Preview: Samsung Galaxy A50 met Android 10 en One UI 2.0

De Android 10 update is gestart voor de Europese versie van de Samsung Galaxy A50. In Nederland kun je de update nog niet downloaden, maar wij kunnen al wel een preview bieden van de nieuwe software op ons toestel. Zo weet je ongeveer wat je straks op jouw Galaxy A50 kunt verwachten.

Galaxy A50 met Android 10 preview

Een tijdje terug al startte Samsung de Android 10 update voor de Galaxy A50 in India. De toestellen die daar verkocht worden zijn echter niet precies hetzelfde als de Europese modellen. Vandaag is de uitrol van de update ook voor de Europese uitvoering van de Galaxy A50 – de SM-A505FN – van start gegaan. Gebruik(st)ers in o.a. Polen kunnen de update nu binnenhalen en installeren. Wanneer hij naar Nederland of Belgie komt weten wij niet, maar we konden dankzij de Poolse update wel alvast een preview maken.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de Galaxy A50 krijgt op dit moment versie 2.0 van de One UI interface, niet versie 2.1. Dat mag de pret verder niet drukken, maar een paar Galaxy S20-snufjes krijg je dus straks niet. Wat je wel krijgt: een paar nieuwe, of flink vernieuwde onderdelen, zoals ApparaatonderhoudDigitaal welzijn en Ouderlijk toezicht. De Prullenbak functie is uitgebreid, en nu beschikbaar in Mijn bestanden, en in de Gezichtsherkenning kun je een tweede look (Alternatief uiterlijk) vastleggen.

Ook de Donkere stand is uitgebreid, en is nu bijna overal in de interface en standaard apps te gebruiken. Tevens kun je kiezen voor de vernieuwde Gebarennavigatie, als je liever geen navigatiebalk gebruikt, en is de Bediening met één hand prettiger in het gebruik. Tussen de sneltoetsen op je notificatiescherm vind je in Android 10 ook de Schermrecorder. Daarmee kun je opnemen wat je op je scherm doet – indien gewenst inclusief geluid en je eigen stem. Het is dus een soort screenshot-functie, maar dan met video. En dan is er natuurlijk nog de bijgeschaafde Camera-app. Alleen de belangrijkste standen worden nog direct getoond, wat de interface een stukje overzichtelijker maakt. Uiteraard kun je wel zelf kiezen welke stand waar zichtbaar is, zodat je je eigen voorkeuren handig kunt uitlichten.

Verder zijn er nog allerhande subtiele aanpassingen, zoals een verbeterd toetsenbord, het nieuwe Smart Things venster, en meer mogelijkheden om herinneringen in te stellen in de Agenda. De Calculator kan nu ook snelheid en tijdseenheden omrekenen, en de One UI interface heeft een ingebakken functie voor het tonen van handige tips.

Toch zul je op de foto's ook snel zien: de veranderingen zijn niet groot. Je hoeft straks niet te wennen aan een compleet veranderde interace. Voor de een is dit misschien jammer – voor de ander is het fijn te weten dat de vertrouwde telefoon gewoon de vertrouwde telefoon blijft. Ook krijgt de Galaxy A50 in Android 10 géén Edge-screen, die bijvoorbeeld de Galaxy A51 wel heeft. Ook Quick Share – een One UI 2.1 functie – zul je vergeefs zoeken.

Wanneer in Nederland?

We schreven hierboven al dat we niet weten wanneer de update beschikbaar zal zijn op de Nederlandse of Belgische Galaxy A50. Dat kan binnen nu en een paar dagen zijn, maar het kan ook nog een paar weken duren. Dit hangt er vooral vanaf of de software in landen als Polen probleemloos werkt, en of er nog bugs moeten worden opgelost. Uiteraard houden wij je op de hoogte, maar bij deze weet je in ieder geval een beetje wát Android 10 straks naar jouw Galaxy A50 zal brengen.

Lees de reacties (3)

  • Ik heb op 10 april al de Android 10 update gekregen op mijn A50, met een beveiligingspatch van april. En dat terwijl de update nog niet eens officieel in Nederland is uitgerold, erg vreemd.
    Ook zit er een bug in het quick panel: ik kan de knopvolgorde van de sneltoetsen niet verplaatsen...

  • Sinds de update naar android 10 OneUi 2.0 geven de navigatieapps Sygic en Google Maps geen geluid meer via bluetooth. De telefoon werkt wel met geluid, in da auto zie ik gewoon dat de Galaxy A50 verbonden is.
    Ik moet bluetooth aan laten staan, anders kan ik niet handsfree bellen.
    Dit is buitengewoon storend!