Samsung Galaxy Note 2 versus Galaxy S3

Een tijdje geleden al vergeleken wij de eerste Samsung Galaxy Note en de Note 2 (HIER), maar het is eigenlijk ook wel interessant om de Galaxy Note 2 eens naast de Galaxy S3 – Samsung’s ‘mainstream’ topmodel smartphone – te leggen.

note-2-galaxy-s3-naast-elkaar Samsung Galaxy Note 2 versus Galaxy S3

 

Hardware

Een vergelijking van de hardware van de Galaxy Note 2 en de Galaxy S3 kunnen we kort samenvatten: de Note 2 biedt alles wat de Galaxy S3 biedt, maar dan op alle vlakken nét een beetje meer. Beide toestellen worden aangedreven door dezelfde quad core processor – in de Galaxy S3 met een kloksnelheid van 1,4 GHz, de Note 2 is net wat sneller ‘geklokt’: 1,6 GHz. De grafische processoren van beide toestellen zijn dus ook identiek, maar die van de Note 2 is 33% sneller geklokt.

Eenzelfde patroon zien we op beeldscherm gebied: beide toestellen beschikken over een Super Amoled HD scherm met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. De Galaxy S3 biedt zijn beeld aan op een scherm met een diagonaal van 4,8 inch, de Note 2 heeft een 5,55 inch scherm in de aanbieding. Je zou dus denken dat het beeld van de Note 2 minder scherp is – evenveel pixels die uitgesmeerd zijn over een groter scherm – maar dankzij een nieuwe ontwikkeling op (sub)pixel-niveau blijkt dit niet zo te zijn.

We kunnen dus kort maar krachtig zeggen dat de hardware van de Note 2 een soort ‘gebooste’ versie is van de techniek onder de motorkap van de Galaxy S3.

samsung-galaxy-note-2-v-galaxy-s3-voor Samsung Galaxy Note 2 versus Galaxy S3

 

Software

Als we kijken naar de softwarematige mogelijkheden van beide toestellen gaat een vergelijking al snel mank. Ja, beide toestellen draaien op het overbekende Android besturingssysteem – de Galaxy S3 nu nog op Android 4.0, hoewel de update naar Android 4.1 ieder moment zal worden uitgerold, terwijl de Note 2 nú al op Android 4.1 draait. Beide toestellen zijn snel, werken soepel, en doen wat je ervan verwacht. Ja, de Note 2 voelt op dit moment nog wat soepeler, maar zodra de Galaxy S3 de update naar Android 4.1 krijgt, is dit verschil volledig verleden tijd.

Verder zien we op beide toestellen een vloot aan leuke, handige, of minder handige functies. Echter, de Note 2 biedt natuurlijk een diepgaande integratie van het gebruik van de meegeleverde S Pen stylus. Alle creatieve hoogstandjes – het snel en makkelijk selecteren van afbeeldingen, of delen ervan, het schetsen en tekenen in allerlei varianten, en het gebruik van handschriftherkenning – zijn dus voorbehouden aan de Note 2. Óók biedt deze laatste multi-view – de mogelijkheid om meerdere apps tegelijk op je beeldscherm te tonen en te gebruiken. Hoewel er geruchten gaan dat de Galaxy S3 ook deze feature krijgt met de Android 4.1 update, is dit nog alles behalve zeker.

De Note 2 biedt dus beduidend meer features dan de Galaxy S3 – maar dat laat zich grotendeels verklaren door de S Pen.

samsung-galaxy-note-2-v-galaxy-s3-achger Samsung Galaxy Note 2 versus Galaxy S3

 

En verder…

… heeft de Note 2 een véél grotere batterij dan de Galaxy S3 (maar deze deels ook nodig voor het grotere scherm en de hogere kloksnelheid van de processor)

… hebben beide toestellen precies dezelfde, uitstekende 8 megapixel camera

… is de Note 2 natuurlijk groter en zwaarder – waardoor het toestel verrassend genoeg wat meer solide aanvoelt (hoewel er met de bouwkwaliteit van de Galaxy S3 niks mis is)

samsung-galaxy-s3-vs-note-2-naast-elkaar-1024x682 Samsung Galaxy Note 2 versus Galaxy S3

 

Conclusie

Tja – kunnen we écht zeggen dat de Galaxy Note 2 een stuk beter is dan de Galaxy S3? Als we kijken naar de hardware, de software, en de batterijcapaciteit lijkt dit een inkopper. Wil je een toestel dat op alle vlakken (snelheid, beeld, mogelijkheden, batterijduur) uitblinkt? Dan is de Note 2 de beste keus. Wil je een toestel dat all-round erg goed is, maar toch net wat compacter, lichter, en – niet onbelangrijk – op dit moment een stukje goedkoper is? Dan is de Galaxy S3 een uitstekende optie.

