nu een Galaxy S9. Maar Samsung heeft ook net de nieuwe Galaxy S20-serie gelanceerd. Is een van de nieuwe modellen dan een goeie upgrade voor jou? Hieronder zetten we op een rij wat je moet weten.

Vergelijking: Galaxy S20 versus Galaxy S9

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: natúúrlijk zijn de Galaxy S20 modellen beter dan de Galaxy S9 modellen. We zijn inmiddels twee jaar verder, en in die tijd heeft Samsung een hoop vooruitgang geboekt op een aantal belangrijke vlakken. Maar op welke vlakken precies? En hoe groot is die vooruitgang dan? We sommen de belangrijkste verbeteringen op.

De Galaxy S20 is veel beter want…

We kunnen hier uit de doeken gaan doen dat de hardware in de Galaxy S20 sneller is dan die van de Galaxy S9. Echter, de S9 is – zeker nu met Android 10 – meer dan snel genoeg voor prettig gebruik. En snufjes als waterbestendigheid vind je in beide toestelseries. Nee. De vlakken waarop de S20 echte verbetering brengt zijn de camera en de batterij. En laten we dan ook nog maar wat zeggen over de ondersteuning en de komst van 5G. Ja? Loopt u mee?

Grotere batterijen

Om maar met dit laatste te beginnen: de Galaxy S9 en S9 Plus hebben accu's met een capaciteit van respectievelijk 3000 en 3500 mAh. De Galaxy S20 en S20 Plus krijgen op hun beurt 4000 en 4500 mAh mee. Dat zijn flinke verschillen, en hoewel het eigenlijk nog even afwachten is op de eerste grondige accutests van de S20-serie gaan wij er vanuit dat dit alles niet alleen nodig is om de snellere hardware van stroom te voorzien. Zeker niet als je besluit de S20 niet in de 120Hz schermweergave-stand te gebruiken. En wil je zeker een grotere accu? De Galaxy S20 Ultra heeft maar liefst een 5000 mAh batterij aan boord – 67% groter dan de S9.

Niet alleen zijn de accu's van de verschillende Galaxy S20-modellen dus groter, maar je kunt ze ook sneller opladen door ondersteuning voor Wireless Charging 2.0. De grotere capaciteit resulteert dus niet eens in langere laadtijden – in tegendeel zelfs.

Galaxy S20: camera met betere zoom- en groothoeklens

Betere camera's

Het tweede belangrijke gebied waar Samsung met de Galaxy S20-serie grote sprongen vooruit maakt is de camera. Of om precies te zijn: de camera's. De Galaxy S9 heeft nog gewoon één, de S9 Plus twee camera's aan de achterkant – allen met een 12 megapixel resolutie.. De Galaxy S20 heeft er drie, en de S20 Plus en Ultra zelfs vier. Nu gaat het natuurlijk niet om de hoeveelheid camera's.

Met de Galaxy S20 zelf krijg je een 12 megapixel hoofdcamera, een 12 MP groothoeklens en een 64 MP telefoto lens. De S20 Plus voegt hier nog een Time-of-Flight camera aan toe, die veel beter diepte kan ‘zien' dan een ouderwetse dual camera setup. De S20 Ultra maakt het helemaal bont, met zijn 108 MP hoofdcamera, 48 MP zoomcamera met periscoop-lens, een 12 MP groothoeklens, én een ToF camera.

Om een lang verhaal kort te maken: je hebt met een Galaxy S20 simpelweg veel meer mogelijkheden om allerlei types foto's te maken. Je kunt verder – en mooier – inzoomen. Je kunt juist ook ‘uitzoomen' met de groothoeklens. En bij weinig licht zijn de camera's van de S20-serie heel veel beter.

Ontzettende zoom (100x alleen op de S20 Ultra)

Langere software-ondersteuning

Oké, een derde bonuspunt wilden we ook nog toevoegen, naar aanleiding van ons overzicht van toekomstige Galaxy S20 updates. De Galaxy S9 heeft in januari zijn tweede en laatste grote Android upgrade gehad. Verder gaat die trein niet meer, al moet je wel weten dat het toestel nog minstens een jaar maandelijks de nieuwste beveiligingspatches zal ontvangen.

De Galaxy S20 staat nu aan het begin van zijn ondersteuningsperiode. Met dat toestel zit je qua beveiliging weer goed tot begin 2024. En de komende twee jaar krijg je natuurlijk de upgrades naar Android 11 en 12. Dat is natuurlijk altijd het voordeel van een nieuwe telefoon – hetzelfde geldt tenslotte ook voor veel goedkopere Galaxy A51. Wil je dus vooral de langere ondersteuning, en interesseren de superieure camera's je eigenlijk niet veel, lees dan vooral ook onze Galaxy A51 review.

