Samsung Galaxy A41 versus Galaxy A40: vergelijking en verschillen

Als je een compacte, betaalbare Galaxy zoekt, vind je in de Nederlandse winkels momenteel een aantal opties. Tweede daarvan zijn broertjes (of zusjes): Samsung's nieuwe Galaxy A41, of de Galaxy A40 uit 2019. Ouder versus nieuw, maar ook: goedkoper versus duurder. Welke telefoon past bij jou?

Links de Galaxy A41, rechts de Galaxy A40

Samsung Galaxy A41 versus Galaxy A40: vergelijking

Sinds de release in het voorjaar van 2019 gingen er heel veel exemplaren van de Galaxy A40 over te toonbank. De combinatie van een compact design en een mooi AMOLED-scherm bleek (terecht) populair. De Galaxy A41 borduurt hierop verder, en is op veel gebieden verbeterd – maar momenteel ook bijna €100 duurder. En dus beantwoorden wij de vraag:

Wat is beter aan de Galaxy A41?

  • De hardware is veel sneller, en ook grafisch heeft de A41 een stuk meer rekenkracht in hun. Dat merk je tot op zekere hoogte in het dagelijks gebruik, maar ook bij het spelen van spelletjes of het installeren of van nieuwe of grote apps.
  • De batterij van de Galaxy A41 is groter dan die van de A40 (3500 versus 3000 mAh). In de praktijk levert dit een accuduur op die een beetje langer is.
  • Betere camera(‘s): met name de 48 megapixel hoofdcamera is een stukje beter dan de hoofdcamera van de A40. Het gaat daarbij niet zo om de hogere resolutie, maar om het grotere dynamisch bereik: de camera van de A41 gaat veel beter om met grote contrasten, en met situaties met minder licht.
  • Vanaf dit moment: langere ondersteuning. Zoals altijd, profiteer je met een nieuwere telefoon ook van langere software-support. De Galaxy A40 krijgt in 2021 nog een update naar Android 11, maar dat was het dan. De A41 krijgt die ook, en gaat bovendien in 2022 ook nog naar Android 12.
  • Subjectief, maar goed om te weten: de vingerafdruksensor van de A41 zit aan de voorkant, onder het scherm. Je kunt er dus ook bij als het toestel plat op tafel ligt. In onze Galaxy A41 review kon je al lezen dat wij blij verrast waren met de snelheid van deze scanner.

Galaxy A41

Is er ook iets beter aan de Galaxy A40?

  • Jazeker: de prijs. Hoewel het verschil niet enorm is, betaal voor de A40 momenteel toch bijna €100 minder dan voor de A41.
  • En: de Galaxy A40 is compacter. Met zijn 5,9 inch scherm is hij net nog iets kleiner dan de 6,1 inch A41. Oke, de toestellen zijn even breed, maar de A41 is zes millimeter langer.
  • Bovendien: de camera van de Galaxy A40 heeft wél Slow-motion, en je kunt Fortnite spelen op het toestel. Om onduidelijke reden heeft de camera van de A41 minder camerastanden, én kun je er Fortnite niet op installeren.
  • De vingerafdruksensor: omdat de vingerscanner van de A40 geen in-display sensor is, is hij nog altijd een tikje sneller. Het verschil is niet zo groot meer –  Samsung boekte veel vooruitgang met de in-display sensoren. Maar een klein verschil in snelheid is er nog.

Galaxy A40

Geen verschil is er o.a. op deze gebieden…

  • Qua software en features zijn de Galaxy A41 en A40 grotendeels vergelijkbaar. Beide hebben snufjes als de Veilige MapSamsung Pass, de Samsung Themes winkel, Dual Messenger en meer. Ze draaien momenteel namelijk beide op Android 10 en Samsung's One UI, versie 2.x.
  • Beide toestellen bieden plaats aan twee simkaarten én een geheugenkaartje.
  • Ook zijn zowel de Galaxy A41 als de A40 níet waterbestendig.
  • Hoewel het AMOLED-scherm van de Galaxy A41 fantastisch is, tref je op de Galaxy A40 een grotendeels vergelijkbaar scherm aan.
  • De frontcamera heeft op beide telefoons een 25 megapixel resolutie
  • Snelladen (15 Watt) kon de Galaxy A40 al, en de A41 doet hier verder geen schepje bovenop.
  • Een 3,5 mm koptelefoonaansluiting zit zowel op de A41, als op de A40. Je kunt er op beide telefoons ook FM radio mee luisteren.

Galaxy A41 versus Galaxy A40: conclusies

Al met al kun je zeggen dat de Galaxy A14 sneller is, een betere camera heeft, en langer doet met een acculading. Bovendien zit de vingerscanner op een fijnere plek, én je profiteert natuurlijk van de langere software-ondersteuning.

De Galaxy A40 is compacter, en doet op veel vlakken toch gewoon niet onder voor de A41. En dat voor een prijs die toch net een stapje vriendelijker is. Hoewel de A41 objectief gezien een betere telefoon is, blijft de A40 een prima toestel. En een lagere prijs is en blijft een erg goed argument.

Aanbiedingen

De beste deals voor de Galaxy A40 en A41 per provider vind je eenvoudig hieronder – klik op Kies Smartphone om meer aanbiedingen voor het model van jouw keuze te zien:

Lees de reacties (1)