De spontaan uitschakelende Galaxy S2: mogelijke oorzaken

Zowel op ons eigen forum, als op andere websites duiken er af en toe mensen op wiens Samsung Galaxy S2 bij tijd en wijle vanzelf uitschakelt. Hoewel het geen heel vaak voorkomend probleem lijkt, leek het ons toch interessant om eens dieper in dit probleem te duiken. Na een lange zoektoch, en wat eigen empirisch onderzoek zijn er drie mogelijke verklaringen voor het ‘auto-uitschakel-probleem'.

1- De eerste mogelijke verklaring heeft te maken met de curieuze mogelijkheid om de Galaxy S2 uit te schakelen zonder het toestel te ontgrendelen. Als je de Aan/Uit knop tegelijk met de Volume-naar-beneden-knop ingedrukt houdt – terwijl de S2 in standby staat met het scherm uit – zal deze zichzelf soms uitschakelen. Het is geen al te makkelijk te reproduceren gebeurtenis, maar wij kunnen ons voorstellen dat dit met de juiste dijbeen-broekzak-combinatie spontaan kan gebeuren (hoewel, toegegeven, niet erg vaak).

Een stukje papier tussen die rand (zie punt 2)

2- Een tweede verklaring zou een minieme hoeveelheid speling zijn die soms tussen batterij en behuizing te vinden is – het gaat dan echt om een fractie van een millimeter. Dit zou, onder de juiste omstandigheden net genoeg zijn om het contact tussen batterij en contactpunten te verbreken, waardoor het toestel dus gewoon uit gaat. De oplossing is simpel, en volgens sommigen effectief: maak de contactpunten van de batterij goed schoon, en plaats een klein stukje papier tussen de onderrand van de batterij en de behuizing. Hierdoor kan – mocht dit überhaupt het probleem zijn – de batterij niet meer loskomen van de contactpunten aan de bovenzijde. Eerlijk is eerlijk: dit is geen sjieke oplossing, maar als het helpt, helpt het.

3- Als derde mogelijkheid is er natuurlijk de software/firmware. Een toevallige combinatie van apps, of een bug in Android zouden in theorie een prima verklaring kunnen bieden. Alleen, welke apps, of welke combinatie van apps is tot nu toe niet bekend.

4- Een vierde mogelijke verklaring die wij tegenkwamen – en wat ons betreft de minst logische – is dat het toestel met name in de broekzak te warm wordt, en zichzelf dus uitschakelt. In de broekzak is het toestel juist meestal niet actief, maar als je last hebt van de inmiddelse bekende batterijbug zo hij toch warmte kunnen produceren. Echter, de meeste mensen wiens toestel spontaan uitschakelde hebben het er niet over dat hun S2 warm was. Wat ons betreft geen erg sluitende verklaring, maar voor de volledigheid willen we hem wel noemen.

Een kleine ‘PS' is hier nog op zijn plaats:

In feite lijken er twee varianten te zijn op het spontaan uitschakelen. In het eerste geval schakelt het toestel zichzelf daadwerkelijk uit – en gaat dus ook weer gewoon aan, als je hem inschakelt. De tweede variant lijkt er soms op, maar is in feite iets heel anders: het toestel crasht in standby stand. In dit geval is het echt noodzakelijk om de batterij eruit te halen, aangezien de Aan/Uit knop niet meer reageert.Het artikel hierboven heeft alleen betrekking op de eerste variant, op het uitschakelen – niet op de crashen. Over dit laatste probleem binnenkort meer.

(met dank aan XDA)

Lees de reacties (172)

  • Ik heb het ook wel eens gehad, en me ook afgevraagd waarom. Vaak gebeurde het gewoon als hij op tafel lag. Mogelijk gewoon een bug, en het lijkt opgelost met de laatste update, maar ik heb ook iets anders gedaan, maar dat kan toeval zijn. Mijn simkaart vind het nogsteeds nodig om tussen mijn Apps ook "SMSdiensten" neer te zetten. Als ik deze "app" in een map deed, werd hij er bij het opnieuw opstarten gewoon weer uit gemikt. Sinds ik hem niet meer in een map stop, start mijn telefoon ook niet meer opnieuw op uit zichzelf. Ik weet dat het onlogisch klinkt, en het waarschijnlijk de afgelopen update zal zijn die het heeft gefixed, maar ik dacht, ik meld het toch maar even.

