De Galaxy S3 en Android 4.0 Ice Cream Sandwich

galaxy-s3-android-ics-4-180x300 De Galaxy S3 en Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Android 4.0 menu

Eén van de weinige features van de Samsung Galaxy S3 waar geen twijfel over bestaat is het besturingssysteem: Android 4.0, bijgenaamd Ice Cream Sandwich. Waar de huidige Galaxy S2 nog draait op Android 2.3 Gingerbread – een update naar 4.0 laat niet lang meer op zich wachten – komt de Galaxy S3 straks standaard met de nieuwste versie van Google’s mobiele besturingssysteem. Maar wat wil dit eigenlijk zeggen? Wat gaat de gebruiker er van merken? Tijd voor een beknopt overzicht.

Android 4.0 is de volgende stap in de ontwikkeling van het nog relatief jonge Android besturingssysteem. In 2011 waren er in feite nog twee verschillende versies van Android op de markt: Android 2.3 voor smartphones, en Android 3.x voor tablet PC’s. In Android 4.0 worden beide versies samengevoegd. Dit wil zeggen dat Android 4.0 zowel op smartphones als op tablets uit de voeten kan, om zo een coherente gebruikerservaring te bieden, ongeachte het apparaat waarmee gewerkt wordt.

In een notedop kan gezegd worden dat Android 4.0 ICS weer een stukje sneller en efficiënter is, met name op smartphones. Dit, omdat er voor het eerst gebruik gemaakt wordt van hardware acceleratie in de bedieningsinterface zelf. Met andere woorden: de krachtige grafische mogelijkheden van de huidige smartphones zal nu pas echt gebruikt worden om de bediening van het toestel zelf te verbeteren, en niet alleen meer in specifieke apps en games.

Eén van de meest geroemde verbeteringen aan Android 4.0 is de interface zelf. Deze is een stuk coherenter en overzichtelijker dan die van eerdere Android versies, die vaak nogal een ratjetoe waren van verschillende elementen. Met name de vormgeving is er een flink stuk op vooruit gegaan.

galaxy-s3-android-ics-1-e1329077723709-179x300 De Galaxy S3 en Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Android 4.0 multitasking menu

Hiermee stuiten we ook gelijk op de meest paradoxale kwestie m.b.t. Android 4.0 op de Galaxy S3. Voor zover bekend zal Samsung toch weer gewoon haar eigen TouchWiz interface – versie 5.0 inmiddels – over Android aanbrengen. De gebruiker zal dus slechts ten dele te maken krijgen met de echte Android 4.0 omgeving. Wel wordt er verwacht dat Samsung TouchWiz op de Galaxy S3 subtieler zal maken, in vergelijking tot bijvoorbeeld TouchWiz 4.0 op de Galaxy S2 – juist omdat Android 4.0 van zichzelf al een prima ervaring biedt. En een aantal functies die tot voor kort wél in TouchWiz maar niet in Android te vinden waren, zijn nu standaard in Android 4.0 opgenomen – een voorbeeld is de mogelijkheid om de grootte van widgets zelf aan te passen.

Ook is het op dit moment nog niet duidelijk in hoeverre de Galaxy S3 wel of niet voorzien zal zijn van hardware knoppen voor de bediening van het toestel. Android 4.0 is ontworpen om zonder knoppen te kunnen werken – of beter gezegd: met knoppen die gewoon op het scherm zelf staan, in plaats van eronder. Mogelijk zal Samsung vasthouden aan de kenmerkende centrale Home knop die we ook op de eerste twee Galaxy S modellen zagen, hoewel er ook geruchten de ronde doen dat deze juist is afgeschaft – al dan niet om juridische perikelen met Apple te voorkomen.

galaxy-s3-android-ics-2-e1329077790465-182x300 De Galaxy S3 en Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Android 4.0 Face Unlock

Wel zal de gebruiker van de Galaxy S3 natuurlijk gewoon mee profiteren van de nieuwe optimalisaties en hardware acceleratie van Android 4.0 – en niet zo’n beetje ook: de Galaxy S3 gaat hoe dan ook beschikken over een extreem krachtige grafische processor (voor meer info zie Samsung Galaxy S3 GPU), die dus ook in de bedieningsinterface kan worden ingezet.

Duidelijk is dus, dat veel af zal hangen van Samsung’s TouchWiz 5.0 interface. Vermoedelijke functies van Android 4.0 die ook op de Galaxy S3 aanwezig zullen zijn, zijn o.a. de veelbesproken Face Unlock – het ontgrendelen van de Galaxy S3 door middel van gezichtsherkenning, de nieuwe menustructuren in de Android menu’s zelf, en hopelijk ook het nieuwe notificatie systeem, waarbij je iedere notificatie – nieuwe email, gemiste oproepen, etc. – afzonderlijk kunt verwijderen. Ook de nieuwe data management mogelijkheden zullen, naar onze verwachting, gewoon aanwezig zijn. Dit is erg handig voor iedereen die géén ongelimiteerde databundel heeft – iets wat helaas steeds vaker het geval zal zijn in Nederland, gezien de huidige ontwikkelingen bij de mobiele providers.

(met dank aan TechRadar)

Beste Galaxy S3 Neo deals per provider

Praat mee