Nederlandstalige spraakinvoer op de Galaxy S2

galaxys2toetsenbord Nederlandstalige spraakinvoer op de Galaxy S2Zoals bekend beschikt de Samsung Galaxy S2 over allerlei spraakgestuurde functies, en invoermogelijkheden – bijvoorbeeld voor SMS. Echter, zodra je probeert dit in het Nederlands te doen, ontstaan de problemen. Grappig genoeg blijkt dat dit met name aan het bekende Swype toestenbord ligt – en Nederlandse invoer van SMS berichten wel degelijk mogelijk is.

swypeknop Nederlandstalige spraakinvoer op de Galaxy S2

Invoer- opties

Om van deze mogelijkheid gebruik te kunnen maken moet je wel eerst het Swype toestenbord inruilen voor het ‘standaard’ Samsung toetsenbord. Druk hiervoor, als je het Swype toestenbord in beeld hebt, op de toets helemaal linksonder (op de invoer-opties-toest, zie afbeelding). Je kunt dan kiezen voor het gewone Samsung toetsenbord. Als je vervolgens het microfoon symbool aanraakt, kun je gewoon in het Nederlands je gesproken berichten invoeren. Werkt het perfect? Nee. Is het leuk? Ja!

(met dank aan het AndroidWorld forum)

Galaxy deal tips

Reacties

  • Sander zegt

   Bij het Samsung toetsenbord zit dat instellingen-knopje opeens rechts. Ingedrukt houden en weer kiezen voor swype. 😉

 1. dirk zegt

  Maar om iets op Google op te zoeken, daarvoor werkt het zo goed als perfect. Ik durf iedere wedstrijd met elke telefoon aan als ik voice-search gebruik. Alleen – heb je dát weer – met Engelse woorden kan hij niet omgaan. En toen ik van de week “tweedehands 2CV” zocht (uitgesproken als deusjevoo – dat was een populaire auto, lieve kinderen) ging het pas goed toen ik “tweedehands twee cee vee” zei.
  Maar toen was het ook meteen raak.

 2. sjome zegt

  Beste dirk,

  Deusjevoo is ook geen Engels hoor dat is Frans.

  Maar je kunt ook niet verwachten dat de spraakherkenningssoftware uit een Nederlandse zin opeens een woord uit een compleet andere taal kan herkennen.

  Zelfs mensen hebben hier moeite mee, laat staan een stukje software.
  Dat het, zoals je zelf, schreef nagenoeg perfect gaat in het Nederlands is al heel knap.

  Elke spraakherkenningssoftware, hoe goed ook, heeft moeite met een mix verschillende talen.

 3. Stef zegt

  Hallo mede galaxy s2 eigenaren/fans.
  Ik heb jullie hulp hard nodig! Ik gebruik de Nederlandse spraak invoer nu al ruim 1 maand en het bevalt prima en alles werkt gewoon perfect.
  Sinds kort is het microfoontje opeens verdwenen. Hij staat dus op de samung toestenbord, maar het microfoontje is gewoon weg waardoor ik de spraakoptie niet meer kan gebruiken.
  Alles ziet er nog verder hetzelfde uit alleen is de spatie-knop langer terwijl het microfoontje eigenlijk ernaast zichtbaar hoort te zijn.
  Please help! Ik maakte er regelmatig gebruik van omdat het ontzettend handig is. I mis it. Snik snik!

  Hoor het graag.

  • jeroen zegt

   Ik heb dat ook een keer gehad. Ga naar de instellingen en zopek waar je een vinkje (= AAN) kan zetten. Ik weet het nu ook even niet, maar wie zoekt die vindt het.

 4. Jeroen zegt

  Ik heb al enkele weken keurig een nederlandse tekst kunnen inspreken in zoekvelden en dan zag ik de Nederlandse tekst verschijnen, Werkte perfect !
  Plotseling verstaat het apparaat mijn Nederlands niet meer. Hij maakt er Engelse woorden van die op het ingesprokene lijken.
  Ik heb al van alles veranderd in de instellingen (taal, spraak, toetsenbord, enz.) maar ik slaag er niet in om dit weer in de Nederlandse modes te krijgen. Het enkel alles aanvinken wat duidt op het Nederlands heeft geen effect. Ook meerdere talen aanvinken verandert de situatie niet. Wie weet raad?

  • Jeroen zegt

   Het is opgelost door de swype toetsenbord aan te zetten en dan te kiezen voor NL. Wel vreemd dat spraak iets te maken heeft met een toetsenbord, maar het werkt wel 😉

 5. ruud zegt

  is de spraakinvoer bij whattsapp ook mogelijk met de samsung gt-i9000 vraag ik me dan af, krijg het in ieder geval niet voor elkaar om dat microfoontje erbij te krijgen bij mn toetsenbord

 6. Martin zegt

  Klopt het, dat je op elke plaats waar je een punt of komma wilt plaatsen (en/of een hoofdletter), de invoer moet onderbreken door te tikken en dan punt – spatie (eventueel Enter) – weer een tik moet geven om een stuk tekst in gewone zinnen met correcte interpunctie te produceren?
  Of is er een geavanceerdere manier die ik nog niet ontdekt heb?

  Het werkt nu wèl, maar is wel wennen.

Praat mee