Update Samsung Galaxy S5 naar Android 5.0 Lollipop van start (nog niet in NL)

Vandaag gaat de officiële Android 5.0 Lollipop update voor de Samsung Galaxy S5 van start – in Nederland moeten we, zoals gebruikelijk, nog even geduld hebben.

Het was alweer even geleden dat een gerucht ging dat Samsung de Android 5.0 Lollipop update voor de Galaxy S5 al in december zou starten. En hoewel we inmiddels twijfelden, is het nu daadwerkelijk gebeurd. Polen is het eerste land waar gebruik(st)ers hun toestel van de allernieuwste versie van het Android besturingssysteem kunnen voorzien.

De eerste ervaringen met de Poolse firmware op onze redactionele Galaxy S5 zijn uitermate positief: alles loopt uitermate soepeltjes, en zoals verwacht is er een hoop vernieuwd. De menu's zien er anders – wit! – uit, er zijn legio nieuwe animaties in de interface, en ook alle belangrijke apps hebben zich aangepast aan het design van Android 5.0. De notificatiebalk kleurt mee met de app die je in beeld hebt – mits de app aangepast is aan het nieuwe design van Android 5.0, uiteraard.

In de notificatiebalk vind je nu een knop waarmee je op het eerste gezicht alleen kunt switchen tussen een modus mét geluid, en de trilstand. Dit is een Android 5.0 dingetje, waarbij er een systeem is dat werkt met Onderbrekingen en Prioriteit. Dit lijkt wat verwarrend, maar het valt best mee. Tegen de tijd dat de update hier in Nederland wordt uitgerold besteden we hier zeker wat meer aandacht aan.

Opvallend is ook hoeveel sneller de Galerij app is geworden. Deze kan op Galaxy telefoons nogal traag worden, maar op de S5 met Lollipop is hij, ondanks een enorme hoeveelheid foto's, veel sneller.

Wat de invloed is van de Android 5.0 update op de accuduur van de Galaxy S5 kunnen we nog niet zeggen – daarvoor hebben we wat meer tijd nodig, logischerwijs. Benchmarktechnisch hebben we zo snel geen grote veranderingen kunnen ontdekken.

Bracht de Galaxy S5 destijds al een frisse wind in TouchWiz-land, dan brengt Android 5.0 nu een frisse wind in Galaxy S5 land. Wie een Galaxy Note 4 heeft, kent een aantal van de vernieuwingen al, maar voor de S5 gebruik(st)er is dit een aardige sprong – eentje in de goede richting, wat ons betreft, al kan het zijn dat je er eventjes aan zult moeten wennen.

Uiteraard blijft de vraag wanneer de update officieel in ons land beschikbaar zal zijn. Grote updates zoals deze worden vaak eerst in een beperkt aantal landen uitgerold, om pas na een soort van 'testperiode' verder de wijde wereld in te trekken. Of deze update dus nog voor de feestdagen ook op de Nederlandse S5 arriveert durven we niet te zeggen – maar het begin is er, zoveel is duidelijk.

PS: wie net als wij niet kan wachten, én vertrouwd is met het flashen van firmwares op een smartphone, kan uiteraard HIER terecht voor alle benodigdheden. Natuurlijk merken wij bij deze dan nog wel op dat jij, en alleen jij, verantwoordelijk bent voor wat je met jouw toestel uitspookt, en de eventuele gevolgen daarvan.

Lees de reacties (11)

  • heb nu 2 dagen 5.0 op mijn s5 staan en moet zeggen dat alles super snel draait. de battery lijkt ook een stukje langer mee te gaan. Het enigste wat ze zijn vergeten is dat je je tel niet meer op stil kan zetten alleen tril of geluid. Voor de rest is het zeker een aanrader om je tel te updaten naar 5.0 lollipop.

    • Hallo hoe heb je deze update gedownload? ik krijg namelijk geen melding op mijn Samsung Galaxy s5

    • Je kan bij instellingen de intensiteit van het trillen instellen.
      Zet de sliders naar 0 en voila

  • Heb een vraagje voor de kenners.
    mijn camera geluid gaat altijd af, ookal staat ie helemaal op stil. Erg irritant.
    Kan ik dit verhelpen door de Poolse Lollipop erop te zetten?

  • Is er met 5.0 ook rekening gehouden met GNL launcher en Ultra Power Saving mode? Want op 4.4.2 raakte je je homescreen icons kwijt na het activeren van Ultra Power Saving mode.

    Alvast bedankt,

  • Ik wil de galaxy S5 kopen, staat lollipop en dan al op, of moet (kan dat wel?) ik hem dan nog downloaden? Alvast bedankt

  • Vond het andere mooier nu ze bij mij de 5.0 lollipop opstaat.. alles nu echt wit!De toetsenbord van de telefoon is wit

1 2
Gerelateerde artikelen