Samsung GT-i9300 mogelijk inderdaad géén Galaxy S3 – toch de GT-i9800?

htc-one-s-300x164 Samsung GT-i9300 mogelijk inderdaad géén Galaxy S3 - toch de GT-i9800?

HTC One S a.k.a. Ville

Nadat afgelopen weekend de User Agent Profile van de Samsung GT-i9300 online verscheen, barstte een wervelstorm aan speculatie los over de schermresolutie – 1024 x 600 – die in dit profiel wordt genoemd. En hoewel er absoluut de mogelijkheid bestaat dat de 9300 wel degelijk de Samsung Galaxy S3 is – het plaatsen van ‘fake’ informatie in een UAProf is een veel gebruikte manier om specs nog niet te onthullen – lijken veel analisten er toch vanuit te gaan dat dit dus niet het geval is.

Ook wij schreven er al over (HIER), en hebben daar in principe niet zoveel aan toe te voegen. Of de GT-i9300 de lang verwachte Galaxy S3 is zal de tijd leren. Echter, vandaag was er wel opvallend nieuws uit een andere hoek, dat mogelijk een ander licht werpt op deze kwestie.

Over ongeveer een week zal HTC zijn nieuwe Android smartphone line up onthullen op de Mobile Worlds Congress. Eén van de nieuwe toestellen was tot nu toe bekend onder de codenaam HTC Ville, en komt straks op de markt onder de naam HTC One S. En volgens voortijdig uitgelekte informatie gaat dit toestel draaien op een 1,5 GHz dual core processor. So far so good, ware het niet dat het hier mogelijk zal gaan om Qualcomm’s nieuwe Snapdragon S4 Krait SoC. Dit is een zeer geavanceerde processor, gebaseerd op een 28 nm architectuur – vergelijkbaar met Samsung’s Exynos 5250 Cortex A15 dual core SoC.

qualcomm-krait-s4-300x260 Samsung GT-i9300 mogelijk inderdaad géén Galaxy S3 - toch de GT-i9800?

Qualcomm Snapdragon S4 Krait

Vandaag verscheen de eerste uitgebreide test van deze nieuwe chip online, en de resultaten zijn indrukwekkend. Op veel gebieden verslaat de Krait met gemak de Samsung Galaxy S2, en in andere tests maakt hij bijna letterlijk gehakt van de grafische processor van de iPhone 4S – de snelste smartphone GPU die op moment op de markt is. Als we dan ook nog bedenken dat de HTC One S niet – we herhalen: niet! – het topmodel van HTC wordt dit jaar (dat wordt namelijk de HTC One X) dan mag duidelijk zijn dat de competitie van Samsung niet stil heeft gezeten dat afgelopen maanden.

Maar wat is dan de relevantie voor het User Agent profiel van de GT-i9300? Het toeval – voor zover dat bestaat – wil dat de standaard beelscherm resolutie van de Qualcomm MSM8960 – zoals de Krait officieel heet – met zijn Adreno 225 grafische processor precies 1024 x 600 pixels is. En dus rinkelt er een belletje. Zeker in het licht van de recent versterkte banden tussen Samsung en Qualcomm.

Dus óf een Galaxy S3 gebaseerd op de nieuwe Qualcomm SoC is één van de drie mogelijke test versies van de Galaxy S3 waar we onlangs nog over schreven (HIER), óf Samsung zit nog te broeden op een ander toestel – de Galaxy S2 Plus? – dat mogelijk van de nieuwe Qualcomm chip, of tenminste de Adreno 225 GPU, gebruik gaat maken, al dan niet onder de naam GT-i9300.

Ergens blijft bij ons het gevoel knagen dat de data van de bovengenoemde UAProf gewoon nep is – als een soort ‘placeholder’, dus. Want als de Galaxy S3 inderdaad niet de GT-i9300 is, wat is het dan wel? We weten inmiddels dat het ook niet de GT-i9500 is, aangezien dit een nieuwe toestel lijkt te zijn draaiend op het Tizen besturingssysteem.

Maar wacht eens even… we hadden toch ook nog de ongeïdentificeerde GT-i9800 (zie HIER)?

Stay tuned…

(met dank aan AnandTech en KoreaTimes)

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Praat mee