Even geen Galaxy: wordt Samsung Atro de nieuwe Tizen smartphone en tablet serie?

Hoewel wij hier op galaxyclub.nl het natuurlijk meestal over Samsung’s Galaxy Note smartphone en tablet serie hebben, struikelen we af en toe over nieuws dat zó interessant is, dat we het niet willen laten liggen. Zo ook in dit geval: Samsung heeft onlangs de merknaam ‘Atro’ vast laten leggen in (o.a.) de Europese Unie, Rusland, China, en de Verenigde Staten. Volgens de registratie is de naam verbonden aan ‘mobile phones, tablet computers’. Gaat het hier om de merknaam van Samsung’s langverwachte nieuwe productlijn die zal draaien op het nieuwe Tizen besturingssysteem?

samsung-atro Even geen Galaxy: wordt Samsung Atro de nieuwe Tizen smartphone en tablet serie?

Nog maar kort geleden doken al de codenaam van een apparaat dat op Tizen OS draait: Redwood. Over de naam waaronder deze op markt zal komen is echter nog niets bekend – mogelijk tot nu dus.

Net als de meeste bedrijven, legt ook Samsung de namen van hun producten vast. Opvallend in dit geval, is dat de Koreanen proberen de term tegelijk in álle belangrijke markten te registreren. Dit wijst erop dat het hier niet gaat om zomaar een van de vele toestellen die jaarlijks door Samsung op de markt worden gebracht, maar om een naam die wereldwijd van belang zal zijn. Zelf de merknaam ‘Ativ’ – van Samsung’s volledige Windows productserie – werd niet zodanig breed vastgelegd.

Daarnaast is de omschrijving van de bij de naam behorende productcategorie niet – zoals meestal – vaag, maar zó concreet dat deze maar weinig aan de verbeelding over laat: telefoons en tablets.

Er wordt al een tijd lang druk gespeculeerd over Samsung’s toekomst op de mobiele markt. De Galaxy serie, waaronder ook de Note, is natuurlijk uitermate succesvol. Maar het feit dat alle apparaten op het Android besturingssysteem draaien, betekent ook dat Samsung een belangrijk element van de toestellen niet in eigen hand heeft. Android is tenslotte in eerste instantie een project van (met name) Google. Volgens sommige analisten zou Samsung een flinke slag kunnen maken – zakelijk gezien – door een productserie te lanceren waarbij ook het besturingssysteem grotendeels in eigen beheer wordt ontwikkeld. Met Tizen zou Samsung een dergelijke stap kunnen maken.

Nog niet zo lang geleden werd al bekend dat de eerste Tizen smartphone in de tweede helft van dit jaar op de markt zal verschijnen, en dat het gaat om een toestel met absolute topspecificaties. Natuurlijk zal de Galaxy serie hiermee niet direct aan de kant worden gezet: rond dezelfde tijd zal de Galaxy Note 3 gewoon ten tonele verschijnen en het succes van de Galaxy Note serie nog een stap verder uitbouwen.

Met haar Tizen toestel(len) – mogelijk dus onder de naam Atro – slaat Samsung een eigen weg in, om zo een tweede pilaar naast de Galaxy serie te bouwen onder haar succes op de mobiele markt.

(via World Intellectual Property Organisation WIPO)

Galaxy deal tips

Praat mee