Galaxy Note 2 versus Galaxy S3: beeldschermen vergeleken

Eerder al kon je hier lezen dat de Samsung Galaxy Note 2 over een nieuw type Super Amoled beeldscherm beschikt, dat – in tegenstelling tot de Galaxy S3 – géén zogenaamde Pentile subpixel matrix bevat. Hoe fijn is dat?

samsung-galaxy-note-2-subpixel-matrix Galaxy Note 2 versus Galaxy S3: beeldschermen vergeleken

De subpixel matrix van de Samsung Galaxy Note 2 onder de microscoop (foto van BestBoyz.de)

 

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het beeld op een beeldscherm opgebouwd uit pixels – beeldpunten, zogezegd. Een pixel is op zijn beurt weer opgebouwd uit subpixels, die de verschillende ‘primaire’ kleuren – rood, groen, blauw – weergeven en tezamen dus één pixel vormen die álle kleuren kan tonen. In de genoemde ‘Pentile’ subpixel layout die eerder veel gebruikt werd zijn níet alle primaire kleuren in gelijke mate aanwezig. Naast een aantal belangrijke technische voordelen, komt dit de beeldkwaliteit niet ten goede. De scherpste weergave biedt tenslotte een pixel die simpelweg uit drie subpixels bestaat – eentje voor iedere primaire kleur, de zogenaamde RGB subpixel matrix.

galaxy-note-2-v-galaxy-s3-scherm Galaxy Note 2 versus Galaxy S3: beeldschermen vergeleken

Close up van de schermen van de Note 2 en de Galaxy S3 (foto van AndroidCentral.com)

 

Hoe meer we van het nieuwe type Super Amoled scherm van de Galaxy Note 2 zien, hoe verbaasder we zijn dat Samsung deze doorontwikkeling niet méér in de schijnwerpers zette tijdens de introductie van het toestel. Want hoewel het scherm van de Galaxy S3 erg goed is, het is geen ‘match’ voor het scherm van de Note 2. Ondanks de op papier lagere pixeldichtheid van de Note 2 – evenveel pixels op een groter scherm – zorgt de nieuwe RGB subpixel indeling, géén Pentile dus, voor een beeld dat scherper is dan dat van de S3.

samsung-galaxy-note-2-v-s3-kleurweergave Galaxy Note 2 versus Galaxy S3: beeldschermen vergeleken

Kleurweergave vergeleken: links de Note 2, rechts de Galaxy S3 (foto uit video van SwagTab.de)

 

Maar naast scherpte valt er nog één ding op: de kleurweergave is een stuk beter. Oorspronkelijk was kleurweergave niet het sterkste punt van Samsung’s Amoled beeldschermen – hard en te fel was een jaar of twee geleden het devies. Op dit gebied bracht de Galaxy S3 al een enorme verbetering, met een veel natuurlijkere weergave in vergelijking met eerdere Amoled varianten. Echter, wederom dankzij de nieuwe subpixel indeling – en waarschijnlijk een aantal softwarematige ‘tweaks’ – is ook hier de Note 2 de S3 een stap of twee vooruit, zowel bij de weergave van kleuren inclusief wit.

Wat ons betreft is met name dit laatste punt een erg belangrijke verbetering, aangezien je deze ook ziet als je het scherm níet een halve centimeter van je oog houdt. In de praktijk is het beeld van de Galaxy S3 namelijk haarscherp, en hoewel verbetering van scherpte fijn is, zal het de gebruiker niet direct opvallen. De meeste mensen gebruiken hun smartphone tenslotte om dingen te doen, niet om obsessief naar pixels te staren 😉

(via AndroidCentral, SwagTab, BestBoyz)

Samsung Galaxy Note 2 aanbiedingen:

Samsung
Galaxy S2 Plus GT-I9105
SamsungGalaxy S2 Plus GT-I9105
Beeldscherm4,3 inch Super Amoled Plus
800 x 480 pixels
217 pixels per inch
ProcessorBroadcom BC28155
Dual core Soc @ 1,2 GHz
Broadcom Videocore IV GPU
GeheugenRAM: 1 GB
Opslag intern: 8 GB
Extern: SD card
Camera'sAchter: 8 megapixel, met autofocus, 1080p video opname
Voor: 2 megapixel
SensorenVersnelling, kompas, gyrsoscoop
VerbindingenHSDPA, WiFi, WiFi Direct, DLNA, Bluetooth, HDMI/MHL, microUSB
Batterij1650 mAh
Afmetingen
Gewicht
125 x 66 x 8,9 millimeter
121 gram
FeaturesFM Radio, GPS/Glonass
BesturingssysteemAndroid 4.1 Jellybean
TouchWiz UX
ApplicatiesEmail, Gmail, Google+, Browser, Google Maps, Navigatie, YouTube, Play Store, Facebook, Twitter, ChatON, MP3 player, Video player, en meer.
[table "13” not found /]
Samsung
Galaxy S3 Mini GT-I8190
SamsungGalaxy S3 Mini GT-I8190
Beeldscherm4 inch Super Amoled
800 x 480 pixels
233 pixels per inch
ProcessorNovaThor U8420
Dual core Soc @ 1,0 GHz
Mali 400 GPU
GeheugenRAM: 1 GB
Opslag intern: 8 GB
Extern: SD card
Camera'sAchter: 5 megapixel, met autofocus, 720p video opname
Voor: VGA
SensorenVersnelling, kompas, gyrsoscoop, nabijheid
VerbindingenHSDPA, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, WiFi Direct, DLNA, Bluetooth, NFC, HDMI/MHL, microUSB
Batterij2100 mAh
Afmetingen
Gewicht
121,6 x 63 x 9,9 mm
112 gram
FeaturesSmart Stay, Direct Call, Popup Play, S Voice, en meer
BesturingssysteemAndroid 4.1 Jellybean
TouchWiz Nature UX
ApplicatiesS Voice, Email, Gmail, Google+, Browser, Google Maps, Navigatie, YouTube, Play Store, Facebook, Twitter, ChatON, MP3 player, Video player, en meer.

Het tarief dat je de eerste maanden betaalt, het ‘actietarief’.
Abonnementskosten, toestelkosten en aansluitkosten bij elkaar opgeteld, en gedeeld door 24 maanden. Als je je huidige provider behoudt vervallen de aansluitkosten.

Galaxy deal tips

Reacties

  1. joe zegt

    Hallo,
    Mijn Note2 vorige week ontvangen en zie ik een probleem met het scherm. In het onderste gedeelte vh scherm loopt een zeer dunne grijze lijn (horizontaal in portrait mode; één pixel rij). De lijn is moeilijk te zien maar achter een witte achtergrond toch zeer duidelijk. Belangrijk om hier goed op te letten bij ingebruikname vh toestel lijkt me.Op het internet nog één andere user gevonden met exact hetzelfde probleem op ongeveer dezelfde plek. Andere users lijken hier geen last van te hebben en lijkt mijn scherm dus een productie fout te hebben. Helaas zal mijn toestel naar de reparatie moeten gaan…..

Praat mee