Verdwijnende sneltoetsen op de Samsung Galaxy S6 (Edge): Mobiele gegevens, Privé stand, Hotspot (update 18 juni: de fix)

Er lijkt is iets vreemds gaande met de sneltoetsen van de Samsung Galaxy S6 en S6 Edge – je weet wel, die toetsen die bovenin je notificatiescherm zitten, en waarmee je sommige functies eenvoudig aan en uit kunt zetten (Snelle instellingen). De toetsen voor Mobiele gegevens, Privé stand, en Mobiele hotspot lijken spontaan verdwenen bij menig gebruik(st)er. Update 18 juni: Samsung zelf biedt inmiddels een officiële fix aan in de vorm van de QuickPanel Restore app.

Alle sneltoetsen zoals ze nu op de Galaxy S6 (Edge) te vinden zijn – 14 stuks

Wijzelf kregen vanochtend de eerste meldingen (dank aan iedereen die het meldde!), en ook op onze eigen redactionele Galaxy S6 blijken deze sneltoetsen inderdaad verdwenen te zijn. Op het XDA forum is het een groeiend aantal leden opgevallen. Echter, waarom dit gebeurt is op dit moment allerminst duidelijk.

De sneltoetsen zoals te zien op een oudere screenshot van ons: 17 stuks

Uiteraard kun je in dit geval de fabriekinstellingen terugzetten op je toestel. De verdwenen sneltoetsen zijn dan in eerste instantie weer terug. De vraag is natuurlijk voor hoelang – als ze één keer kunnen verdwijnen, kunnen ze dit natuurlijk nog een keer – en het lijkt een wat rigoreuze maatregel bij een onnodige en uitermate curieuze bug. Overigens is dit alleen zinvol om de sneltoetsen zelf weer terug te krijgen. Je mobiele internetverbinding kun je uiteraard nog gewoon aan- of uitzetten via Instellingen -> Gegevensgebruik.

Update na 2 uur: twee uur na het terugzetten van onze S6 naar de standaardinstellingen – Fabrieksgegevens herstellen – lijkt alles nog in orde. Als tijdelijke oplossing kan dit dus wel werken, al zijn we er niet gerust op dat de genoemde sneltoetsen later niet opnieuw zullen verdwijnen. En zoals gezegd: het is nogal een ingrijpende ‘oplossing', natuurlijk.

Zijn er op jouw Galaxy S6 (Edge) ook sneltoetsen verdwenen? Laat het hieronder even weten, eventueel met een inschatting wanneer dit bij jou is gebeurd. Zien wij iets over het hoofd? Heb jij een oplossing of verklaring? Die is natuurlijk ook zeer welkom.

Wij hebben Samsung om een reactie gevraagd. Zodra deze er is, lees je het natuurlijk hier.

Update 15 juni: een officiële verklaring van Samsung is er nog niet, maar via Twitter heeft het bedrijf inmiddels bevestigd op de hoogte te zijn van deze vreemde bug, en aan een oplossing te werken.

Update 16 juni: Ook Samsung's eigen webcare team heeft inmiddels laten weten dat er gewerkt wordt aan een oplossing voor het hierboven beschreven probleem van de verdwijnende sneltoetsen. Er wordt – logischerwijs – verwezen naar het feit dat de verdwenen opties uiteraard gewoon toegankelijk zijn via de Instellingen van de Galaxy S6 en S6 Edge:

  • Mobiele gegevens: Ga naar Apps -> Instellingen -> Gegevensgebruik -> Mobiele gegevens -> Schuif de balk naar rechts of links om te activeren of deactiveren
  • Mobiele hotspot: Ga naar Apps -> Instellingen -> Mobiele Hotspot en Tethering -> Schuif de balk naar rechts of links om te activeren of deactiveren
  • Privéstand: Ga naar Apps -> Instellingen -> Privacy en Veiligheid  -> Activeer de functie -> Kies een beveiliging en volg de stappen die op het scherm verschijnen

Update 17 juni: zoals Philippe hieronder al aangeeft, is het ook mogelijk de toetsen terug te halen door eigenhandig een drietal .apk bestanden te installeren. Je kunt ze (via Sammobile) als Zip bestand HIER downloaden. Bedenk wel dat alleen jijzelf verantwoordelijk bent voor wat je met jouw toestel doet. Als je weet wat je doet is het een werkende oplossing om de verdwenen sneltoetsen voor nu terug te halen – als je niet zo goed weet hoe dit werkt, kun je beter even wachten tot Samsung via officiële weg het probleem oplost.

