Android 8.0 Oreo op de Galaxy Tab S3 preview: nieuwe features en veranderingen

,Het kan nog even duren voor we ook op de Nederlandse Galaxy Tab S3 de update naar Android 8.0 kunnen installeren. In de onderstaande preview kun je alvast een blik werpen op alles wat nieuw en/of anders is.

Een paar dagen geleden startte Samsung de officiële Android 8.0 Oreo update voor de Galaxy Tab S3. Gebruik(st)ers in Engeland hebben de primeur, en kunnen dus als eerste de tablet van de nieuwste versie van het besturingssysteem voorzien. Zij dienen ook als proefkonijn. Op basis van hun ervaringen besluit Samsung om de update direct in andere landen uit te rollen, of – zoals nu bij de Galaxy S7 het geval is – eerst nog verbeteringen aan te brengen. Hoe lang deze fase duurt is niet ze voorspellen, maar wij blikken alvast vooruit.

Galaxy Tab S3 met Android 8.0: wat is er nieuw?

Na installatie van Android 8.0 op de Galaxy Tab S3 valt direct op dat de nieuwe Samsung Experience 9.0 interface geïnstalleerd is. Of nouja, opvallen is een groot wordt. Maar de vormgeving is wel degelijk licht bijgeschaafd: icoontjes zijn nieuw, en ook details als de vormgeving van sommige widgets krijgen een makeover. Leg je vinger wat langer op een icoontje op het startscherm, en je krijgt – bij sommige apps – nieuwe opties. Bijvoorbeeld: onder het Internet icoontje zitten nu direct snelkoppelingen naar Nieuw tabblad, Nieuw geheim tabblad, Zoeken op internet en Favorieten weergeven.

Het Instellingen menu is grotendeels ongewijzigd – alleen beveiliging en schermvergrendeling wordt niet meer op één hoop gegooid. Dat zijn nu twee aparte menuitems. Als je in de instellingen voor het Vergrendelscherm graaft kom je bovendien heel wat nieuwe stijlen tegen voor de klok. En net als op andere Galaxy apparaten die de Oreo-update kregen, heeft nu ook de Tab S3 direct toegang tot Samsung Cloud Drive. Je kunt daar je eigen mappen en bestanden beheren. Zo ben je niet langer afhankelijk van de standaard synchronisatie-instellingen van Samsung Cloud.

Als je het overzicht met recent gebruikte apps opent, kunt je via de drie puntjes rechtsboven kiezen voor de nieuwe kaartweergave. De applicaties worden niet meer als een soort kaartenbak getoond, maar in een overzichtelijker raster. Bovendien kun je – als je twee apps tegelijk weergeeft – een zogeheten App-paar maken. Dit is een snelkoppeling voor op het startscherm naar twee apps, die daarmee tegelijk in de Multi-window modus openen.

Als je ergens – bijvoorbeeld om een email te schrijven – het toetsenbord toont, merk je twee dingen. De layout van het toestenbord is een stuk verbeterd. Allerlei functies zijn nu in een rij boven de cijfers te vinden, waardoor je er sneller en makkelijker bij kunt. Tevens kun je nieuwe hoog-contrast standen kiezen.

Live berichten, Dolby Atmos

Natuurlijk zijn er ook een aantal dingen die de Tab S3 niet krijgt met de Oreo-update. De tablet had geen Always On Display en krijgt ‘m nu ook niet. Echter, het meest verrassend is dat de Galaxy Tab S3 nu ook de Live Bericht functie heeft, die we tot nu toe alleen maar op de Galaxy Note 8 zagen. Op het Air Command menu met de S Pen stylus, en daar prijkt de nieuwe feature.

Met Live Bericht kun je een korte krabbel of tekening maken, die vervolgens als GIF wordt opgeslagen. Je kunt deze direct delen met je contacten via alle gebruikelijke sociale media en berichtenapps. Wie de Note 8 heeft, weet hoe tof deze functie is. Wat ons betreft is het dan ook de leukste verbetering die Android 8.0 naar de Tab S3 brengt.

Naast Live Bericht vind je in Oreo onder het kopje Geluiden en Trillen -> Geluidskwal. en -effecten nu ook de nieuwe Dolby Atmos instelling. Hiermee voeg je een extra dimensie toe aan het geluid op de Tab S3. Met een audiofiel oor moet je er echter niet naar luisteren. Daarvoor zijn dit soort softwarematige trucs nu eenmaal niet optimaal.

Update in Nederland

Zoals we hierboven al schreven: het is nog niet bekend wanneer de update hier beschikbaar zal zijn. Op onze tablet draait de nieuwe software prima, maar pas als Samsung zeker weet dat dit overal zo is, gaat de uitrol verder. Uiteraard lees je het hier op GalaxyClub.nl zodra je de update ook hier kunt downloaden en installeren.

Gerelateerde artikelen