Samsung lanceert de Galaxy A41 in Europa, straks ook in Nederland

Samsung heeft in Duitsland de Europese versie van de Galaxy A41 officieel gelanceerd. Het toestel biedt een paar goede verbeteringen ten opzichte van de populaire Galaxy A40.

Samsung lanceert Galaxy A41

Een paar weken geleden al werd de Galaxy A41 in Japan officieel aan de wereld getoond. Toen merkten wij op dat dat toestel vermoedelijk anders is als het internationale model dat hier in Europa uitgebracht gaat worden. En inderdaad, dat blijkt het geval. In Duitsland heeft Samsung nu ‘onze' versie van de Galaxy A41 gelanceerd, en hij is een beetje anders.

In ieder geval heeft de Galaxy A41 ook hier een 6,1 inch AMOLED scherm met 2400 x 1080 pixels. Met zijn 150 bij 70 mm is hij een haar breder dan de A40 van vorig jaar, die nog een 5,9 inch display had. Onder de motorkap ronkt als het goed is een Mediatek Helio P65 processor met twee snelle ARM Cortex A75 kernen met een maximale kloksnelheid van 2 GHz. Daarnaast zijn er zes energiezuinige Cortex A55 kernen met een maximale snelheid van 1,7 GHz. Het toestel heeft 4GB RAM en 64GB interne opslag. Met een geheugenkaart kun je daar nog eens maximaal 512GB bij plaatsen.

De Galaxy A41 draait op Android 10, en heeft standaard One UI 2.1 aan boord – dezelfde versie als op de Galaxy S20, die recent ook naar de Galaxy S10 kwam. Accu is met zijn capaciteit van 3500 mAh flink groter dan de batterij in de Galaxy A40. Het toestel ondersteunt snelladen met een capaciteit van 15 Watt. Qua beveiliging is er een vingerafdruksensor die onder het beeldscherm zit. Uiteraard is ook de nieuwste versie van Samsung's gezichtsherkenning aanwezig.

Ook op cameragebied heeft Samsung de lat bij de Galaxy A41 wat hoger gelegd. De hoofdcamera heegt een 48 megapixel resolutie (f/2,0). Daarnaast heeft het toestel een 8 megapixel groothoeklens (f/2,2) en een 5 MP dieptesensor (f/2,4). Een macrocamera – zoals op de Galaxy A51 – ontbreekt helaas. Een notch in het display biedt plaats aan de 25 megapixel frontcamera (f/2,2). Helaas biedt Samsung bij de Europese Galaxy A41 geen enkele IP-certificatie. De Japanse toestelversie kreeg wel een IP68-certificatie mee, maar zoals we al voorspelden is die aan deze kant van de wereld nergens te bekennen.

Galaxy A41 prijs en release

Samsung zal de Galaxy A41 in drie kleuren gaan verkopen: zwart, wit en paars. De adviesprijs bedraagt €299, al kun je ‘m – Samsung kennende – een groot deel van het jaar voor beduidend minder aanschaffen. Hoewel de A41 nu in Duitsland officieel voorgesteld wordt, weten wij dat het toestel ook in Nederland en België uitgebracht gaat worden. Dat zal vermoedelijk rond dezelfde tijd gebeuren als bij de Oosterburen, ergo: in mei ligt hij in de winkels. Uiteraard gaan wij het toestel tegen die tijd uitgebreid onder de loep nemen.