5G-ready

In Nederland staan 5G netwerken nog in de kinderschoenen. Wat zeg ik? Babysokken. Maar ze komen wel, in de komende jaren. Op de goedkoopste Galaxy S20 na zijn alle modellen ‘5G-ready' – klaar om straks ultrasnel te internetten op de nieuwe netwerken.

En verder?

Zoals gezegd is de totale lijst met verbeteringen in de Galaxy S20-serie nog veel langer. Van de grotere opslagcapaciteit – minstens 128GB – tot de mogelijkheid om andere apparaten draadloos op te laden, het vloeiende 120Hz scherm, en meer. Toch zijn de bovenstaande punten wat ons betreft het allerbelangrijkst in het dagelijks leven van de meeste gebruik(st)ers.

Onze Galaxy S9 (Plus)

Zijn er ook dingen die je ‘verliest' als je overstapt?

Kijk, goed dat je het vraagt! Want inderdaad, afhankelijk van wat jij zelf belangrijk vindt kleven wel degelijk ook minpuntjes aan de Galaxy S20. Het zijn misschien niet de grote lijnen, maar we zullen ze toch op een rij zetten.

Vingerafdruksensor

De vingerscanner in het display van de Galaxy S20 is behoorlijk snel en nauwkeurig. Maar niet zo snel en nauwkeurig als de oude, beproefde capacitieve sensor achterop de Galaxy S9. De plaatsing in het scherm is voor velen beter, maar de werking is nog net niet zo optimaal als de sensor van de S9. Bovendien heeft deze laatste ook een irisscanner, wat een veilig alternatief is voor gezichtsherkenning. De Galaxy S20 heeft dit laatste wel, maar geen irisscanner.

Bredere schermranden

Het klinkt wat gek, want de bezels van de Galaxy S9 zijn natuurlijk niet enorm. Maar: die van de Galaxy S20 zijn wel heel smal. Dat is erg mooi, maar als je onze Galaxy Note 10 review leest weet je: schermranden kunnen ook te smal zijn. Stop je je telefoon in een beschermhoes dan is dit probleem direct weer opgelost – maar doe je dat liever niet dan ben je alvast gewaarschuwd.

Ouderwetse koptelefoonaansluiting

Een van de snufjes die de laatste tijd aan het verdwijnen is uit telefoons is de 3,5 mm koptelefoonaansluiting. De Galaxy S9 heeft ‘m wel, de Galaxy S20 niet meer. Je krijgt er een AKG-koptelefoon bij die je in de USB-C poort kunt pluggen, en die is niet slecht. Maar als je je eigen ‘ouderwetse' koptelefoon wilt gebruiken dan heb je toch echt een dongle nodig.

De camera der camera's op de Galaxy S20 Ultra

Galaxy S20 vs S9: upgraden?

Je snapt het inmiddels: wij kunnen je niet vertellen of je van je vertrouwde Galaxy S9 moet upgraden naar de Galaxy S20. Maar als je het doet heb je nu een redelijk beeld van wat je te wachten staat. Nogmaals: alle Galaxy S20 modellen zijn stuk voor stuk (veel) beter dan de Galaxy S9 (Plus). Vooral op cameragebied gaat er een wereld voor je open. Maar: sommige dingen veranderen zonder direct fijner te zijn. Die dingen weet je nu ook, zodat je hopelijk goed geinformeerd je keuze kunt maken. Vergeet in ieder geval niet onze Galaxy S20 hands-on preview te checken.

Wil je inderdaad voor een Galaxy S20 (va €899), S20 Plus (va €1099) of S20 Ultra (va €1349) gaan? Je kunt er nu al eentje reserveren in Samsung's eigen shop HIER. Je krijgt daar bij een S20 Plus of Ultra zelfs direct een set Galaxy Buds+ draadloze oortjes meegeleverd. Je kunt ook meer informatie checken over deze Galaxy S20 pre-order actie.

Lees de reacties (7)

  • Ben nog zeer tevreden met mijn S9 Plus. Echter loop ik aankomende lange tijd alweer achter wat betreft de grote updates.

    Maar zoals meestal met Samsung zijn de prijzen met de directe aanschaf erg prijzig. Daarom ga ik liever naar de S10 Plus als ik mijn vakantiegeld krijg. Dan loop ik niet zover achtee qua updates.

