Samsung Galaxy S22 Plus vs Galaxy S21 FE: vergelijking en verschillen

Wat de belangrijkste verschillen tussen de Samsung Galaxy S22 Plus en Galaxy S21 FE zijn, lees je in de onderstaande vergelijking. Welk toestel past het best bij jouw smartphone-wensen?

Vergelijking: Galaxy S22 Plus vs Galaxy S21 FE

Al vrij snel na de lancering van de nieuwe Galaxy S22 serie vergelijken wij deze met de Galaxy S21 serie, inclusief de S21 FE. Vandaag is het specifiek de Galaxy S22 Plus die we naast de Galaxy S21 FE leggen. Qua formaat is de S21 FE namelijk nog het best vergelijkbaar met de S22 Plus, en er zijn meer overeenkomsten.

In plaats van een lijstje met specs, zetten we liever gewoon de beste redenen op een rij waarom je de Galaxy S22 Plus moet kopen – of juist de Galaxy S21 FE.

Je kunt beter de Galaxy S22 Plus kopen, als….

  • …je de snelste hardware wilt. Heel veel scheelt het niet, maar de Exynos 2200 van de S22 is nu eenmaal net wat krachtiger dan de Snapdragon 888 in de S21 FE.
  • …je het mooiste design wilt. Natuurlijk, over smaak valt niet te twisten, maar het design van de S22 Plus is toch wat verfijnder. De glazen achterkant oogt hoogwaardiger dan de kunststof achterkant van de S21 FE, bijvoorbeeld.
  • …je graag betere camera's wilt. De hoofd- en telefotocamera van de Galaxy S22 Plus zijn beter dan dezelfde camera's van de S21 FE. Vooral bij weinig licht maakt de hoofdcamera scherpere opnames. En de hogere resolutie van de telefotocamera zorgt bij 3x optische zoom voor scherpere kiekjes.
  • …je graag mooiere selfies maakt. Ook de frontcamera van de Galaxy S22 Plus is beter, namelijk, dankzij de optische beeldstabilisatie.
  • …je jouw telefoon vaak buiten/in fel licht gebruikt. Het scherm van de Galaxy S22 Plus kan een stuk helderder worden dan dat van de Galaxy S21 FE (1750 versus pakweg 1200 nits). Meestal merk je hier weinig van, maar onder sommige (zomerse) omstandigheden is het verschil zichtbaar.

Galaxy S22 Plus in het groen

Aan de andere kant is de Galaxy S21 FE de beste keuze, als…

  • …liever een wat robuuster toestel hebt. De Galaxy S21 FE oogt wat minder fancy, maar de kunststof achterkant is robuuster.
  • …je net dat beetje meer accuduur wilt. Op papier hebben de S22 Plus en S21 FE dezelfde accucapaciteit. Mogelijk komt het door de nog niet 100% geoptimaliseerde software van de eerste, maar in onze ervaring doet de Galaxy S21 FE iets langer met een volle batterij. Hoe groot het verschil is hangt van je eigen gebruikspatronen af, maar als onze S22 Plus na een lange dag onder de 10% accu duikt, blijft op de S21 FE nog pakweg 20% lading over. Het verschil is gering, en we vermoeden dat de S22 Plus in de toekomst op dit vlak nog zal verbeteren, door verdere optimalisatie van de software. Maar voor nu wint onze S21 FE het nipt.
  • …graag een paar honderd euro extra in je portemonnee houdt. Het prijsverschil is op dit moment behoorlijk groot – pakweg €500. Zie hieronder, of check direct de huidige Galaxy S21 FE aanbiedingen en kortingsactie.

Galaxy S21 FE, ook in de groene uitvoering

En voor deze punten maakt het simpelweg niet uit welk toestel je koopt:

Op veel vlakken is het eigenlijk om het even of je de Galaxy S22 Plus of de Galaxy S21 FE kiest. Beide behoren tenslotte nog steeds tot Samsung's high-end aanbod. Dus:

