Samsung Galaxy S2 versus Galaxy S

galaxys2handson21-300x264 Samsung Galaxy S2 versus Galaxy SOke. Het stof is opgetrokken, de eerste indrukken verwerkt. Het is duidelijk dat de Samsung Galaxy S2 een ambitieus toestel is. Maar dat was de eerste Galaxy S natuurlijk ook. Wij nemen even een paar minuten de tijd om beide toestellen te vergelijken, en kijken of de S2 inderdaad dé grote stap voorwaarts is waar Samsung zelf van spreekt.

Ten eerste is daar natuurlijk de processor. De Hummingbird CPU van de Galaxy S is geen trage jongen, dat wisten we allang. Maar Samsung heeft de Galaxy S2 voorzien van haar eerste generatie dual core processor, die eerst bekend stond onder de naam Orion, en die nu omgedoopt is in Exynos. Beide processoren draaien op 1 GHz, maarja, twee cores betekent (minstens) twee keer zoveel capaciteit. Dus het kloppend hart van de S2 is inderdaad een behoorlijke sprong vooruit – hoewel we wel moeten melden dat het nog even zal duren voordat er ook echt Android applicaties komen die efficiënt gebruik gaan maken van de nieuwe dual core architectuur.

galaxys2-pic1-300x169 Samsung Galaxy S2 versus Galaxy SDan is er het scherm: had de Galaxy S nog een scherm van 4 inch, de S2 doet er nog een – bescheiden – schepje bovenop: 4.27 inch. Of dit een enorme verbetering is, hangt in de eerste plaats af van de gebruiker: een groter scherm, betekent meer te zien. Maar niet iedereen wil een zo groot mogelijke telefoon, en er zijn ook mensen voor wie een 4 inch scherm al op het randje is. Overigens is de Galaxy S2 al met al amper groter dan de Galaxy S: 4 mm langer en 2 mm breder –  en natuurlijk nog 1.5 mm platter, niet te vergeten. Wat wel een verbetering is, is de gebruikte technologie: SuperAMOLED+ versus SuperAMOLED. De plus betekent, voor zover we nu kunnen overzien, in ieder geval dat het scherm nóg een stukje helderder is, maar vooral dat foto’s veel beter worden weergegeven door een nieuw toegepaste render-techniek. Beter? Wij vinden van wel. Revolutionair? Misschien niet.

Wat de software betreft is de sprong wel aanzienlijk te noemen. Kwam de Galaxy S nog met Android 2.1, de S2 wordt standaard geleverd met Android 2.3 Gingerbread. Deze laatste versie van Android overtreft alle eerdere versies op gebieden als energiebeheer, efficiëntie, responsiviteit en snelheid. Ook Samsung’s TouchWiz interface heeft een aardige update gekregen: op de Galaxy S2 vinden we versie 4.0 terug. Sommige elementen hiervan doen ons vaag denken aan Windows Phone 7, en met name het vernieuwde ‘hub’-systeem lijkt wat ideeen geleend te hebben. Is dit slecht? Nee, in tegendeel – het zou wel eens een heel fijne interface op kunnen leveren, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat het nu nog veel te vroeg is om hier conclusies over te trekken.

galaxys2camera-300x169 Samsung Galaxy S2 versus Galaxy SQua cameras is er natuurlijk het een en ander verbeterd. De camera aan de achterkant heeft er flink wat megapixels bijgekregen: van 5 naar 8! Dat die in ieder geval nog iets scherpere foto’s oplevert is duidelijk, hoewel de gebruikte technologie niet zodanig revolutionair is dat Samsung’s camera nu kan concurreren met een echte fotocamera – in ieder geval niet op de manier zoals bijvoorbeeld sommige Nokia telefoons dat kunnen. In ieder geval beschikt de S2 over een LED-flitser, iets wat op de S nog ontbrak. Tevens is de Galaxy S2 door haar processorkracht nu in staat om echte 1080p HD film vast te leggen – misschien nog wel de grootste verbetering, ten opzichte van de 720p van de Galaxy S. Ook de camera aan de voorkant – voor videobellen – is vooruit gegaan: van een standaard VGA camera, naar een 2 megapixel exemplaar. Maar of dit een erg belangrijke verbetering is zal alleen de tijd leren.

