Samsung Galaxy S3: hoe is ‘ie nu echt? (deel je ervaringen!)

(Noot: het artikel hieronder beschrijft onze eerste indrukken – voor een uitgebreide beschrijving van onze indrukken gedurende één maand intensief gebruik kun je terecht in onze Samsung Galaxy S3 review)

Na een hype die onbehoorlijke proporties aannam volgde begin mei eindelijk de onthulling van de Samsung Galaxy S3, een paar weken geleden gevolgd door de daadwerkelijke verkrijgbaarheid. Inmiddels kunnen we dus wel zeggen dat het stof is opgetrokken, en we met een nuchtere blik naar de Galaxy S3 kunnen kijken. Dit artikel is geen volledige review van de Galaxy S3 – die volgt op zeer korte termijn – maar een beknopt overzicht van eerste indrukken die het resultaat zijn van een paar weken intensief gebruik. Maar waar wij vooral benieuwd naar zijn, zijn natuurlijk jouw ervaringen. Dus schroom niet, en deel ze hieronder met ons!

Bouwkwaliteit

De Samsung Galaxy S3 voelt solide aan, en ligt ondanks de grootte goed in de hand. Door het gebruik van polycarbonaat voor de achterkant, in combinatie met de afgeronde vormen, voelt de S3 niet te glad of lomp groot. Soms is het noodzakelijk het toestel met twee handen te bedienen – tenzij je enorme vingers hebt bereik je niet altijd even makkelijk iedere uithoek van het scherm.

Gebruik

Tot nu toe werkt ons redactionele exemplaar ronduit vlekkeloos. Uiteraard hebben wij ook wel gehoord over sommige ‘bugs' maar eerlijk is eerlijk: ons toestel is zo stabiel als een rots, en zo soepel boter. Apps installeren – en verwijderen – gebeurt vliegensvlug, wisselen tussen verschillende toepassingen gaat niet minder snel, en op haperingen hebben we de interface nog niet kunnen betrappen.

Beeldscherm

Ondanks de twijfel van veel insiders of het zogenaamde ‘pentile' Amoled scherm wel scherp genoeg zou zijn, kunnen wij met een gerust hart melden dat de Galaxy S3 een heerlijk scherm heeft. Het is, logischerwijs, groot en haarscherp. Na een paar weken intensief S3 gebruik, lijkt het – toch ook niet kleine – scherm van de Galaxy S2 bijna claustrofobisch klein. Vooruit, dat is wat overdreven, maar het is verbazingwekkend hoe snel je went aan zoveel scherm op je telefoon. En het enorme contrast van een Amoled scherm zorgt voor erg mooi beeld. Er is maar één puntje dat wat ons betreft beter had gemogen, en wat hier op galaxyclub.nl al vaker in de commentaren van bezoekers opdook: de leesbaarheid in zonlicht is matig.

Software

Samsung besteedde tijdens haar Unpacked presentatie erg veel tijd aan de nieuwe software die we op de Galaxy S3 vinden: een hoop kleine slimmigheidjes, nieuwe apps, en technische hoogstandjes. Het toestel is tenslotte ‘Designed for humans'. Misschien zijn wij niet gemakszuchtig genoeg, maar een hoop van deze apps en functies gebruiken we eigenlijk amper.

Voor de echte Facebook fanaat zijn features als Buddy Share (maak een foto, en deel deze gelijk met de mensen op de foto) misschien een uitkomst, wij hebben het hooguit een paar keer gebruikt om het te gebruiken.

Direct Call (breng het toestel naar je oor als je bijv. aan het SMSsen bent, en je belt direct de persoon waar mee aan het SMSsen bent) is af en toe nuttig, maar in de praktijk kwam het toch verrassend weinig voor dat er nu onmiddelijk geswitched moet worden van een SMS bericht naar een telefoongesprek met de betreffende persoon. Maar het werkt wel goed.

S Beam (het direct uitwisselen van bestanden tussen S3's) is handig, maar komt pas tot zijn recht als veel mensen om je heen ook een Galaxy S3 hebben. Het lot van een ‘early adopter' is natuurlijk dat dit in het begin niet het geval is. Maar misschien blijkt dit later wel degelijk een erg praktische feature.

Smart Stay (het scherm blijft aan zolang je ernaar kijkt) is wat ons betreft in potentie de beste, zij het subtiele, feature. Op dit moment werkt het goed, mits er genoeg licht is, en je het toestel netjes voor je gezicht houdt. De praktijk is vaak wat weerbarstiger. En dus is het een erg fijne, maar niet altijd even betrouwbare feature.

Je zou de indruk kunnen krijgen dat veel van de nieuwe snufjes niet zoveel toevoegen voor de gebruiker. Die indruk willen we niet wekken. Maar in het dagelijks gebruik werkt de gewone interface zo snel en betrouwbaar dat we eigenlijk niet zoveel meer nodig hebben om het toestel prettig te kunnen gebruiken.

Camera

Naast het scherm en de snelheid en stabiliteit in het dagelijks gebruik, is de camera het derde gebied waarop de Galaxy S3 uitblinkt. De foto's zijn fantastisch gedetailleerd, de video's idem dito en van een uitstekende kwaliteit. Hier zijn een aantal nieuwe functies wél uitstekend op hun plek: de ‘continue opname' modus (‘burst mode') is erg snel, en levert mooie series op. Wij waren aangenaam verrast door de ‘beste opname' stand die vrij goed is om inderdaad die opname te kiezen waar mensen het best op staan.

