Full HD beeldscherm voor de Galaxy S3: wel, of toch niet?

galaxy-s3-liti-proces-300x224 Full HD beeldscherm voor de Galaxy S3: wel, of toch niet?Nog geen week geleden kwam het nieuws dat de Samsung Galaxy S3 zou gaan beschikken over een Full HD beeldscherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. De vraag is echter of het technisch wel mogelijk is om op dit moment een Amoled scherm te produceren met een dergelijke hoge pixeldichtheid.

Zeker is namelijk dat het met de huidige, bekende productie processen die gebruikt worden om Amoled schermen te fabriceren simpelweg niet haalbaar is. Tot nu toe gebruikte de divisie van Samsung die verantwoordelijk is voor de productie van beeldschermen de zgn. Fine-Metal-Mask (FMM) technologie. Met deze methode zijn pixeldichtheden boven de 200 ppi moeilijk te produceren, en boven de 300 ppi onmogelijk. Een Full HD 4,8 inch scherm zou een pixeldichtheid van bijna 460 ppi bezitten – ver boven het bereik van de FMM methode dus.

Wél is er inmiddels een andere productie techniek in ontwikkeling door Samsung, LITI – Laser Induced Thermal Imaging – waarmee ppi’s boven de 300 binnen handbereik komen. Al sinds een jaar weten we dat Samsung van plan is vroeg of laat de transitie naar het LITI productie proces voor haar Amoled schermen te maken. En tot nu toe was bekend dat de eerste LITI schermen in het tweede of derde kwartaal van dit jaar uit de fabriek zullen rollen.

Om de Samsung Galaxy S3 met een Full HD scherm te kunnen verkopen moet Samsung dus minstens een kwartaal, of meer, voorliggen op haar eigen ontwikkelingsschema – óf de concurrentie zand in de ogen hebben gestrooid door te doen alsof LITI schermen later beschikbaar komen dan dit in werkelijkheid het geval is.

Hoe mooi – of bijna overdreven? – het ook klinkt, een Full HD scherm op je smartphone, de vraag is of het gerucht van afgelopen week dus niet meer is dan dat – een wild gerucht. Maar Samsung zou Samsung niet zijn als ze niet een truc of twee in haar hoge hoed verborgen zou houden…

(via Oled-Display en Oled-Info)

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Reacties

Praat mee