Een tijdje terug doken een aantal mogelijke features op die Samsung straks in de Galaxy S10 zou kunnen stoppen. Eentje daarvan is HoD – Haptics on Display, zoals Samsung het noemt. Maar: wat is het? We nemen bestaande haptische schermtechnologie onder de loep.
Haptisch scherm: niet alleen zien, maar ook voelen (afb.: Engadget)
Galaxy S10: Haptic on Display
Een week of twee geleden zagen we slide van een presentatie waarin Samsung laat zien wat er straks allemaal mogelijk is met haar displays. In eerste instantie leek dat de Under Panel Sensor het spectaculairst: een camera die onder het scherm zit. Daarmee verdwijnt de noodzaak voor een brede bezel of een notch, omdat het scherm gewoon doorloopt óver de camera. Maar er stond nog een snufje op de lijst: Haptics on Display.
Over Samsung's eigen implementatie van haptische feedback van een scherm is nog niet veel bekend. Maar er zijn andere bedrijven die hun haptische schermtechnologie al langer aan de man brengen. Voor het gemak gaan we er vanuit dat Samsung met vergelijkbare toepassingen bezig is, zodat we een idee krijgen van een mogelijke implementatie in de Galaxy S10 – of andere toekomstige Samsung telefoons.
Voor de goede orde: haptische schermen bestaan al veel langer dan vandaag. Al jaren geleden waren er geruchten dat iPads ooit uitgerust zouden gaan worden met de electrostatische, haptische schermen van het Finse bedrijf Senseq. Dat kwam er uiteindelijk niet van, maar nu – jaren later – zijn er varianten die commercieel haalbaar lijken. En Samsung is dus van de partij.
Maar: wat kun je ermee? Wat doet het dan? Samsung zelf beschrijft onder meer de toepassing in games. Je kunt bijvoorbeeld de on-screen controls voelbaar maken. Je voelt niet alleen texturen, maar ook interface-elementen. Dat dit op heel veel manieren gebruikt kan worden in een smartphone – niet alleen voor games – is duidelijk. In de onderstaande video van Engadget zie je de relatief recente stand van zaken bij het bedrijf Tanvas:
Vragen, vragen
Natuurlijk zijn er op dit moment heel veel vragen, vooral omdat Samsung zelf haar technologie nog niet publiek gedemonstreerd heeft. Tijdens de laatste Display Week toonde Samsung onder andere een scherm dat geluid maakt – SoD, Sound on Display – en een Aqua Force Sensor, die multi-touch bediening onder water mogelijk maakt. Maar geen HoD. Hoe de Zuid-Koreanen de technologie willen inzetten moet dus nog blijken.
Bovendien is het natuurlijk allerminst zeker óf we dit snufje in de Galaxy S10 gaan zien. Natuurlijk, Samsung Display noemt het bestaan ervan niet voor niks tijdens een presentatie voor een selecte groep belangrijke klanten. Maar de sprong naar de S10 wordt vooral gemaakt door iedereen die hoge verwachtingen heeft van dat toestel. Bij deze heb je in ieder geval een idee van wat Samsung zoal in haar display-pijpleiding heeft zitten – in één of andere vorm.
Geef een reactie