Eerste Samsung Galaxy S23 afbeeldingen tonen bijgeschaafd design

De eerste afbeeldingen van de Samsung Galaxy S23 en S23+ tonen telefoons met een vrij opvallend design. Of beter gezegd: met een nieuwe, maar toch vertrouwde camera.

Galaxy S23(+) afbeeldingen: nieuw design

Als je alle halfbakken geruchten gelooft die de laatste tijd de ronde doen over Samsung's aankomende Galaxy S23 en S23+, dan worden de toestellen bijna identieke klonen van de Galaxy S22 en S22+. En eerlijk is eerlijk: vreemd zou dat niet zijn. In economisch zwaardere tijden met hogere productiekosten wil Samsung misschien vooral kosten drukken. Toch lijkt daarmee niet alle verandering bijvoorbaat uitgesloten.

De eerste sets onofficiële renders van de Galaxy S23 en S23+ tonen namelijk toestellen met een behoorlijk gewijzigde vormgeving. Het lijkt alsof de ontwerpafdeling de opdracht kreeg het design van de Galaxy S22 Ultra toe te passen op de Ultra-loze modellen. Wat we zien is een toestel zonder camera eiland, maar met lenzen die afzonderlijk uitsteken. Mits de plaatjes accuraat zijn – ze komen uit de koker van renderhandelaar @OnLeaks, dus die kans is groot – heeft Samsung dus wel degelijk meer plannen met de S23-serie.

De reguliere Galaxy S23

Natuurlijk heeft het een en ander vooral betrekking op het design van de camera's. De voorkant van Samsung's Galaxy S-serie is al sinds de Galaxy S20-serie maar amper gewijzigd. Maar daar valt ook niet meer zoveel te optimaliseren, natuurlijk, dankzij de minimale bezels en hole punch frontcamera.

En verder?

Overigens, wat die frontcamera betreft hadden wijzelf eerder al een saillant detail verklapt. Het is namelijk juist die frontcamera die voor het eerst sinds jaren een upgrade gaat krijgen in de Galaxy S23 en S23+. De resolutie gaat omhoog naar 12 megapixels. De andere camera's – hoofd en telefoto – blijven vermoedelijk grotendeels hetzelfde (respectievelijk 50 en 10 MP).

...en de iets grotere Galaxy S23+

Geruchten over een iets grotere accucapaciteit vallen tot nu toe nergens te bevestigen. En zolang er geen tastbare aanwijzingen zijn over Qualcomm of Exynos processoren, neem je de huidige roddels nog even niet te serieus.

Overigens is de herfst natuurlijk inmiddels goed op gang. Daarmee stijgt de kans iedere week verder dat er daadwerkelijk concrete – en misschien wel controleerbare – informatie over de hier getoonde toestellen opduikt. Hopelijk weten we spoedig dus wel degelijk meer over accucapaciteiten en processoren.

Releasedatum en prijs

Een exacte releasedatum van de Galaxy S23 is op dit moment uiteraard nog niet bekend. De verwachting is dat Samsung de S23-serie in januari of februari van 2023 zal lanceren. De telefoons liggen dan in februari of maart in de Nederlandse en Belgische winkels.

Hoewel we over de prijs al helemaal weinig zinnigs kunnen zeggen, zijn er aanwijzingen dat de toestellen best wel eens prijzig kunnen gaan worden. En dan bedoelen we dus: flink duurder dan de Galaxy S21 en S22 serie, de afgelopen jaren.

De belangrijkste aanwijzing hiervoor is natuurlijk de koers van de euro. Zelfs de lagere mid-range Galaxy A23 5G kreeg onlangs al een adviesprijs mee van €299, terwijl de A22 5G een jaar eerder nog voor €229 werd gelanceerd. Wees dus niet verbaasd als de Galaxy S23 met 128GB opslag straks niet bij €849 begint, maar bij €949 of zelfs €999. Uiteraard zitten wij er met deze ‘voorspelling' maar al te graag naast, maar dan moet de euro er begin 2023 wel beter voor staan.