Camera van de Galaxy S9 Plus wekt indruk in test

De cameratesters van DxOMark zijn onder de indruk van de camera van de Galaxy S9 Plus. Het toestel haalt een recordscore op fotografiegebied.

De camera-experts van DxOMark nemen geregeld smartphonecamera's onder de loep. En hoewel hun scoringssysteem soms vragen oproept, steken ze niet onder stoelen of banken dat de Galaxy S9 Plus indrukwekkende foto's maakt. Dat vermoeden spraken wij ook al uit na onze Galaxy S9 hands-on, en in DxOMark's test zien we inderdaad mooie plaatjes.

Galaxy S9 Plus beste camera

In deze test zien we dat de Galaxy S9 Plus het op videogebied heel aardig doet. Echter, een recordaantal punten wordt behaald op fotogebied. Na het maken van 1500 foto's scoort het toestel 104 punten – 1 punt meer dan de huidige recordhouder, Google's Pixel 2. De 12 megapixel dual camera van de 6,2 inch S9 Plus is een combinatie van de enkele camera van de 5,8 inch Galaxy S9 met de telephoto lens van de Galaxy Note 8.

Het resultaat is een camera met een variabele lensopening, die – aldus DxOMark – geen zwakke punten heeft. Fel licht, matig licht, geen licht – onder alle omstandigheden maakt de camera goed belichte foto's. Ook scene's met grote contrasten weet het toestel goed vast te leggen, zonder dat delen over- of onderbelicht worden.

Galaxy S9 Plus voorbeeldfoto van DxOMark: extreem contrastrijk

Bovendien zijn ook ingezoomde foto's goed, dankzij de 2x optische zoom die de tweede lens biedt. Mede hierdoor blijven ook verder ingezoomde foto's relatief ruisarm, wat de kwaliteit van de foto uiteraard ten goede komt. Maar: scores en uitleg ter zijde, je kunt ook gewoon DxOMark's test checken voor veel mooie voorbeeldfoto's.

Overigens geldt al het bovenstaande – minus het zoom-verhaal – in vergelijkbare mate voor de Galaxy S9. De hoofdcamera is namelijk exact dezelfde als die in de S9 Plus, inclusief de lensopening die switcht tussen f/1.5 en f/2.4 afhankelijk van de lichtomstandigheden of je eigen handmatige instellingen.

Video nemen beide toestellen overigens ook goed op, maar hier blinken ze dan weer niet zo in uit. Samsung legde bij de onthulling dan wel de nadruk op de spectaculaire ‘Super Slow-mo' functie, maar puur kwalitatief gezien blijft dit toch vooral een toffe party-trick. Dat neemt niet weg dat duidelijk is waar de Galaxy S9 en S9 Plus dit jaar hun topmodel-status aan willen ontlenen. Niet alleen is de camera dus erg goed, maar eerder werd al duidelijk dat ook het beeldscherm het beste op de markt is.

De Galaxy S9 werd onlangs officieel onthuld. Hij ligt vanaf 16 maart in de Nederlandse winkels, maar als je ‘m bijvoorbeeld bij Samsung HIER pre-ordert krijg je ‘m al voor die datum thuisgestuurd – of check waar je verder nog de Galaxy S9 kopen kunt.