Samsung Galaxy Z Fold 3 eerste telefoon met nieuw type AMOLED-scherm

Samsung gebruikt voor de Galaxy Z Fold 3 een nieuwe type AMOLED-scherm, dat dunner, zuiniger, en helderder is. Het nieuwe Eco²OLED scherm maakt bovendien de Under Panel Camera van het toestel mogelijk.

Galaxy Z Fold 3: nieuwe Eco²OLED scherm

Toen Samsung vorige week de Galaxy Z Fold 3 lanceerde, werd de aandacht gevestigd op een aantal nieuwe snufjes. De scharnierconstructie is steviger, en de beschermlaag van het display veel beter bestand tegen krassen. En natuurlijk is er de primeur – althans, op een Samsung telefoon – van de Under Display Camera (UDC). Maar sommige, meer technische, details bleven onderbelicht.

Samsung Display maakt nu tussen neus en lippen door bekend dat het flexibele AMOLED-scherm van de Galaxy Z Fold 3 eigenlijk van een geheel nieuw type is. Het is de Zuid-Koreanen namelijk gelukt een scherm te maken zonder apart polarisatiefilter. In een AMOLED-scherm zorgt dit filter ervoor dat er veel minder licht wordt gereflecteerd, waardoor het scherm beter afleesbaar is.

Echter, een polarisatiefilter zorgt er ook voor dat het licht dat door het scherm zelf wordt uitgestraald afzwakt. Het weglaten van een dergelijk filter komt dus de helderheid van het display ten goede. Of, omgedraaid: de integratie van het polarisatiefilter in het AMOLED-paneel zelf zorgt ervoor dat er minder energie nodig om een vergelijkbare helderheid te behalen.

Het lagere energieverbruik – 25%, bij gelijke helderheid – of de verhoogde helderheid – 33% bij gelijk energieverbruik – zijn belangrijke verbeteringen. Maar er is nog een onderdeel van de Galaxy Z Fold 3 dat van de nieuwe technologie profiteert.

Meer licht voor de UDC

De UDC werkt namelijk ook een stuk beter zónder extra polarisatiefilter in het scherm. De camera zit onder het scherm, en fotografeert dus letterlijk tussen de pixels door. Hoe minder lagen het schermpaneel heeft, hoe meer licht de camera kan opvangen. Het zogeheten Eco²OLED schermtype speelt dus een belangrijke rol bij het haalbaar maken van de UDC.

De naam Eco²OLED wijst overigens op het feit dat er voor het nieuwe schermtype minder plastic nodig is. Dat is een bijkomend voordeel van het geheel weglaten van een complete, plastic schermlaag. Minder plastic betekent beter voor het milieu – zeker in combinatie met het organische schermmateriaal dat aan de basis licht voor de OLED-schermtechnologie. Althans, dat is Samsung's gedachte achter de naamgeving van het nieuwe schermtype.

Betere Galaxy Z Fold 3 accuduur?

Als Galaxy Z Fold 3 gebruik(st)er merk je natuurlijk vooral iets van het lagere energieverbruik. Tenslotte is een groot scherm – zoals het 7,6 inch paneel dat je openvouwt – een van de grootste energieverbruikers op een telefoon als de Z Fold 3.

Een gemiddelde verlaging van het energieverbruik van 25% moet een merkbare werking hebben op de accuduur. Echter, het grote scherm van de eerdere Fold-modellen blink niet direct uit op het gebied van helderheid. Het kan dus zomaar zijn dat een deel van de besparing opgeslokt wordt doordat je ‘m wat feller instelt.

Gelukkig heeft de Galaxy Z Fold 3 ook nog een dynamische verversingsfrequentie. Dat wil zeggen dat het toestel de 120 Hz schermfrequentie alleen gebruikt als het nodig is – bijvoorbeeld als je door menu's of pagina's scrolt. Bij andere toepassingen kan hij juist een veel lagere schermfrequentie gebruiken. Deze helpt ook mee energie te besparen.

Uiteindelijk zal langer dagelijks gebruik moeten leren hoe goed de accuduur van de Galaxy Z Fold 3 daadwerkelijk is. Met zijn twee accu's en een totale capaciteit van 4400 mAh kunnen de prestaties in de praktijk alle kanten op. Uiteraard lees je daar binnenkort meer over in onze uitgebreide review.

Pre-order: gratis S Pen cover en meer

Meer weten over de nieuwe Fold? Check dan ook onze uitgebreide Galaxy Z Fold 3 preview. Of denk mee over de vraag of de Galaxy Z Fold 3 een goede vervanger is van de Galaxy Note serie.

Als je t/m 26 augustus deelneemt aan de Galaxy Z Fold 3 pre-order actie, dan krijg je de S Pen en de bijbehorende cover voor de Galaxy Z Fold 3 voor nop. Bestel ‘m bij Samsung zelf HIER, en je krijgt ‘m zelfs direct meegeleverd – inclusief een snellader en 1 jaar Samsung Care+ dekking.

Als je ‘m elders pre-ordert kun je deze extra's ook krijgen, maar is wat meer actie nodig. Check daarvoor de precieze regels van de Galaxy Z Fold 3 pre-order actie.