Tadááá: de Samsung Galaxy Note 10.1!

Noumoe! Zitten wij ons al te verheugen op de vermeende officiële onthulling over anderhalve week in de VS, gooit Samsung Mobile Nederland vanochtend gewoon het kleedje weg dat nog over de Samsung Galaxy Note 10.1 lag. Met andere woorden: het apparaat is officiëel onthuld! Dankzij allerlei opgedoken berichten en uitgelekte informatie zijn er in feite weinig verrassingen meer te bekennen. De Samsung Galaxy Note 10.1 lijkt wel een Samsung Galaxy S3 in een tablet jasje – mét S-Pen stylus.

samsung-galaxy-note-10-1-pers-2-1024x910 Tadááá: de Samsung Galaxy Note 10.1!

Gefeliciteerd, Michiel!

Uiterlijk

Qua uiterlijk is de Galaxy Note 10.1 sterk gebaseerd op eerdere 10.1 inch tablet PC’s van de fabrikant, met name de Galaxy Tab 10.1N – de versie die dankzij de opvallend ‘gebogen’ randen plaats biedt aan naar voren wijzende, stereo luidsprekers. De afmetingen van 262 x 180 x 8,9 millimeter zorgen ervoor dat de Note 10.1 een echte tablet PC is – geen tablet/smartphone verwarringen deze keer (maar dat wisten we al natuurlijk). De Note 10.1 weegt 600 gram in de WiFi+3G uitvoering – de versie met alleen een WiFi verbinding valt 3 gram lichter uit.

samsung-galaxy-note-10-1-pers-3-1024x910 Tadááá: de Samsung Galaxy Note 10.1!

Hardware

Het beeldscherm heeft een diagonaal van 10.1 inch, en een resolutie van 1280 bij 800 pixels, en is van het LCD type – geen Amoled verrassingen hier dus. Pas echt interessant wordt het als we onder de spreekwoordelijke motorkap van de Note 10.1 kijken. Daar vinden we een 1,4 GHz quad core processor, vermoedelijk van precies hetzelfde type als die in de Galaxy S3. En zoals we weten is deze nogal, uhm, bloedsnel – zowel qua normale rekenkracht, maar ook op grafisch gebied. Een goede zaak dus, voor een apparaat dat het juist moet gaan hebben van een soepele gebruikerservaring. En ondanks wat tegenstrijdigheden in de recente berichtgeving vinden we wel degelijk 2 GB RAM geheugen in de Note 10.1. Intern is 16 GB opslagcapaciteit aanwezig, evenals een microSD slot om maximaal nog eens 64 GB toe te voegen.

samsung-galaxy-note-10-1-pers-4-1024x682 Tadááá: de Samsung Galaxy Note 10.1!

Software en besturingssysteem

Zoals verwacht draait de Galaxy Note 10.1 op Android 4.0 Ice Cream Sandwich, en is voorzien van Samsung’s eigen TouchWiz interface. Ook is het beestje voorzien van een aantal nieuwe softwarematige features die we tot nu toe alleen zagen op de Galaxy S3. SmartStay zorgt ervoor dat het scherm aanblijft zolang de gebruiker er naar kijkt, en dankzij Pop Up Play kun je video kijken, terwijl je tegelijkertijd andere dingen aan het doen bent. Deze laatste functie bleek op het kleinere scherm van de Galaxy S3 misschien wat overbodig, maar op een 10.1 inch scherm kon het wel eens erg fijn blijken te zijn. Verder zijn features als AllShare Cast en AllShare Play van de partij om het uitwisselen en tonen van allerlei media met en op andere apparaten makkelijk te maken.

samsung-galaxy-note-10-1-pers-5-1024x682 Tadááá: de Samsung Galaxy Note 10.1!

S-Pen

Natuurlijk is ook de S-Pen stylus weer van de partij – het is tenslotte toch een Galaxy Note en geen Tab – met alle daarbij behorende apps. Wat erg tof is, is dat Photoshop Touch standaard op de Note 10.1 aanwezig is. Hiermee onderstreept Samsung nog een keer een creatieve ‘edge’ van de Note serie.

En verder…

De Note 10.1 is voorzien van een 7000 mAh batterij. Hoelang deze in de praktijk meegaat zal nog moeten blijken. Tevens worden standaard een aantal fijne bedrijfsmatige toepassingen meegeleverd, zoals hardwaremarige encryptie, en de mogelijkheid VPN verbindingen te gebruiken. En natuurlijk zijn er twee camera’s van de partij: een 5 megapixel camera aan de achterzijde, 1,9 megapixel aan de voorkant.

samsung-galaxy-note-10-1-commcercial1 Tadááá: de Samsung Galaxy Note 10.1!

Prijs

De prijs van de Samsung Galaxy Note 10.1 komt overeen met de prijsstelling van de oorspronkelijke Galaxy Tab 10.1. De WiFi uitvoering begint bij 479 euro, en voor een versie met een 3G verbinding betaal je 599 euro. Als we Samsung mogen geloven ligt de Note 10.1 nog deze week in de winkels.

(via HVDMPersberichten)

Galaxy deal tips

Reacties

 1. niels schouten zegt

  Hallo,
  ik heb hem net via Bol.com besteld (had nog bonnen) levertijd +- 2 mdn.
  Ben benieuwd wanneer wordt in het algemeen de levering verwacht?
  ik kan gewoon niet wachten natuurlijk’;-)

  niels schouten
  – voorheen htc nu samsung adept –

 2. Eef zegt

  Hallo!
  Mijn laptop begeeft het bijna en deze wil ik dus vervangen door een Note.. Hoe handig is deze voor het maken van verslagen in Word e.d. Heeft iemand hier ervaring mee??

  Groetjes!

  • Arthur Dent zegt

   Heel eerlijk: dat is geen makkelijke afweging. Word zelf komt pas begin 2013 in officiële vorm naar Android (het besturingssysteem van de Note 10.1). Er zijn wel een aantal soortgelijke applicaties, maar die zijn allemaal nét niet helemaal als Word (en heel Office, wat dat betreft). Verder is mijn persoonlijke ervaring dat grote stukken tekst typen op een tablet toch niet zo fijn werkt als op een laptop. Je kunt er wel een (bluetooth) keyboard bij kopen, maar ook die zijn met name geschikt voor korte stukken tekst (emails, kortere teksten). Complete verslagen typen (van meerdere of zelfs veel pagina’s) werkt op dit moment toch nog fijner op een laptop.

   De Note 10.1 is perfect voor emails, korte teksten, in combinatie met wat grafisch knip-, plak-, en schetswerk. Het is een schetsboek zeg maar – en een goeie. Maar een laptop-vervanger… nog niet helemaal. Is mijn mening, tenminste.

Praat mee