Hieronder vindt je een overzicht van de populairste Galaxy S3 aanbiedingen (volgens gegevens van SamsungGalaxyS3.nl, week 48), en natuurlijk een overzicht van de prijzen van de Note 2.

[table "14” not found /]

Samsung
Galaxy S2 Plus GT-I9105
SamsungGalaxy S2 Plus GT-I9105
Beeldscherm4,3 inch Super Amoled Plus
800 x 480 pixels
217 pixels per inch
ProcessorBroadcom BC28155
Dual core Soc @ 1,2 GHz
Broadcom Videocore IV GPU
GeheugenRAM: 1 GB
Opslag intern: 8 GB
Extern: SD card
Camera'sAchter: 8 megapixel, met autofocus, 1080p video opname
Voor: 2 megapixel
SensorenVersnelling, kompas, gyrsoscoop
VerbindingenHSDPA, WiFi, WiFi Direct, DLNA, Bluetooth, HDMI/MHL, microUSB
Batterij1650 mAh
Afmetingen
Gewicht
125 x 66 x 8,9 millimeter
121 gram
FeaturesFM Radio, GPS/Glonass
BesturingssysteemAndroid 4.1 Jellybean
TouchWiz UX
ApplicatiesEmail, Gmail, Google+, Browser, Google Maps, Navigatie, YouTube, Play Store, Facebook, Twitter, ChatON, MP3 player, Video player, en meer.
[t[table "13” not found /]r>
Samsung
Galaxy S3 Mini GT-I8190
SamsungGalaxy S3 Mini GT-I8190
Beeldscherm4 inch Super Amoled
800 x 480 pixels
233 pixels per inch
ProcessorNovaThor U8420
Dual core Soc @ 1,0 GHz
Mali 400 GPU
GeheugenRAM: 1 GB
Opslag intern: 8 GB
Extern: SD card
Camera'sAchter: 5 megapixel, met autofocus, 720p video opname
Voor: VGA
SensorenVersnelling, kompas, gyrsoscoop, nabijheid
VerbindingenHSDPA, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct, DLNA, Bluetooth, NFC, HDMI/MHL, microUSB
Batterij2100 mAh
Afmetingen
Gewicht
121,6 x 63 x 9,9 mm
112 gram
FeaturesSmart Stay, Direct Call, Popup Play, S Voice, en meer
BesturingssysteemAndroid 4.1 Jellybean
TouchWiz Nature UX
ApplicatiesS Voice, Email, Gmail, Google+, Browser, Google Maps, Navigatie, YouTube, Play Store, Facebook, Twitter, ChatON, MP3 player, Video player, en meer.

Het tarief dat je de eerste maanden betaalt, het ‘actietarief’.
Abonnementskosten, toestelkosten en aansluitkosten bij elkaar opgeteld, en gedeeld door 24 maanden. Als je je huidige provider behoudt vervallen de aansluitkosten.

Galaxy deal tips

Reacties

 1. Elin Mooyens zegt

  Mooie telefoon, qua hardware, software, en de batterijcapaciteit super. Grootte moest ik er wel aan wennen, maar als verwachtingen waar gemaakt worden (wat als user bij Samsung wel te verwachten is), went dit snel.

 2. wendy zegt

  heb zondag de note 2 aangeschaft! ben er superblij mee, had eerst een kleine telefoon en nu wel een hele grootte, maar ben er nu al aangewend!

 3. John Breur zegt

  Absoluut een supertoestel…!!! In het verleden was ik een ware Iphone freak maar met alle respect voor Apple is dat nu wel even anders…

 4. frank darthuizen zegt

  ik had ook altijd een iphone nu overgestapt naar de note2 en het is een super toestel beter is er op dit moment niet

Praat mee