    • Ik heb er ook last van gehad alle apps op de telefoon gezet ipv op de sd kaart geen problemen meer. Het lijkt erop dat sommige apps wel naar de sd kaart verhuisd kunnen worden maar dat de S2 hier niet goed op reageert ben er nog niet achter welke apps dit proces duurt even.

    • Volgens mij zit het probleem in het plaatsen/gebruik van een Micro SD geheugenkaart.
      Ook ik heb van alles geprobeerd om te verhelpen dat mijn nieuwe Galaxy SII spontaan opnieuw opstartte. Soms tot wel 5 a 6 x per dag. De ene keer alleen pincode intoetsen, de andere keer hoorde ik spontaan het opstart-deuntje.
      Sinds ik de SD geheugenkaart er uit heb gehaald, heeft het probleem zich niet meer voorgedaan.
      Vreemd dat Samsung dit zelf niet kan ontdekken!! en verhelpen!!

      • heb laatst via samsung het micro sd kaartje van 16gb binnen gekregen.
        Vol trots geplaatst en ook bij mij ging de telefoon een paar keer per dag opnieuw opstarten.
        Heb dit 2 dagen aangezien en nu verwijderd en tot nu toe blijft hij gewoon aan.
        Heb trouwens ook niet gezien hoe ik via de telefoon de extra geheugen kan gebruiken.
        Heb jij hier al meer ervaring mee en/of heb je het probleem van opnieuw opstarten al verholpen?

      • Heb dezelfde ervaring. Kreeg de micro sd kaart gratis toegestuurd van Samsung. Na het plaatsen van deze sd kaart begon het toestel soms wel 10x per dag spontaan te rebooten. Kaart verwijdert en probleem verdwenen.!

      • Het probleem doet zich inderdaad alleen voor zodra de micro SD-kaart wordt geplaatst in het toestel. Zodra de kaart weer wordt verwijderd doet het probleem zich niet meer voor. Hopelijk pakt Samsung dit op en wordt het euvel verholpen.

    • Bovenstaande problemen met het spontaan uitvallen uitgebreid gecontroleerd en uitgevoerd.
      * Niet aan de standby knop gezten,
      * Batterij ruimte opgevuld met papier,
      * Nieuwste software update 2,4,6 laten doen door Samsung.

      Alles wat bovenstaand gevraagd dus gedaan en zonder succes....
      Nog steeds valt de GalaxyS2 spontaan uit om de 15 - 24 hr.
      Graag meer suggesties .

      • Best Joop, als je het probleem nog hebt bekijk het volgende: als het toestel in de vergrendel modus is, houdt dan een tiental seconden de "ophangtoets" ingedrukt. Als het toestel zich dan uitschakelt, dan is de oorzaak waarschijnlijk als je een hoesje gebruikt. In je broekzak drukt de klep van het hoesje tegen de ophangtoets (bv als je gehurkt zit, of in de auto met je gordel over het toestel heen, etc) en als dat lang genoeg gebeurt, dan schakelt het toestel zich uit. Dit zou niet mogen gebeuren, maar bij mij was dit de oorzaak. Ik heb ter hoogte van het klepje waar de ophangtoets zich bevindt, wat van het klepje aan de binnenkant weggesneden. Daarna geen problemen meer gehad. Succes ermee, Peter

      • Ik sta je bij... Ook nog steeds hetzelfde probleem.. Radeloos naar een oplossing :

    • Ik had dit probleem ook van het uitvallen. Ik heb de extra geheugen kaart van 8 giga verwijderd en mijn probleem is opgelost.ik denk een fout in de firmware.

      dus geheugen kaart er uit halen......

