Het scherm van de Galaxy Note 2: RGB subpixel layout, maar geen echte Super Amoled ‘Plus’

Er schijnt sinds de onthulling van de Samsung Galaxy Note 2 gisteravond nogal wat verwarring te bestaan over het scherm type van het toestel. Samsung zelf had het over een Super Amoled HD scherm, maar hier en daar duikt toch echt de aanduiding Super Amoled Plus op.

Wie een beetje thuis is in de materie weet dat de ‘Plus’ staat voor een scherm met een RGB subpixel structuur – een Amoled scherm zonder de ‘Plus’ doet het met een zogenaamde Pentile structuur. Een Pentile structuur wil zeggen dat er relatief gezien twee keer zoveel groene subpixels zijn als rode en blauwe. In een echte RGB subpixel matrix zijn alledrie de kleuren in gelijke verhouding aanwezig. Het verschil: een RGB matrix geeft een iets scherper beeld dan een Pentile scherm. En voor de duidelijkheid: de eerste Note en de huidige Galaxy S3 beschikking over een Pentile matrix. De vraag is dus: wat voor scherm heeft de Galaxy Note 2?

galaxy-note-2-subpixels Het scherm van de Galaxy Note 2: RGB subpixel layout, maar geen echte Super Amoled 'Plus'

Subpixels op het scherm van de Galaxy Note 2: geen Pentile matrix

Nadere bestudering leert het volgende: de Galaxy Note 2 is voorzien van een heuse – hoewel ietwat vreemde – RGB subpixel matrix, met blauwe subpixels die iets langwerpiger zijn dan de rode en groene exemplaren. Mogelijk is Samsung wat terughoudend om het scherm als als Super Amoled Plus te benoemen, vanwege deze toch-nog-niet-helemaal-klassieke RGB matrix (waarbij de subpixels allemaal even groot en gelijkvormig zijn).

galaxy-note-2-rgb-layout Het scherm van de Galaxy Note 2: RGB subpixel layout, maar geen echte Super Amoled 'Plus'

Links de RGB subpixel layout van de Note 2, recht de klassieke RGB matrix van de HTC One X

Al met al is dit fijn om te weten. Tenslotte waren sommigen bang – na de onthulling – dat het scherm van de Note 2 minder scherp zou zijn dan dat van de eerste Note: het is groter (5,55 inch versus 5,3 inch) en heeft net iets minder pixels (1280 bij 720 versus 1280 bij 800). Dit leidt dus op twee manieren tot een lagere pixeldichtheid, en mogelijk minder scherpe beeldweergave.

pentile-layout-300x225 Het scherm van de Galaxy Note 2: RGB subpixel layout, maar geen echte Super Amoled 'Plus'

Een klassieke Pentile matrix, zoals gebruikt in de eerste Note

Door de nieuwe subpixel matrix die Samsung in de Note 2 gebruikt, zou deze vermindering van scherpte volledig teniet worden gedaan – sterker nog: het beeld zou juist scherper moeten zijn, doordat het aantal subpixels op het scherm van de Note 2 een stuk hoger is dan het aantal subpixels van de eerste Note.

Maar voordat we ons scheel staren naar de pixels van de Galaxy Note 2: de verschillen waarover het nu gaat zijn voor het blote oog amper zichtbaar. Al met al biedt de Note 2 met zijn 1280 bij 720 pixels een pixeldichtheid van zo’n 265 pixels per inch – met een dergelijke RGB subpixel layout goed voor een haarscherpe weergave.

(via BestBoyz, TheVerge)

 

 

Galaxy deal tips

Praat mee