Dual core versus quad core: meer is beter?

samsung-galaxy-s3-exynos-a15-300x233 Dual core versus quad core: meer is beter?Dé grote hype in de mobiele technologie wereld op dit moment zijn de quad core processoren. In een wereld waarin meer ook vaak beter is – of in ieder geval lijkt – is het logisch dat een processor met meer rekenkernen dus ook beter is. We nemen een kleine duik in de logica achter deze aanname.

Van de Samsung Galaxy S3 verwacht iedereen dat deze, net als andere ‘flagship devices’ van bijvoorbeeld LG en HTC, voorzien zal zijn van een quad core processor. Tenslotte zijn de verwachtingen hooggespannen, en zijn we sinds de Galaxy S2 eraan gewend geraakt dat Samsung haar toptoestel voorziet van de allerbeste technische snufjes. Het is bekend dat Samsung de beschikking heeft over de Exynos 4412 system-on-a-chip, een quad core processor met vier kernen van het type ARM Cortex A9. Echter, we weten ook dat Samsung een Exynos 5250 SoC in de pijpleiding heeft – een dual core processor, maar dit keer van het nieuwere ARM Cortex A15 type. Stel dat Samsung zou besluiten om deze laatste chip in de Galaxy S3  te gebruiken? De kans is groot dat velen teleurgesteld zouden zijn. ‘Wat? Geen quad core processor in de Galaxy S3?’

Toch is het aantal rekenkernen niet zaligmakend. Op dit moment blijkt uit benchmark tests dat HTC’s nieuwe One S – een dual core smartphone – sneller is dan de One X – met quad core processor. Het verschil tussen beide processoren is juist de bovengenoemde ‘generatiekloof’ op het gebied van chip architectuur. De Nvidia quad core chip van de One X gebruikt de inmiddels wat oudere Cortex A9 architectuur, de Snapdragon S4 een architectuur die erg lijkt op een ARM Cortex A15 chip. De nieuwe HTC toestellen bieden dus een mooie test case, en tonen zo aan dat een quad core chip niet zaligmakend is, en er andere manieren zijn om een snellere smartphone te maken.

Betekent dit dat ‘quad core’ dus met name een marketing hype is? Een beetje wel, waarschijnlijk. Want voor de meeste mensen zal quad core altijd sneller klinken dan dual core – ondanks het feit dat dit absoluut niet het geval hoeft te zijn.

Toch is de kans groot dat de Samsung Galaxy S3 inderdaad met quad core processor op de markt zal verschijnen. Maar in het geval dat Samsung toch besluit om de Cortex A15 Exynos 5250 SoC te gebruiken: zouden jullie teleurgesteld zijn?

(zie ook AndroidAndMe voor de benchmarks van de HTC toestellen)

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Reacties

  1. jack zegt

    daar ben ik het niet mee eens ik heb een dual core telefoon en die is sneller dan de quad core telefoon van mijn vriendin
    het lig na mijn mening zoals in het verhaal het ligt er echt aan welke generatie chip je hebt

Praat mee