      Groet Jan Ebbenn

    • Bij mij gebeurt het meestal wanneer telefoon in mijn zak zit , maar ook al gebeurt gewoon wanneer hij op tafel ligt. Telefoon start niet opnieuw op, k moet batterij eruit halen ,en dan pas opnieuw opstarten.
      Als wekker kan ik telefoon niet vertrouwen, wat als hij midden in de nacht uitvalt. Wekker doet het dan niet !!
      Ik heb versie 4.0.3 , zo aangekocht, wanneer ik vraag voor update, geen beschikbaar volgens telefoon. K denk er echt aan te verkopen en de SIII mini aan te schaffen. Spijtige zaak, telefoon is maar 3 maand oud, k maak mij een verlies van 150€.

  • Uitschakelen bij mij ging hij vorige week spontaan midden in de nacht aan! Spooky ding. En daarna kon ik hem niet meer uitschakelen, blijft zich opnieuw opstarten 5 weken oud laatste update ke7! Onbetrouwbare gsm! Na aanschaf had ik na 2 weken al het uitschakel probleem factory reset gedaan even geen probleem totdat het bovenstaande gebeurde.

    • Hetzelfde verschijnsel doet zich bij mijn toestel ook voor. Het schakelt spontaan aan en weer uit, omdat de batterijcapaciteit te laag is. Het toestel is dan wel verbonden met de lader of PC.
      De lader wordt niet herkend. Het toestel laadt niet op zoals de eerste keer, die grote groene batterij midden op het scherm wordt niet vertoond. Het kleine batt. logootje laat wel zien dat de batterij geladen wordt. Ook bij de status onder instellingen geeft dat aan.
      Nu dan zou de oplossing zijn om de laatste firmwareupdate 2.3.4 te laden.
      Helaas wil mijn telefoon niet langer communiceren met het programma Kies.
      Laatste nieuwe versie is geïnstalleerd en ook het stuurprogramma is opnieuw doorlopen. Hoe weet het progr. welk stuurprogramma er uberhaupt geinstalleerd moet worden als het toestel niet communiceert??

      Wie hier iets zinnigs over kan zeggen is welkom.

      • Het plaatsen van de nieuwe firmware update heeft bij mij juist dit probleem in gang gezet. Ik heb ook op i-net gelezen dat de Bol.com App spyware bevat die voor de nodige problemen zorgt. Dit kan kloppen, want als je de APP digi lezen ophaalt, krijg je deze ook nooit meer van je toestel af. Hij blijft zich melden voor een nieuwe up-date. Ook kies werkt niet volledig zoals Samsung aangeeft dat deze zou moeten werken. Kortom, het toestel is zeker nog niet af, en absoluut niet geschikt voor zakelijk gebruik. Ook wanneer je gebeld wordt, wil de telefoon graag spontaan uitschakelen.

  • Gister had ik nog zoiets, wilde het toestel uit standby halen, wat in eerste instantie lukte maar toen ging het scherm op zwart. Na het afspelen van het intro muziekje kwam ik weer bij het unlockscherm... gek genoeg geen sim code in hoeven voeren, alleen de unlock code.
    Ach, zolang het niet te vaak gebeurt. Ik ga zeker even naar de oplossingen hierboven kijken.

  • Ik heb regelmatig last van dit probleem en heb ontdekt dat het bij mij voornamelijkgebeurt wanneer ik te hard op de batterij of de achterkant van het toestel druk. Dat wil in een broekzak nogal eens voorkomen. Ik heb het vermoeden dat de batterij dan even het contact met het toestel verliest, verklaring 2 dus. Gelukkig verloopt het opstarten van het toestel super snel...

  • Ik heb redelijk vaak last van dit probleem, alleen bij mij start het toestel zichzelf opnieuw op. Dan hoor ik opeens het opstartgeluidje afgaan in mijn broekzak en mag ik mn pincode opnieuw invoeren. Daarnaast daalt mijn batterij percentage ook met zon 10 tot 15% wanneer dit gebeurt, waarna deze dan weer oploopt of langere tijd gelijk blijft. Geupdate tot de laatste versie via Kies. Zie: https://picasaweb.google.com/lh/photo/1W1ZRfn-cC25l0a-2eTilqqN0Qo8tmqiFzS3sUAfoWs?feat=directlink

    Heel vervelende eigenschap van mn S2, hoop dat het na de volgende update verholpen is want dit kan wel zon 2 a 3 keer per dag gebeuren.

1 2 3 26
Gerelateerde artikelen