Samsung ververst merkrechten bestaande telefoonseries – op één na

In thuisland Zuid-Korea heeft Samsung haar claim op de handelsnamen van een aantal Galaxy series vernieuwd. In het rijtje namen is echter één opvallende afwezige: de Galaxy Note serie.

De Galaxy Note 20 Ultra: de ultieme en helaas ook laatste Note

Galaxy M, A, S, en Z – géén Note

Met de recente lancering van de Galaxy Z Fold 3 en Galaxy Z Flip 3 is duidelijk: de Z-serie is here to stay. Om de naamgeving van het huidige productportfolio een nog steviger juridische basis te geven, liet Samsung eind augustus de namen van de verschillende series nog een keer vastleggen in Zuid-Korea. Dat hierbij één naam ontbreekt is veelzeggend.

We zien namelijk vernieuwde merknaamregistraties voor de Galaxy M-serie (HIER), A-serie (HIER), S-serie (HIER), en Z-serie (HIER). Pijnlijk afwezig in het rijtje is inderdaad de Note-serie. Daarvan doen al lange tijd geruchten de ronde doen dat deze niet meer terugkomt.

Natuurlijk, merknaamregistraties zijn zoals bekend een uitermate onbetrouwbare basis voor het trekken van conclusies over Samsung's toekomstige productstrategie. En toch is dit het zoveelste puzzelstukje in het plaatje dat lijkt te bevestigen dat de Note-serie geen toekomst meer heeft. Natuurlijk, met de Galaxy Z Fold 3 heb je in feite een aantrekkelijke Galaxy Note-vervanger in handen. Helemaal perfect is de troonopvolging nog niet, wat ons betreft, maar de kloof krimpt.

Wie stiekem toch een beetje hoop wil houden: Samsung ververste ook de Galaxy Tab handelsnaam niet. Toch gaat vooralsnog niemand er vanuit dat er geen Galaxy Tab-tablets meer zullen verschijnen. Bovendien kun je je ook nog vastklampen aan uitspraken van de baas van Samsung's mobiele divisie DJ Koh. In maart van dit jaar hintte hij nog op een terugkeer van de Note-serie in 2022.

Galaxy S22 Ultra met S Pen

Toch zijn de ontbrekende merknaamregistratie, en ontbrekende signalen dat Samsung daadwerkelijk aan een nieuwe Note werkt, een teken aan de wand. Want dat Samsung met de andere series gewoon doorstoomt is ook duidelijk. De nieuwe Z-modellen liggen net in de winkels, getuige de kersverse Galaxy Z Flip 3 aanbiedingen en Galaxy Z Fold 3 aanbiedingen. Bovendien zitten ook nieuwe M-serie modellen in de pijpleiding, verscheen de Galaxy A53 aan de geruchtenhorizon, en ook over de Galaxy S22-serie duikt in rap tempo meer informatie op.

Zo weten we nu al dat de Galaxy S22 Ultra straks weer de S Pen stylus zal ondersteunen. Net als de Galaxy S21 Ultra en Z Fold 3, dit jaar. Hét kenmerk van de Note-serie is dus al lang overgeheveld naar de S- en Z-series. Series waarvan Samsung recent wél de merknaamregistratie vernieuwde.