Samsung en Xiaomi introduceren een 108 megapixel camera sensor

Onder het motto ‘meer pixels want daarom' lanceren Samsung en Xiaomi een 108 megapixel sensor. Het is echter maar de vraag of we de sensor op korte termijn in een Samsung telefoon gaan aantreffen.

Samsung ISOCELL Bright HMX 108 MP sensor

Begin mei introduceerde Samsung de ISOCELL Bright GW1 camera sensor met de opvallend hoge 64 megapixel resolutie. In dezelfde ISOCELL Bright-serie onthullen de Zuid-Koreanen nu de Bright HMX sensor, die nog een stap verder gaat.

In samenwerking met Xiaomi werd de 1/1,33 inch sensor ontwikkeld met een resolutie van 108 megapixel. Door de informatie van verschillende pixels te combineren kan de grote sensor goed belichte 27 megapixel foto's afleveren. Video resoluties tot 6K (6016 x 3384 pixels) zijn mogelijk op 30 frames per seconde.

De sensor is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Samsung en Xiaomi. De verwachting is dan ook dat het die Chinese telefoonmaker is die de sensor op korte termijn zal gebruiken in haar telefoons. Of en wanneer we een dergelijke sensor in een Galaxy zullen tegenkomen durven we niet te zeggen. Ook de eerste ISOCELL Bright sensor met 64MP resolutie dook tot nu toe niet op in een concreet product van de Zuid-Koreanen.

Wel toont de ontwikkeling van de sensor de weg die Samsung vermoedelijk in gaat slaan met de sensors voor haar eigen toestellen: grote sensoren met veel pixels die gebruikt worden om goed belichte foto's op een lagere resolutie te maken.

Alleen de 1/1,2 inch camerasensor uit Nokia's illustere 808 Pureview cameratelefoon (uit 2012) is groter dan Samsung's nieuwe ISOCELL sensor. De sensor van de 808 bevat in totaal 41 megapixels, waarmee foto's met een resolutie van 5 of 8 megapixel gemaakt kunnen worden.

Gerelateerde artikelen