Aandeel Samsung Galaxy serie in Android is maarliefst 63 procent

Er was een tijd – lang, lang geleden – dat Samsung’s Galaxy smartphones slechts een onderdeeltje vormden van Android universum. Nu, anno 2013, is Samsung heer, meester, én keizer in dit universum, dat voor maarliefst 63 procent uit Galaxy telefoons en tablets bestaat.

samsung-galaxy-android-marktaandeel Aandeel Samsung Galaxy serie in Android is maarliefst 63 procent

Een blik op de bovenstaande diagram zegt alles: Samsung’s Galaxy lijn is net niet twee keer zo groot als alle andere Android apparaten bij elkaar. Merken van naam – HTC, Sony, Motorola, LG – doen ook mee, maar het is net niet helemaal voor spek en bonen. Wat overigens weinig zegt over de kwaliteit van hun toestellen, want daar is opvallend genoeg maar weinig mis mee.

samsung-galaxy-android-marktaandeel-per-toestel Aandeel Samsung Galaxy serie in Android is maarliefst 63 procent

Nog veelzeggender is het overzicht van verschillende toestellen. Zo zie je hierboven dat ‘niche-Galaxy-toestellen’ als de Galaxy Note serie HTC’s topmodel – de One – ver achter zich laten wat betreft marktaandeel. En Sony… paste niet eens in het overzicht.

Iets gebalanceerder is de situatie in tabletland, waar Samsung danwel koploper is, maar de voorsprong tot de nummers twee en drie significant kleiner is.

samsung-galaxy-android-marktaandeel-per-tablet Aandeel Samsung Galaxy serie in Android is maarliefst 63 procent

Tijdens het laatste Unpacked evenement in Berlijn – waar o.a. de Galaxy Note 3 het levenslicht zag – kreeg de baas van Samsung Mobile, J.K. Shin, via zijn net onthulde Galaxy Gear een herinnering. Hij moest namelijk niet vergeten om de naam Android te noemen. Tijdens de voorgaande Unpacked was hij dit namelijk vergeten.

Dit flauwe grapje was, behalve flauw, vooral heel erg veelzeggend. En vooruit, stiekem ook wel een beetje grappig. Samsung is niet langer een deel van Android – Android is succesvol bij de gratie van de Galaxy productserie.

Het is overigens maar de vraag in hoeverre de huidige situatie houdbaar is. Hoe stabiel is het Android universum nu eenmaal, als haar bestaansrecht zó sterk samenhangt met het succes van één fabrikant? Oké, bestaansrecht is misschien een wat sterke uitdrukking – maar er komt een moment dat het voor verschillende partijen niet meer zo interessant is om de bestaande status quo te handhaven (als dat moment al niet gearriveerd is). En wat er dan gebeurd? Kom er maar in, met uw glazen bol!

(via)

Galaxy deal tips

Praat mee