‘Samsung’s volgende Gear VR krijgt inside-out tracking, 6-DoF’

Wat brengt Samsung's volgende generatie Gear VR headset? Op haar eigen Developer Conference (SDC) lichtte het bedrijf een tipje van de sluier op.

Het is alweer even geleden dat wij ontdekten dat Samsung van plan is om de Gear VR van positietracking te voorzien. Het bedrijf lanceerde recent de Odyssey, maar dat is een VR headset voor bij je Windows PC. Het wachten is dus nog op een heuse mobiele VR bril met verbeterde tracking. Dat deze komt lijkt nu (nogmaals) bevestigd door een presentatie tijdens de SDC, vorige maand.

Gear VR met positietracking

Met de huidige Gear VR op je hoofd kun je wel rondkijken in een virtuele wereld, maar niet bewegen. Daarvoor is dus positionele tracking nodig. Op de hierboven afgebeelde slide zie je dat Samsung de ‘volgende stap in mobiele VR' (lees: een nieuwe Gear VR) van ‘inside-out tracking' wil voorzien. Dat wil zeggen dat een of meer camera's op de headset kijken naar markers die in de ruimte eromheen zijn aangebracht.

Het Gear VR krijgt hierdoor zes vrijheidsgraden – Degrees of Freedom, DoF. De bril kan dan beweging waarnemen op zes manieren: de drie ruimtelijk dimensies, plus rotatie langs drie assen. Simpel gezegd kun je met de volgende generatie Gear VR dus wel door de virtuele ruimte bewegen, en niet alleen vanaf een vast punt kijken.

Dat klinkt goed, maar is ook noodzakelijk om mee te kunnen komen met de andere (en duurdere) VR headsets op de markt. Blijft de vraag of en wanneer Samsung de sprong naar een 4K UHD schermresolutie gaat maken. Voor de beeldkwaliteit zou dit een enorme sprong voorwaarts zijn. Of anders gezegd: de reality in virtual reality wordt dan een stuk, uhm, realistischer.

Echter, omdat het hier gaat om de Gear VR: een headset met daarin een telefoon. De stap naar 4K beeld komt dus, wanneer Samsung's high end smartphones een dergelijke hoge schermresolutie krijgen. En hoewel we een dergelijk AMOLED scherm al zagen, moeten ook processorkracht en batterijcapaciteit groeien voor zo'n display zinvol is in een telefoon.

Los van de schermresolutie is een Gear VR met positietracking natuurlijk sowieso een zinvolle move. Of deze al in 2018, bijvoorbeeld met de Galaxy S9, wordt verder niet duidelijk uit de presentatie.

(via)

Gerelateerde artikelen