Update 18 juni: kijk HIER voor Samsung's oplossing, die vermoedelijk min of meer hetzelfde doet als die hierboven omschreven fix – maar nu dan via officiële weg beschikbaar wordt gesteld.

Lees de reacties (252)

  • Bij mij zijn deze toetsen ook verdwenen op mijn Samsung Galaxy S6 op 12 juni 2015 omstreeks 10u50, ik hoop dat hier snel een oplossing voor kan gevonden worden

    • Ook ik heb dit probleem gisteren nieuw mobiel s6 gekocht eerst was idd icoon aanwezig nu plots niet meer me gek gezocht bijna ding tegen muur gegooid. Had het toch echt gezien!!! Snel oplossen Samsung anders gaat ding terug

      • Heb ook het zelfde voor al de rest hier mijn icoontje van het mobiele gegevens is ook verdwenen. Ik kan mijn fabrieksinstellingen terug zetten maar zijn mijn apps en foto''s en dergelijke dan ook niet verdwenen. Is wel zonde natuurlijk dus Samsung doe er aub Iets aan is niet leuk. Mvg

    • Ik ben de 3 icoontjes sinds gisteren 11 juni kwijt op mijn S6. Kwam de grens over en wilde mobiele gegevens aanzetten maar heb me rot gezocht hoe dat moest nu de snelkoppeling er niet meer is.

    • Bij mij ook functies in notificatie verdwenen . Ik heb er nog maar 14. Graag snel hetstellen Samsung!!

    • Hetzelfde hier, sinds gisteren avond gemerkt dat er maar 14 icoontjes meer zijn, bij bewerken....er zijn er dus een aantal verdwenen zoals privé en mobiele gegevens etc....lastig aangezien je nu steeds via het instelling scherm moet gaan om iets te veranderen.
      Samsung support chat gecontacteerd en ze onderzoeken dit, helaas nog geen nieuws over.Fabrieksinstellingen terugzetten zou helpen maar dit kan de bedoeling toch niet zijn.Wie weet zijn ze misschien paar dagen later terug weg

    • Ik heb een Galaxy Tab S 10.5 en helaas heeft deze ook dit probleem!
      Naar fabriekinstellingen zetten is voor mij geen optie dat wil ik niet riskeren, wat niet nodigis hoeft niet!
      Hopelijk komt er snel een nieuwe update met de oplossing hiervoor, want het is wel fijn als deze sneltoetsen weer terug zouden komen

      • Hoi.
        Er gebeurt niet veel hoor.
        Alleen je foto's verdwijnen. Die zou ik even ergens anders zetten. En een backup van je gegevens en apps maken. Dan is er niks aan de hand

        Groetjes Madé

        • Alleen staat er van alles op mijn tablet ook dingen die ik niet over kan zetten dus het is jammer genoeg geen optie voor mij om hem naar fabriekinstellingen te zetten!

          Maar alsnog bedankt voor je reactie!

    • Er zijn meer toestellen in omloop die geen snelmenu hebben softwarematig vanaf de aankoop (75 percent), dan spreken wij over de unbranded, internationaal.en dergelijke. en heeft men beslist om in plaats van de 75 percent up te graden softwarematig naar snelmenuopties, gewoon bij de 25 percent toestellen gewoon de snelmenu te laten verdwijnen. Handig trucje.
      liever 25 percent die klaagt dan 75 percent die klaagt. Die 75 percent van de gebruikers weten zelfs niet dat het ontbreekt, dus klagen die ook niet. Samsung probeert te verdoezelen op die manierEn het is niet de enige verschil op de toestellen..Moest je eens weten..

