‘Samsung Galaxy S21 Ultra ondersteunt S Pen’ – toch het einde van de Note-serie?

Samsung's aankomende Galaxy S21 Ultra ‘ondersteunt' naar verluid de S Pen stylus die we kennen van de Note-serie. Het gerucht lijkt logisch, maar veel blijft onduidelijk.

De S Pen van de Galaxy Note 20 Ultra

Galaxy S21 Ultra met S Pen ondersteuning

Al jaren doen geruchten de ronde dat Samsung van plan zou zijn haar Galaxy S- en Note-serie te willen samenvoegen. Ruim een jaar geleden, bijvoorbeeld, speculeerden we over precies zo'n soort scenario. Maar ook dat was niet voor het eerst. In 2015 ontdekten wijzelf al een eerste – nooit uitgekomen – hint die nota bene afkomstig was van Samsung zelf.

Inmiddels is 2020, bijna 2021, en duikt het gerucht op dat Samsung's Galaxy S-topmodel volgend jaar – de Galaxy S21 Ultra – de S Pen stylus van de Note-serie ondersteunt. Helemaal onlogisch zou dit natuurlijk niet zijn. Op deze manier creëert Samsung weer een toptelefoon met álle extra snufjes die je voor het geld mag verwachten. Bovendien wordt de situatie in de winkel overzichtelijker, nu de andere verschillen tussen de S- en Note-series zo klein lijken te zijn geworden.

Maar…

Tegelijk is echter ook duidelijk dat ‘ondersteunen' niet hetzelfde is als ‘hebben'. Dat de Galaxy S21 Ultra overweg kan met de stylus wil nog niet zeggen dat er eentje in de telefoon zelf zal zitten. De laatste jaren waren Galaxy S-telefoons altijd wat slanker dan hun Note-tegenhanger. Dit is juist mogelijk omdat er géén S Pen in de body weggewerkt moet worden.

Het is dus echt nog maar de vraag of de S21 Ultra in feite een soort Galaxy S21 ‘Note edition' zal worden. Tenslotte grapt de Chinese telefoonroddelaar die de bron is van het gerucht ook dat je je huidige S Pen nog niet mag verliezen.

Het zou dus goed kunnen dat de ‘S Pen ondersteuning' van de Galaxy S21 Ultra niet het einde betekent van de Note-serie. Pas als een volgende model Z Fold een eigen S Pen krijgt begint het daar meer op te lijken. En ja, we weten dat ook die geruchten al geruime tijd de ronde doen. Tot nu toe bleken die, vooralsnog, onjuist.

Niet lang meer

Het zal overigens niet lang meer duren voor we weten hoe de vork in de steel zit. Of tenminste: óf de Galaxy S21 Ultra een S pen heeft, of ondersteunt. Samsung wil de nieuwe toestellen vroeg in 2021 onthullen. Sterker nog: zelfs de releasedatum van de Galaxy S21 ligt mogelijk al in januari. Hoewel we dan vermoedelijk nog niet te weten komen wat het lot van de Note-serie is, wordt er tenminste een hoop duidelijk.