Samsung Galaxy A5 (2018) afbeeldingen duiken op, laten weinig aan de fantasie over

Je kon erop wachten. Na de eerste ‘platte' renders van de aankomende Samsung Galaxy A5 (2018), zien we het toestel nu in 3D. Uit betrouwbare bron, ook nog eens, al zijn er flink wat vraagtekens.

Het is weer eens zover. Renderkoning Steve Hemmerstoffer – bekend als OnLeaks – heeft een paar mooie computerplaatjes gemaakt van een nog niet uitgebrachte Galaxy. Na gedane zaken is het MySmartPrice die de veelzeggende plaatjes van de Galaxy A5 (2018) publiceert, naast de Galaxy A7 (2018). De laatste verwachten we niet, de eerste wel op de Europese markt.

Galaxy A5 (2018) afbeeldingen

Laten we wel wezen: na alles wat we de laatste weken over de Galaxy A5 (2018) te weten kwamen, bieden de getoonde plaatjes verder geen verrassingen meer. We zien een toestel met een groot, langwerpig ‘Infinity display'. De fysieke Home toets is verdwenen, en de vingerscanner is verhuisd naar de achterkant.

Dit betekent niet dat de Galaxy A5 (2018) een wat bescheidener kopie is van de Galaxy S8. Het display is gewoon plat, zonder geboden edge-randen. En de vingerafdrukscanner zit – conform geruchten – onder de enkele camera. Inderdaad, enkele camera, in tegenstelling tot andere recente berichtgeving.

Mogelijk is de Galaxy A5 (2018) alleen in China van een dual camera voorzien. Of geruchten blijken betrekking te hebben op de mogelijk zichtbare dubbele frontcamera. Toch sluiten we niet uit dat we op de plaatjes een enkele frontcamera zien, en een irisscanner (vergelijk bijvoorbeeld de sensors op de S8). De onduidelijkheid hier schept, tja, onduidelijkheid. Vreemd genoeg is er op deze Galaxy A5 (2018) geen Bixby knop te bekennen. Wij hebben er nogal een hard hoofd in dat het toestel geen Bixby knop zou krijgen (denken namelijk te weten van wel), maar vooruit.

Het gebrek aan LED flitser op de plaatjes is een foutje van de maker

Dat alles neemt niet weg dat duidelijk is dat de Galaxy A5 (2018) designtechnisch meer een meer richting Samsung's topmodellen opschuift. De waterbestendige behuizing speelt leentjebuur bij de duurdere modellen, en afwerking vermoedelijk ook. Of dit een goede zaak is, hangt straks vooral af van het prijskaartje.

Specificaties

Wijzelf ontdekten onlangs al een eerste setje Galaxy A5 (2018) specificaties. De processor-van-dienst is hier vermoedelijk Samsung's eigen Exynos 7885 –  de snellere en zuinigere 10 nanometer versie van de eerdere 7880, die in de huidige Galaxy A5 (2017) te vinden is. Het toestel krijgt 4GB RAM, en wordt straks gelanceerd met Android 7.1.1. Dit laatste klinkt flauw, en is het ook. Maar Samsung lanceert haar A-modellen sinds jaar en dag met de wat oudere versie van het Android OS. De nieuwste versie volgt dan enige maanden (lees: een half jaar) later.

Release en prijs

De aankondiging van de Galaxy A5 (2018) wordt traditiegetrouw begin januari verwacht. Het toestel ligt vervolgens eind januari, begin februari daadwerkelijk in de winkels. Over de prijs weten we nog niets, behalve een recente gerucht dat deze weer ‘wat hoger' zou worden. De A5 (2017) kostte bij lancering € 429,-, en het zou ons amper verbazen als de A5 (2018) straks richting de € 449,- kruipt.

Naast de A5 komt er overigens ook nog een Galaxy A3 (2018). Over dat toestel is tot nu toe een stuk minder bekend. Afgaande op de A-serie van dit jaar, gaan we ervanuit dat het een kleinere versie van de A5 (2018) zal zijn, met vergelijkbare features. Mogelijk is de hardware wat minder krachtig. Daarvoor is ‘ie dan ook een tikje of twee goedkoper. Meer over de A3 (2018) komen we hopelijk in de komende weken te weten.

Gerelateerde artikelen