‘Samsung Galaxy X wordt opvolger S-serie’ (plus: speculatie over naamgeving)

Volgens geruchten wordt de Samsung Galaxy S9 de laatste in de S-serie. Vanaf 2019 gaat de nieuwe Galaxy X serie van start. Een dergelijke move is zowel logisch, als problematisch. Wij speculeren.

De registratie van de naam Galaxy X, die Samsung bijna een jaar geleden aanvroeg

We hebben ze inmiddels allemaal gezien: de eerste Galaxy S, de S2, S3, S4, S5, S6, S7, S8, en binnenkort de S9. Maar: gaan de Zuid-Koreanen stug doortellen, of wordt het tijd voor iets anders. Een nieuw gerucht (via) suggereert het laatste.

Galaxy X serie

In plaats van een Galaxy S10,  zou Samsung volgend jaar de telling opnieuw willen starten met de Galaxy X. Inderdaad, die naam was in het verleden geassocieerd met Samsung's opvouwtelefoon, maar het is al even duidelijk de vork anders in de steel zit. En voor de goede orde: neen, Apple heeft de naam X natuurlijk niet verzonnen. Samsung legde de naam Galaxy X al bijna een jaar geleden vast.

What's in a name?

Als de telling met de Galaxy X opnieuw start heeft Samsung een groot probleem. Natuurlijk, je kunt na de Galaxy X doorgaan met de X2, X3, enzovoort. Maar Samsug heeft zojuist de nummering van haar A-serie aan die van de S-serie aangepast – zie de Galaxy A8 (2018), zodat deze qua generatie overeenkomt met de Galaxy S8. We kunnen ons amper voorstellen dat Samsung straks verder gaat met de Galaxy A1, A2, etc. Dat levert uiterlijk bij de A3 verwarring op, logischerwijs. Of eerder: wie wil tenslotte een A2 kopen, als die naam klinkt als de goedkoopste A die Samsung ooit uitbracht?

Nee, die vork zit anders in de steel. En zo lijkt de enige logische move op termijn het ophouden met tellen. Als dat zo is, zien we straks misschien wel een Galaxy X (2019), naast een Galaxy A (2019), en mogelijk ook een Galaxy Note (2019) en een Galaxy J (2019). Eventueel, mocht Samsung Samsung blijven, kunnen die dan nog in de nodige Plus- of Mini-varianten uitgebracht gaan worden.

Dat alles zou dan in de toekomst betekenen dat Samsung's line-up inderdaad vrij simpel gaat zijn, met een J, A, X en Note serie. En dan gaan we er nu gemakshalve even vanuit dat de huidige series in hun eigen niche wel blijven bestaan.

Dus: is dat de toekomst van Samsung's smartphoneseries? Hoe zou kunnen – maar vergeet niet dat dit alles gebaseerd is op één, niet verifieerbaar gerucht. Toch is juist de hierboven genoemde merknaamregistratie een goede indicatie dat Samsung grote plannen heeft met de Galaxy X naam. Zoals we al zeiden: anders was deze niet al geruime tijd voor de komst van een toestel met die naam vastgelegd.

Voor de rest moeten wij het doen met: de tijd zal het leren.

Lees de reacties (2)