Batterij

De batterijduur van de Samsung Galaxy S3 is prima – maar het blijft mogelijk om de batterij leeg te krijgen vóór de dag voorbij is. Dan moet je het toestel wel erg intensief gebruiken, en in vergelijking met andere (Android) smartphones is de Galaxy S3 wel degelijk een verademing. Wat ons betreft is het misschien nog wel het fijnst dat een uurtje in de oplader tussendoor de batterij alweer voor de helft ‘vult'.

Conclusie: indruk na een paar weken

In het kort kunnen we dus zeggen dat de Galaxy S3 met name uitblinkt door zijn scherm, zijn snelheid (qua bediening), en zijn camera. Wij zijn zeker niet de eersten die dit beweren – maar na een paar weken S3 gebruik zijn we het er wel hartgrondig mee eens. Wel vinden we veel van de nieuwe software ‘foefjes' op papier leuker dan in de praktijk: het meeste gebruiken we amper. S Voice hebben we hierboven niet eens genoemd, omdat er geen moment was dat het ons écht handig leek om deze te gebruiken.

Wie de vorige generatie smartphones, zoals de Galaxy S2 gewend is, zal merken dat de Galaxy S3 op alle fronten een vér doorontwikkeld toestel is. Was de Galaxy S2 nog een nieuwe-generatie smartphone met enorm veel potentie, in de Galaxy S3 wordt deze potentie pas echt verwezenlijkt. In die zin zijn we het eens met de review die een tijdje geleden al te lezen was op de grote tech blog Engadget: de kracht van de Samsung Galaxy S3 is dat het geheel meer is dan de som van de losse delen.

Maar…. zoals al gezegd: dat vinden wij. Wat vinden jullie, gebruikers van de Samsung Galaxy S3?

Lees de reacties (37)

  • Prachtig toestel, heb alleen problemen met data verbindingen. en dan met name wifi.
    Schakelt vaak over van wifi naar 3g om vervolgens weer te verbinden met wifi.

    Verder kan ik me volledig aansluiten bij jullie ervaringen!

    • Inderdaad, tegen mijn principes van Nokia nu naar de S3 prachtige machine maar waarom die Smartphone heet is me niet duidelijk. Eenvoudig synchroniseren van Outlook zonder data verlies is niet mogelijk, de software (KIES) laat veel te wensen over, daar was Nokia altijd sterk in. Ga het nog even aanzien anders wordt het toch weer een Nokia.

      • Probleem had ik ook. heb ik een app voor gekocht. heet touchdown en werkt goed.

      • Het hele idee is dat je vanaf je telefoon alles kunt doen wat je op je computer ook kunt doen.
        Simpel kijken of je email hebt kan inderdaad niet zonder internet gebruik, wat logisch is want je moet er voor op internet.
        De kies software is alleen van samsung en dus nog minder gebruiks vriendelijk en uitgebreid dan de android market.kies is dan ook alleen een extra optie.
        Het gaat ook hoofdzakelijk om de software android en niet om wat samsung je met het toestel laat doen.
        Dit had je kunnen weten voordat je overstapte.

  • Ik weet niet hoe je foto s kan wissen als foto s staan bij mobile uploads

  • Tot nu toe erg tevreden.. Heb dankzij jullie site de batterijindicator kunnen instelen (%) Maar daardoor blijf k constant op dat ding kijken om te zien hoeveel batterij k nog resterend heb. Verder ligt die inderdaad goed in de hand en is die (bijna) snel in alles wat die doet. Begrijp me niet verkeerd maar k had hiervoor een Samsung Wave, en ben nu in 1 klap genezen van alles wat te maken had met Bada. K liep altijd achteraan als het om whatsapp, angry birds etc ging, en nu krijg k zelfs reacties van mensen die een S2 of wat dan ook hebben dat het bij hun niet eens zo snel/soepel loopt als het mij doet. Hier ben k erg blij mee, misschien is dit niet de revieuw die jullie bedoelden maar hey, k heb voor het eerst in me leven een een android toestel en niet de minste.. Ik zeg Samsung petje af!

  • Heel veel positieve punten, maar ik wil toch even een paar minpunten noemen:
    Ten eerste baal ik dat ik een nieuw hoesje moet kopen en een sportband omdat de S3 niet past.
    Ten tweede, waar is het Swype toetsenbord gebleven???
    En ten derde, maar dit probleem had ik ook met mijn S2 en 4.0.3, spontane reboots als ik via bt verbonden ben met mijn autoradio.

    Verder ben ik erg blij met het toestel.

    • @ Johan G.

      De Swype optie is er wel nog alleen heet het anders in de S3. Als je naar de toetsenbord instellingen gaat, door op het tandwieltje naast de spatiebalk te tikken, kun je swype activeren door doorlopende tekstinvoer aan te vinken.

      • @Michel,

        Dat wilde ik inderdaad doen, maar door een probleem met de APK kon hij niet geinstalleerd worden, heeft een week geduurd voordat Swype dat probleem opgelost had en nu ben ik weer een happy swyper :-D

1 2 3 6
Gerelateerde artikelen