    • Zelfde problemen op andere Samsung toestellen. Op mijn Samsung tab S zijn er ook icopntjes verdwenen.

    • Ook bij mij is het knopje sinds gisteren verdwenen.. mobiele internet.
      Hopelijk kan hier snel wat aan gedaan worden.

  • hier ook maar 14 icoontjes meer. Vanmorgen stonden ze er nog allemaal op maar toen is mijn gsm uitgevallen (batterij plat) en bij het heropstarten waren de icoontjes verdwenen :(

  • Het beschrevene lijkt op wat Aaron J. Halbert beschrijft in e-book "Samsung Galaxy S6 and S6 Edge" onder het kopje "Notification Panel". Bij mij is dat (volgens de schuifbalk) op bladzijde 43/239.
    Dan heeft men slechts (blijkbaar onbedoeld) veranderd, welke knoppen in beeld zijn. Feature, no bug. :-)

    Maar anders zou ik het evenmin weten...

    • Maar als je op 'Bewerken' tikt, zou je ze evengoed allemaal moeten kunnen zien, en juist daar valt op dat er echt drie toetsen verdwenen zijn. Er is dus meer aan de hand dan alleen een verandering van de (weergegeven) toetsen.

    • Hier iets mee?

      april 10, 2015 Door Michel —5 Reacties

      Kies je meestgebruikte sneltoetsen

      Op de Galaxy S6 en S6 Edge is er niet meer de mogelijkheid om met een tik op het scherm in één keer álle sneltoetsen weer te geven in het notificatiescherm. Wel kun je nog steeds heen en weer scrollen door een select aantal sneltoetsen. Het is dus zaak om de sneltoetsen te kiezen die je zelf ook daadwerkelijk gebruikt.

      samsung-galaxy-s6-tip-sneltoetsen-snelle-instellingen-kiezen

      Dit doe je eenvoudig door in het notificatiescherm te kiezen voor Bewerken (9). De bovenste vijf sneltoetsen zijn standaard direct zichtbaar – de tweede rij met vijf toetsen is toegankelijk door opzij te scrollen in het notificatiescherm. Maar stel, je wilt de snelkoppeling voor de Extra energiebesparende stand ook in dat rijtje opnemen (10). Dan moet je je vinger op het icoontje leggen en deze naar een plek in de eerste twee rijen slepen (11). Op deze manier stel je je eigen ideale selectie van sneltoetsen – of Snelle instellingen, zoals Samsung ze omslachtiger noemt – samen. Sluit af met Gereed (12) ook ook dit deel van de TouchWiz interface is nu aangepast aan wat jij het handigst vindt.

      Wil je méér tips en trucs om het maximale uit jouw Galaxy S6 of S6 Edge te halen? De komende tijd vind je hier op Galaxy Club regelmatig nieuwe tips en trucs voor beide toestellen.

      • Neen dit helpt niet! Dit wist ik al en en hierdoor komen de sneltoetsen niet terug!

      • Ook bij mij is icoontje verdwenen op 12 juni. Baal hier enorm van.
        Dus Samsung. ..graag terug!

    • Jij weet echt niet waar je het over hebt, gozer die 3 snelkoppelingen zijn foetsie dus nergens meer te bekennen!
      Snap je ?! Dus BUG!

  • Ook hier zijn de sneltoetsen verdwenen.
    Raming aanzetten geeft geen internet verbinding. Oftewel. Geen internet

    • Hallo teetje. ...
      Al hoewel de sneltoetsen zijn verdwenen kunt u wel internet op.

      Ga naar instellingen (van de telefoon, niet het notificatiescherm) en kies 'gegevensgebruik'
      Vervolgens het schuifje naar rechts naast 'mobiele gegevens' en internet doet 't. ..

  • Ook bij mij zijn vanmorgen sneltoetsen verdwenen. Vooral de knop voor mobiel datals wordt erg gemist. Hopelijk snel een oplossing.
    Groet, Robin

1 2 3 40
Gerelateerde artikelen