‘Samsung Galaxy S22 prijs ligt hoger dan die van de S21-serie’

De prijs van Samsung's aankomende Galaxy S22 serie ligt hoger dan die van de Galaxy S21 in 2021. De hogere prijzen voor processoren – al dan niet die van Qualcomm – zouden hiervan de oorzaak zijn.

Galaxy S22 prijs: hoger dan verwacht

Een jaar geleden gooide Samsung hoge ogen door de Galaxy S21 lagere adviesprijzen mee te geven dan de S20-serie het jaar daarvoor. De S21 zelf was bij de lancering verkrijgbaar vanaf €849. Voor de goedkoopste Galaxy S20 betaalde je op de dag van de release minimaal €899. Natuurlijk ging een directe prijsvergelijking mank. Bij de S20 kreeg je wel, en bij de S21 géén oplader, bijvoorbeeld. En ook oortelefoontjes van AKG kreeg je bij de S20 nog wel, maar niet bij de S21. Al met al betaalde je minder voor de S21, maar kreeg je ook minder.

Bij de Galaxy S22 gaat dit mogelijk veranderen. Althans, het deel waar je minder betaalt. In dollars berekend moet de ‘basis-S22′ straks $899 kosten. Voor de S22+ betaal je $1099, en voor de Galaxy S22 Ultra moet je $1299 neertellen. Prijzen in euro's liggen doorgaans op hetzelfde, of zelfs een wat hoger niveau. Het kan dus goed zijn dat je straks voor de S22 minimaal €899, of zelfs €949 betaalt.

Chiptekorten overal

Deze verwachte prijsstijging wordt niet veroorzaakt door het opnieuw toevoegen van een oplader en oortelefoontjes aan het pakket, helaas. Het zijn de gestegen prijzen op de krappe chipmarkt die direct verantwoordelijk zijn voor duurdere telefoons dit jaar – de S22-serie incluis. Samsung zou gedwongen zijn in meer markten Qualcomm's Snapdragon 8 Gen 1 in te zetten, in plaats van de eigen (en dus goedkopere) Exynos 2200. Als deze toestelvariant ook naar Europa komt – zoals sommigen verwachten – dan zal dat straks dus ook hier in de portemonnee voelbaar zijn.

Overigens is de S22-serie niet de enige Galaxy die het slachtoffer wordt van de chiptekorten. De vorige week gelanceerde Galaxy S21 FE werd uiteindelijk ook een stukje duurder dan gepland – om exact dezelfde reden. En juist dit feit ondersteunt de verwachte hogere prijs van de Galaxy S22-serie. Vanaf €749 kun je nu de Galaxy S21 FE kopen, waardoor het verschil met de S22 straks opvallend klein zou zijn, mits deze laatste níet duurder uitvalt dan de S21.

En verder?

Oké, dus een snellader en oortelefoontjes krijg je straks niet voor de hogere prijs van de Galaxy S22-serie. Maar wat krijg je dan wel? De S22 zelf is een 6,1 inch telefoon met een full HD AMOLED scherm met een variabele verversingsfrequentie tot 120Hz. Het toestel valt relatief compact uit, en beschikt over een 3700 mAh accu, een 50 megapixel hoofdcamera, en 12MP groothoek- en 10MP telefotocamera's met 3x optische zoom. De Galaxy S22+ is iets groter, met een 6,5 inch display, en een 4500 mAh batterij.

De Galaxy S22 Ultra – hierboven te zien, via Evan Blass – is een 6,7 inch telefoon met een 5000 mAh accu, en een ingebouwde S Pen stylus. Het is in feite de echte opvolger van de Galaxy Note 20 Ultra, die in 2020 verscheen. Aan boord is een 108MP hoofd-, en een 12MP groothoekcamera. Net als bij de S21 Ultra zijn er twee telefotocamera's – beide met een 10MP sensor en respectievelijk 3x en 10x optische zoom.

Samsung zal de Galaxy S22-serie mogelijk op 8 februari onthullen. De daadwerkelijke releasedatum blijft nog wat onduidelijk. Juist door de leveringsproblemen zou de release uitgesteld kunnen worden, dus of je de toestellen nog in februari daadwerkelijk kunt kopen valt nog te bezien.

Lees de reacties (3)

  • Andere fabrikanten bieden toestellen met dezelfde chipset aan met een (veel) lagere prijs zoals Realme. Dus Samsung zal echt met een beter excuus moeten komen. In de doos ook al geen lader, oortjes en case, dus dat wordt als het tegen zit minimaal 1000 Euro voor het basismodel.

      • Ik heb vorig week de S21 FE gekocht. Ik ben ondanks het hoge prijskaartje tevreden, al verschilt ie niet heel veel van de S20 FE 5G