  • Zowel de S22 Plus als de S21 FE krijgen tot begin 2027 beveiligingsupdates – de eerste jaren iedere maand. Bovendien krijgen beide telefoons vier grote Android upgrades, naar Android 13, 14, 15, én 16.
  • Beide toestellen hebben een full HD AMOLED scherm met Samsung's befaamde beeldkwaliteit. Op de S21 FE is dit een 120 Hz scherm. De S22 Plus heeft het een scherm met een variabele frequentie van maximaal 120 Hz. In de praktijk merk je van dit verschil niet veel – en zeker niet voor, zoals we hierboven al schreven – de accuduur.
  • Hoewel de S22 Plus snelladen met een 45 Watt oplader ondersteunt, is het verschil met 25 Watt opladen extreem minimaal. Op de totale laadtijd scheelt het niet meer dan een paar minuten.
  • De S21 FE en S22 Plus hebben beide een behuizing met IP68-certificatie. Ze zijn dus waterbestendig en stofdicht.
  • Ook goed om te weten: een geheugenkaartje kun je niet in de S22 Plus, noch in de S21 FE kwijt.
  • En welk toestel je ook kiest, een oplader krijg je niet standaard meegeleverd.

Galaxy S22 Plus versus Galaxy S21 FE: conclusies

Op basis van het bovenstaande lijkt het duidelijk: de Galaxy S22 Plus is sneller, mooier, en heeft betere camera's. En de Galaxy S21 FE is robuuster, en doet wat langer met een acculading. Toch moet je alle genoemde verschillen niet overschatten. De S21 FE heeft op zijn beurt ook prima presterende hardware, en maakt uitstekende foto's.

Qua accuduur kom je met de Galaxy S22 Plus zonder morren een zware werkdag door. Op dit terrein nipt ‘verliezen' van de S21 FE is geen schande. In onze Galaxy S21 FE review noemden we dit tenslotte als een van de sterkste punten van het toestel.

Het grootste verschil tussen de toestellen is uiteindelijk vooral de prijs. Ja, de Galaxy S22 Plus is op bijna alle vlakken beter dan de S21 FE, maar hij is op dit moment dan ook bijna twee keer zo duur. En dus hangt de keuze tussen de Galaxy S21 FE en S22 Plus af van jouw voorkeuren op de genoemde vlakken – maar vooral ook van jouw eigen budget.

Vind je het geen probleem €500 meer te betalen voor mooier, sneller, en betere camera's? Dan is de Galaxy S22 Plus jouw telefoon. Vind jij de voordelen niet opwegen tegen het flinke prijsverschil? Dan is de Galaxy S21 FE het toestel met de verstandigste prijs-kwaliteitverhouding.

Prijzen

Momenteel loopt er een actie (t/m 3 juli ) waarbij je gratis een JBL Bluetooth speaker krijgt als je de Galaxy S21 FE koopt. Alle details van de actie lees je HIER.

En tot en met 26 juni krijg je tot wel €350 extra terug voor je huidige telefoon als je een S22 aanschaft. Alle details van deze actie vind je HIER.

De beste deals voor beide toestellen check je direct hieronder:

Galaxy S21 FE shops en providers

SHOPAANBIEDINGWAAR?
Samsung Shop– v.a. €749
– nieuwer model
– nu met €200 directe inruilkorting…
… of €100 korting op Buds2 Pro
Check deze deal HIER
Coolblue – v.a. €579
– nieuwer model
Check deze deal HIER
Mobiel.nl– v.a. €479 of i.c.m. aboCheck deze deal HIER
MediaMarkt – v.a. €490 of i.c.m. abo
– nu met €50 inruilkorting
Check deze deal HIER
Bol.com – v.a. €505Check deze deal HIER
PROVIDER
T-MobileT-Mobile
– i.c.m. abo
– toestelkosten €432
Check deze deal HIER
Zakelijk? kijk HIER!
Vodafone– i.c.m abo
– toestelkosten €456
Check deze deal HIER
Zakelijk? kijk HIER!
KPN– i.c.m. abo
– toestelkosten €456
Check deze deal HIER
Zakelijk? Kijk HIER!
Simyo– i.c.m. abo
– toestelkosten €480
Check deze deal HIER
Tele2– i.c.m. abo
– toestelkosten €479,99
Check deze deal HIER

Top 3 aanbiedingen met abonnement:

Galaxy S22 Plus shops en providers

SHOPSPROVIDERS
Samsung Shop v.a. €1049, €250 extra inruil, 1 jaar gratis Care+ verzekeringKPN i.c.m. abo
Coolblue v.a. €1049T-Mobile i.c.m. abo
MediaMarkt v.a. €1020 of i.c.m. aboTele2 i.c.m. abo
Mobiel.nl v.a. €849 of i.c.m. aboVodafone i.c.m. abo
Bol.com v.a. €1020

Top 3 aanbiedingen Galaxy S22+ met abonnement: