Updates voor de Samsung Galaxy S21 FE (aug), Note 9 (juli), en Tab S5e (juli)

Op de Samsung Galaxy S21 FE kun je nu de update van augustus downloaden. Daarin zitten de nieuwste security patch en nog wat optimalisaties. Ook de vier jaar oude Galaxy Note 9 wordt bijgewerkt – met de patch van juli. Dit is mogelijk een van de laatste reguliere updates voor het toestel. En dan is er nog de Tab S5e, die ook de patch van juli ontvangt.

Galaxy S21 FE update augustus 2022

De afgelopen maanden ontving Samsung's Galaxy S21 FE de nieuwste patches relatief laat in de maand. Dit keer draaien de molens bij Samsung gelukkig wat sneller, en arriveert de nieuwste update netjes in het midden van augustus – nouja, ongeveer dan.

Een update van ruim 400 MB staat nu klaar op het toestel. Firmwareversie G990BXXU2CVG7 doet twee dingen. Als eerste wordt de patch van augustus geïnstalleerd. Op zijn beurt bevat deze 24 fixes voor het Android OS uit Google's software-keuken. Samsung zelf voegt zo'n 31 fixes toe voor de One UI interface en applicaties. Onder meer de beveiliging van de Bluetooth-verbinding wordt verbeterd, evenals Knox, DeX, Smart View, en de Telefoon app.

Bovendien belooft de update ook nog dat de ‘algehele stabiliteit van uw apparaat is verbeterd‘. Op welke manier dit precies gebeurt specificeert Samsung verder niet. Wij houden het erop dat het hier gaat om optimalisaties die vooral achter de schermen plaatsvinden.

Beschikbaarheid

Je kunt de update vanaf nu direct OTA downloaden op alle in Nederland en België verkochte Galaxy S21 FE varianten. Als je de melding nog niet vanzelf krijgt, check je de beschikbaarheid handmatig via Instellingen -> Software-update -> Downloaden en installeren.

Galaxy Note 9 update juli 2022

En dan is er de Galaxy Note 9, die Samsung bijna precies vier jaar geleden lanceerde. Het toestel ontving tot de zomer van 2021 maandelijks de nieuwste patches. Toen schroefden de Zuid-Koreanen de update-frequentie terug naar een update per kwartaal. En inderdaad, dat is ook wat er sindsdien in grote lijnen gebeurde.

Vanaf nu staat een ruim 215MB grote update klaar naar firmwareversie N960FXXU9FVH1. De changelist vermeldt dat de stabiliteit van GPS verbeterd wordt. Bovendien krijgt de Note 9 ook een nieuwe(re) beveiligingspatch: die van de maand juli.

Beschikbaarheid

Je kunt de update vandaag al OTA downloaden op de unbranded Galaxy Note 9 in Nederland en België. Als jij jouw branded toestel destijds direct bij Vodafone of T-Mobile kocht moet je nog even wachten.

Laatste Note 9 update?

Dat is allemaal niet erg spectaculair. Maar omdat de Note 9 inmiddels ruim vier jaar geleden werd gelanceerd, is de update van vandaag mogelijk een van de allerlaatste reguliere updates die het toestel krijgt. In de regel houden deze namelijk vier jaar na release op – tenminste, voor telefoons van de generatie van de Note 9. De Galaxy S9 krijgt officieel sinds dit voorjaar geen regelmatig updates meer, bijvoorbeeld.

Met dat voorbeeld van de Galaxy S9 zien we gelijk ook dat de updates waarschijnlijk niet helemaal opdrogen na de laatste reguliere patch. Want momenteel rolt elders in Europa toch weer een nieuwe update uit voor dat toestel. En zo kan het dus ook goed zijn dat we de komende tijd toch nog meer updates voor de Note 9 zien verschijnen. Maar regelmatig zijn ze dan niet meer te noemen.

Laten we echter niet op de zaken vooruit lopen. Op dit moment staat de Note 9 nog op Samsung's officiële update-lijst. Mogelijk zit er later deze herfst toch nog één verdere, reguliere update in het vat.

Galaxy Tab S5e update juli 2022

Niet zo oud als de Note 9, maar stiekem inmiddels wel een beetje een veteraan in tabletland, is de Galaxy Tab S5e. Bijna 3,5 jaar na de release in het voorjaar van 2019 wordt ook deze tablet nog bijgehouden.

T72*XXU2DVG3 is nu beschikbaar op de Wi-Fi en 4G versies van het apparaat. Niet alleen verbetert de update de algehele stabiliteit – ook wordt de security patches tot en met die van juli geïnstalleerd. Deze volgt de patch van februari op, zodat de Tab S5e er weer even tegenaan kan.

(Dank, Jako!)

Lees de reacties (5)