Grote schermen: fijn of niet?

galaxys2galaxynote-300x182 Grote schermen: fijn of niet?

Galaxy S2 (2x), 5.3 inch Note, en 7.7 inch Tab

Toen HTC een jaar of twee geleden haar HD2 toestel op de markt bracht was dit de eerste smartphone met een schermdiagonaal van 4.3 inch. Velen riepen destijds dat dit toch echt een brug te ver was. Vier inch was de psychologische grens – daaroverheen zouden telefoons alleen maar veel te groot en onhandig worden. Echter, twee jaar later lijkt 4.3 inch wel zo’n beetje de standaard te worden voor high end toestellen die niet van een Apple logo voorzien zijn. Sterker nog, de volgende generatie smartphones lijkt hier alweer vrolijk voorbij te gaan. Zo introduceerde Samsung pas nog de Galaxy Note met een 5.3 inch scherm, en gaan er geruchten dat de Samsung Galaxy S3 mogelijkerwijs een scherm gaat krijgen met een diagonaal van 4.65 inch.

Het succes van de Galaxy S2, maar ook van bijvoorbeeld HTC’s Sensation, heeft inmiddels wel bewezen dat voor de consument een scherm van 4.3 inch helemaal niet te groot is. En dus doemt onheroepelijk de vraag op: wat is dan wel de grens?

Wij weten dat voor veel van onze bezoekers de Galaxy S2 het eerste toestel is met een dergelijke schermgrootte. En dus zijn we eigenlijk benieuwd naar twee dingen. Ten eerste, de vraag of het goed bevalt. Of, met andere woorden: kun je je voorstellen dat mensen dit echt te groot vinden? En de tweede, daarmee verbonden vraag: kun je je voorstellen in de toekomst en toestel te kopen met een nóg groter scherm?

Wijzelf zijn, niet geheel verrassend, nogal fanatieke smartphone gebruikers – en denken soms een beetje in de lijn: hoe groter het scerm hoe beter. Maar natuurlijk zitten daar wel degelijk grenzen aan. Een 7 inch Galaxy Tab is toch echt geen telefoon – hoe fijn een draagbare computer ook is. Aan de andere kant: internetten op een groter scherm is natuurlijk gewoon fijn, evenals gamen, emails lezen en tiepen, etc. Maar het is net zo fijn om een telefoon te hebben die je ook gewoon in je broek- of jaszak kunt meenemen.

En dus malen we nog ever verder over de vraag: waar ligt de grens?

Galaxy deal tips

Reacties

 1. killian zegt

  4.3 is bij mij toch wel echt de grens. ben van een Sony c905 naar deze super S2 gegaan en vond het toen al een te groot scherm. nu ben ik er inmiddels wel aan gewend en met bv gamen en filmpjes kijken is het idd super.
  toch vraag ik me af hoe groot de batterij moet gaan zijn van een zogenoemde S3, deze telefoon laad al langzaam op, laat staan een nog grotere batterij.

  voor mij dus 4.3 de max aangezien die nog in al m’n broekzakken moet passen!

 2. Robin zegt

  Ik had eerst een telefoon met 3 inch scherm en heb nu de samsung galaxy s2.
  4.3 inch leek voor mij heel groot maar nu ik kijk vind ik het eigenlijk een standaard grootte.
  En het is wel waar hoe groter hoe beter ik denk dat modellen van 5 tot 5.3 inch nog even wennen is maar ik denk ook dat 5.3 inch voor een telefoon echt de maximale maat moet zijn.

 3. Dude zegt

  4.3 is echt het maximum. Dat ding moet nog wel in mijn broekzak passen, en enigszins met 1 hand te bedienen zijn (wat nu vaak al niet lukt). Ik zou zeggen: maak het scherm niet groter, maar maak de snelheid, resolutie en batterijduur beter!

  Wil je groter, neem een tablet!