Tot zover deze eerste ruwe vergelijking. Sommige elementen van de Galaxy S2 lijken inderdaad een flinke stap vooruit te hebben genomen, terwijl de term revolutionair niet voor alles even goed op gaat. Wel denken wij dat de prestaties van de S2 de komende tijd nog verder zullen verbeteren naarmate er meer aangepaste software te krijgen zal zijn.

De komende tijd zullen we Samsung Galaxy S2 nog veel uitgebreider onder de loep gaan nemen, en nog meer details opgraven en aan een kritische blik onderwerpen, dus houdt ons in de gaten!

(foto’s met dank aan Engadget en T3)

Galaxy deal tips

Reacties

 1. Niels zegt

  Goede vergelijking. Ik ben echt benieuwd naar de vernieuwde interface. Ik heb nu een SGS, zeer tevreden, maar altijd een paar puntjes waarop verbeterd kan worden. En natuurlijk de camera, 8mp en 1080p opname klinken als muziek in mijn oren. En gelukkig is de SGS2 voorzien van een flitser, wat hopelijk voor betere foto’s in het donker gaat zorgen.

   • hello zegt

    Klopt, de flitser is het enige wat ik echt mis op mijn galaxy s. De flitser was voor mij ook een reden om in overweging te nemen de galaxy niet te nemen. En het gaat ne dan niet om de fot’s, die zij. In het donker toch niet goes ook niet met flitser. Maar als zaklamp is het super handig en beter als een.scherm licht uit de market. De galaxy 2 heeft voor mij als grootste minpunt het scherm, 4.3 inch is voor mij echt te groot. Het typt dan niet meer lekker. Ik moest hier op 4 inch al heel.erg aan wennen, nu ik ben gewend te typen op mijn galaxy gaat het goed. Maar 3.5 inch doet er qua typen zeker net voor onder. Voor browsen is het groote scherm wel heerlijk maar het licht ook weer zo groot in je hand. Ik vind het een grens overscrijdende maat, het verschil tussen mobiel en draagbaar(mischien een beetje overdreven maar goed voor mij geeft het (getest met een htc desire hd) wel zo’n gevoel.

 2. Rob zegt

  Love it, heb nu de SGS en ben ik zeer tevreden over, idd had de telefoon paar minpuntjes ( geen flits, batterijduur erg kort als intesief gebruikt) maar die lijken met de SGS2 vrijwel opgelost, weet zeker dat ik de SGS2 ga halen zodra mn abbo afloopt.

 3. Mark zegt

  Ik mag vanaf 1 april een nieuw toestel.
  Wou eigenlijk de Sony Ericsson Xperia Arc halen.
  Maarja, nu maar even wachten op de SGS2… Zeker wel beter!!!

  • Arthur Dent zegt

   Volgens geruchten zou de Galaxy S2 hier niet over beschikken, maar wij hebben dit nog niet definitief kunnen bevestigen.

 4. Mitchell zegt

  Geweldige telefoon, maar is het echt de moeite waard weer 200 euro meer te betalen voor deze kleine verbeteringen? Iedereen met een smartphone klaagt tenslotte over de batterijduur, en een 8 mp camera is alsnog niet veel, kan je alsnog een fotocamera mee nemen als je op vakantie gaat?

  En de grootte is natuurlijk wel enorm! Dus de pluspunten: iets helderder beeld (is dit uberhaupt wel te merken?), snellere processor, en betere/snellere/gemakkelijkere bediening.. Is dit de 200 euro meer waard? ik twijfel namelijk enorm

 5. peter zegt

  geen “add me” mode meer in S2 !?!?!?!?!

  vandaag in de winkel de S2 bekeken. helaas ontbreekt in de S2 de Add me mode in de camera stand. ik heb momenteel een galaxy s en met de Add me mode kun je geweldige trukken uithalen. je kunt bijvoorbeeld iemand dubbel in beeld zetten met dezelde achtergrond.

  ik maak best veel gebruik van die functie.

  weet iemand of deze functie later met een nieuwe update alsnog in de S2 beschikbaar komt.
  (of nog beter dat hij er al in zit , maar ik verkeerd gekeken heb?)

  gr

  peter

Praat mee