Samsung Galaxy tip: scan QR codes met de normale camera app

Wist je dat sommige Samsung Galaxy telefoons standaard een QR code scanner in de camera app hebben? Daarmee vermijd je bijvoorbeeld een recent opgedoken, dubieuze barcode scanner app.

Samsung Galaxy tip: gebruik de ingebouwde QR scanner

De afgelopen dagen deed nieuws over een malafide Android app nogal wat stof opwaaien. Een applicatie die door meer dan 10 miljoen gebruik(st)ers was geïnstalleerd – en die zelfs deel uitmaakte van Google's Play Pass – bleek bleek sinds december ongevraagd allerhande reclame telefoons binnen te sluizen.

Tussen die 10 miljoen installaties zaten ongetwijfeld ook flink wat op Samsung telefoons. Maar: in heel veel gevallen was dit helemaal niet nodig geweest. Als je namelijk een QR code scanner nodig hebt, dan zit deze tegenwoordig standaard in de camera van je Galaxy.

Een jaar of twee geleden begon Samsung de QR scanner opeens als extra feature aan de camera-app van haar telefoons toe te voegen. Sindsdien werden alle nieuwere toestellen met het snufje uitgebracht, én kregen veel oudere modellen deze ook. Zo vind je ‘m inmiddels op alle topmodellen vanaf de Galaxy S8 tot en met de Galaxy S21, en op A-serie toestellen sinds 2019, zoals de Galaxy A50, én op recente M-serie modellen. Aanvulling: alleen de A12 en lager hebben de functie niet (dank, Will).

Je gebruikt de scanner door simpelweg de normale camera app te starten, en de camera van je Galaxy op de code te richten. Standaard staat de functie als het goed is al ingeschakeld. Is dat bij jou toch niet zo, ga dan via het 'tandwieltje' naar de Camera-instellingen. Daar kun je bovenin het menu – onder het kopje Intelligende functies – de optie QR codes scannen inschakelen.

En voor streepjescodes…

Helaas scant Samsung's eigen camera dan weer géén streepjescodes (barcodes). Wil je juist deze kunnen scannen, dan is bijvoorbeeld het veelgebruikte Google Lens een alternatief. Oké, dat is dan toch weer een extra app, maar wel een handige, en heel wat mensen gebruiken ‘m toch al.

Lees de reacties (8)

  • Heyla

    Ik heb sinds vandaag de Galaxy A12, om verschillende apps te installeren en mij opnieuw in te loggen, moest ik dus de QR code scannen... Helaas lukt dit niet... Als ik naar instellingen ga,kan ik "intelligente functies" niet kiezen... Enig idee hoe het komt dat ik minder keuzes heb in de instellingen?
    Omdat het een scan is die ik in een app moet uitvoeren, heb ik aan een losse QR code scanner niets (jep, heb dit ook al geprobeerd :) )
    Heeft iemand enig idee?

    Alvast bedankt.

    Groetjes

    Joke

      • Ik heb ook vanaf 27 oktober 2021 een Samsung A12 gekocht en ik probeer het ook in te stellen maar ik zie de intelligente functie in het geheel er niet tussen staan, dus kan ik de functie ook niet gebruiken.
        Zit er die functie eigenlijk er wel op, op dat type toestel?

        • Hm ik zie dat de A12 inderdaad geen QR scanner heeft in de camera-app. Vraag me af of dit sinds de Android 11 update is, want ik meen me te herinneren dat 'ie 'm daarvoor wel had.

  • Ik ben in het bezit van een A23 en die scant geen streepjescodes op bijvoorbeeld boeken. En dat is een functie die ik altijd gebruik voor het plaatsen van advertenties op marktplaats. Maar dat gaat dus niet met de A23. Ik heb spijt dat ik deze telefoon heb gekocht.