  Ik weet nu bv al zeker dat ik de sgsIII niet ga nemen, dat ding breekt in mn zak.

 4. Marc zegt

  De grens ligt eerst bij een fatsoenlijke accuduur! Groter, beter, sneller heeft pas zin als dat redelijkerwijs meegaat met de accuduur. Maar goed qua grootte in de hand: voor als ie nog in de hand past en in een broekzak ;o)

 5. Edwin zegt

  Even de meetlat gehanteerd … In de behuizing van de s2 past ruim 5 inch. Dus in theorie is ruim 5 inch haalbaar zonder dat het toestel groter wordt. Als een degelijk toestel gemaakt kan worden zonder dat het meer stroom slurpt dan zeg ik doen!
  Om de accu duur te verbeteren zou ik dan wel graag een optie zien om de helft van het scherm op zwart te zetten, bijvoorbeeld tijdens activiteiten waarbij je geen overzicht nodig hebt en geen toetsenbord.

 6. Johan Ottepotte zegt

  Van mij mag het ook groter! Het kan zelfs groter dan 4.3 terwijl de mobiel als geheel kleiner wordt. Kijk maar eens goed naar de randen om het scherm, en stel je voor dat deze verdwenen zijn. Waarom heb je die randen eigenlijk nodig?? 🙂 Dun is’ie al, nu nu smaller in de hoogte en breedte, dan kan het scherm dus ook groter en wellicht de mobiel tegelijkertijd als geheel kleiner…

  Groet!

 7. TacBever zegt

  Ik ben heel tevreden van het scherm van mijn SGSII, geen bezwaar tegen de grootte. Zelfs iets groter zou nog geen probleem zijn, maar het gewicht moet vooral binnen de perken blijven (de SGSII is heerlijk licht in vergelijking met andere smartphone met vergelijkbaar scherm)

 8. jacco zegt

  5,3 is prima. SGSII past makkelijk in de broekzak. Dat kan best groter. We zullen wel zien waar de grens komt te liggen. Voorlopig hou ik het bij 4,3.

 9. marco zegt

  Ook ik zeg:

  4.3 inch is voor mij de max. Nu de buitenranden van de GS2 vervangen voor alleen display, en voila: Groter display a 5 inch, terwijl formaat van de telefoon gelijk is gebleven 🙂

  …Ideaal lijkt mij !

  • Arthur Dent zegt

   Haha, mijn mening is dat veel dingen een kwestie van gewenning zijn, hoewel ik (net als jij in jouw andere comment) graag zou zien dat een de bezel (de buitenrand) verdwijnt, voordat de schermen nog groter worden – daar valt zeker nog wel ‘winst’ te behalen voor telefoon fabrikanten, zonder dat de toestellen nog groter moeten worden. Ik heb zelf de Galaxy Note nog niet in mijn handen gehad, maar daar ben ik wel erg benieuwd naar, gewoon om erachter te komen of dat nog ‘werkt’ – en hoe lang het duurt voordat je ook daar aan gewend bent. Wel denk ik dat een toestel als de Galaxy Note nooit een hit zal worden zoals de Galaxy S2 dat wel is, gewoon omdat er teveel mensen zijn die dit gewoon onpraktisch vinden (met name vrouwen met kleinere handen, o.a.).

   Oftewel: van mij mogen de schermen nog groter, maar liefst met zo min mogelijk groei van het toestel. Samsung heeft ook nog hun flexibele Amoled technologie in de pipeline, waarmee je een in feite een enorm scherm kunt opvouwen tot een handzaam broekzak formaat. Dat kan nog wel eens interessant worden…

 10. Roy zegt

  Ik had eerst een : Nokia N97 Mini.
  Nu abb gekregen. En dus de Galaxy s II Genomen!

  Mensen… WAT EEN VERSCHIL!

  Sneller. Mooier en ga zo maar door…………………………………………………

  Hahaha

Praat mee