    Verder denk ik dat de S10 camera's zeer goed zijn en het is een prima toestel om als tussenstation te gebruiken.

    Als ik het zou kunnen betalen,zonder hoofdpijn had ik voor de S20 Plus gegaan.
    Maar ik ben budgetgebonden,en dan "moet" je wat rommelen.

    Elk jaar kan je wel aan de gang blijven met wéér een nieuw toestel,maar eens is er,naar mijn mening,een plafond bereikt.

  • Wat een kul! Ik heb (nog steeds) een Galaxy S8 en toen de S10 uitkwam, waren de updates op de beveilingsupdates na gestopt. Om dan te zeggen, je moet overstappen naar een nieuwere variant is dan ook helemaal van de zotte. Dat de S20 nu uitkomt betekent het niet anders dus dat ze ook binnenkort met de S9 gaan stoppen te ondersteunen met nieuwe Android versies te maken/ vrij te geven. Dat men dit tegenwoordig normaal vindt, vind ik dan ook opmerkelijk. Zonde van het geld voor een apparaat dat nog super functioneert

  • Ik zit erg te denken aan een upgrade, omdat ik het geheugen in de S9 te weinig vind. Ik ben continu aan het opruimen.
    Maar de S20 ondersteunt geen Gear VR meer, volgens mij, iets dat ik wel vaak gebruik.

  • Ik zit nog op de S9 met Oreo. Reden hiervoor is dat ik ACR (Automatic Call Recorder)) nog dagelijks gebruik. Als ik ga upgraden dan werkt ACR niet meer. Verder zie ik dat na het upgraden de aparte video en fotoknop in je camera app verdwijnen. De bedrade in-ears koptelefoon gebruik ik ook dagelijks voor mijn werk. Het geluid klinkt veel luider dan met welke wireless headset dan ook. Vooral in een groepsgesprek staat het volume maximaal. Als ik een usb-C koptelefoon aan zou sluiten dan kan ik hem niet meer opladen, ja wel draadloos, maar om dat ding nou overal mee naartoe te slepen..ik blijf nog lekker op mijn S9

  • Hoi daar,

    Ik heb momenteel ook een S9. Ik heb deze gekocht in mei 2018 en het is inmiddels alweer juni 2021. Ik heb de S9 dus nu al ruim 3 jaar. Ik moet zeggen dat ik nog nooit een toestel heb gehad die zo ontzettend snel en probleemloos heeft gewerkt als de S9. En ik gebruik mijn telefoon werkelijk voor alles. Van mailen, appen, navigeren tot (veel)fotograferen. Het is zelfs mijn organizer en personal assistent omdat ik al mijn afspraken ook in de agenda van mijn telefoon bijhoud en daar vaak een melding van krijg zodat ik niet te laat kom (persoonlijke wekker). Het toestel is bovendien ook geheel waterdicht, waardoor ik het regelmatig onder de stromende kraan houd om te wassen. Dit gaat probleemloos. Het toestel geeft dan zelfs middels een waterdruppel-icoon aan dat hij nog nat is en dat ik het eerst moet laten drogen, voordat ik hem aan een stroomkabel aansluit. Bijna alsof het leeft. Helaas is de batterij inmiddels na drie jaar gebruik op. Om de batterij te laten vervangen, moet het toestel open worden gemaakt, waardoor je de IP68 certificering zou kunnen verliezen. Een functie die ik juist heel veel gebruik. Bij een Samsung Sevice Center kan het wel waterdicht worden vervangen, maar dan zal de telefoon weer naar fabrieksinstellingen worden teruggezet en krijg je een lege telefoon terug. Dit wilde ik juist voorkomen, omdat ik dan net zo veel werk eraan heb om alle gegevens weer terug te zetten, als het kopen van een nieuw toestel. Daarom overweeg ik nu om over te stappen naar de S20 5G. Het enige wat ik heel graag wil weten is het volgende. Mijn S9 heb ik er speciaal op uitgekozen vanwege het goede geluid en harde volume. Ik zet mijn mobiel namelijk heel vaak op speaker thuis, wanneer ik met iemand aan de telefoon ben. Dit geeft mij heel veel vrijheid om thuis ook andere dingen te doen, terwijl ik iemand aan de lijn heb. Mijn vraag is of de S20 net zo'n mooi en vooral harde volume / geluid heeft als de S9. Iemand die deze vraag voor mij kan beantwoorden? Alvast bedankt! :)

    Gr. Yuna