De nieuwe Samsung Exynos 4 Quad 4412 onder de loep

samsung-exynos-4-quad1-300x217 De nieuwe Samsung Exynos 4 Quad 4412 onder de loepDus – na een lange periode van tegenstrijdige geruchten weten we het sinds vorige week zeker: Samsung heeft haar nieuwe Galaxy S3 voorzien van een quad core processor, de Exynos 4412 – door Samsung zelf voorgesteld onder de naam 4 Quad. Hoewel sommige die hard gadget fans teleurgesteld zijn dat deze processor ‘nog steeds’ op de bekende ARM Cortex A9 architectuur gebaseerd is, zijn er wel degelijk ingrijpende verbeteringen te vinden ten opzichte van bijvoorbeeld de dual core A9 Exynos 4210 van de Galaxy S2.

samsung-galaxy-exynos-4-quad-300x156 De nieuwe Samsung Exynos 4 Quad 4412 onder de loep

De meest voor de hand liggende verbetering – een verdubbeling van het aantal rekenkernen – spreekt zodanig voor zich dat we hier weinig woorden aan vuil maken. Veel interessanter is het feit dat de Exynos 4 Quad gefabriceerd wordt op een 32 nanometer proces. Vorig jaar werden A9 SoC nog op een 45nm proces gebakken, en Nvidia’s Tegra 3 chip die we bijvoorbeeld in HTC’s One X vinden is ook nog van deze generatie. Over de winst van een 32nm proces schreven we al eerder – sneller, minder energieverbruik – maar er is meer verbeterd aan de nieuwe 4 Quad SoC.

In tegenstelling tot de Exynos 4210 van de Galaxy S2 kan de nieuwe 4 Quad zijn rekenkernen geheel onafhankelijk aansturen – voltage, kloksnelheid – en zelfs aan of helemaal uitschakelen. Snelheidswinst zal dit niet opleveren, maar vermindering van energieverbruik des te meer. Mede hierdoor claimt Samsung dat haar nieuw quad core SoC 20% zuiniger is dan de dual core chip van de Galaxy S2.

samsung-exynos-isp-300x127 De nieuwe Samsung Exynos 4 Quad 4412 onder de loepLast but not least is het de moeite van het vermelden waard dat Samsung de nieuwe Exynos SoC heeft voorzien van nieuwe generatie ISP – Image Signal Processor. Dus hoewel het goed mogelijk is dat de Samsung Galaxy S3 over een camera beschikt met ‘maar’ een acht megapixel resolutie (de laatste geruchten over een 12 MP camera even daargelaten), is er wel degelijk sprake van een flinke upgrade ten opzichte van de camera van de Galaxy S2.

(via SamsungExynos en @gauravh1)

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Reacties

Praat mee