Samsung Galaxy S21 Ultra niet zo goed te repareren als zijn broertjes

Wie Samsung's Galaxy S21 Ultra open schroeft ontdekt: deze telefoon is minder makkelijk te repareren dan de Galaxy S21. Een van de redenen hiervoor is het fancy design.

Galaxy S21 Ultra teardown: niet makkelijk te repareren

Eerder deze week lichtten wij een paar onderbelichte eigenschappen van Samsung's nieuwe Galaxy S21 uit. Een daarvan was het verrassende gemak waarmee onderdelen in het basismodel van de serie vervangen kunnen worden. Althans, die conclusie volgde op basis van een 'teardown' van de S21-zonder-toevoegingen. De Galaxy S21 Ultra, echter, is uit ander hout gesneden.

Ook nu is het YouTuber PBKReviews die zijn schroevendraaier – en andere tools – in de Galaxy S21 Ultra zet. Allereerst is het altijd weer aardig om te zien hoe een telefoon als de S21 Ultra er vanbinnen uitziet. En ook hier blijven de verschillende camera's blikvanger. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe alle lenzen optische beeldstabilisatie hebben. Ga er even voor zitten, PBK legt het een en ander uit.

Maar uiteindelijk gaat dat een beetje aan dat andere punt voorbij. De Galaxy S21 Ultra is namelijk minder makkelijk te repareren dan de Galaxy S21-zonder-toevoeging. Zowel het scherm als de batterij blijken niet zo eenvoudig te verwijderen, dan wel vervangen. En zelfs om het kabeltje van de volumetoetsen te verwijderen moet eerst het scherm uit het toestel gehaald worden.

PBKReviews geeft de S21 Ultra een 6 (van 10) voor repareerbaarheid, waar de Galaxy S21 nog een 7,5 scoorde. Scherm, batterij, maar bijvoorbeeld ook de achterkant – Gorilla Glass Victus, waar de S21 ‘gewoon' kunststof heeft – spelen hier allemaal een rol. Misschien dat je als professionele telefoontechneut dit alles gesneden koek vindt. Voor de leek is al jaren duidelijk: zelf schroeven is gewoon geen goed idee meer – ook al zijn de prijzen om bijvoorbeeld een display te vervangen pittig. Of juist daarom, eigenlijk.

Pre-order: het kan nog

Ondanks de matige repareerbaarheid, kon de Galaxy S21 Ultra wel eens een flinke hit worden. Onze eigen review komt nog – wij nemen de tijd – maar wie de eerste reviews een beetje volgt weet dat Samsung een hoop heel erg goed doet.

Als jij jouw Galaxy S21 (Ultra) uiterlijk 28 januari pre-ordert, dan krijg je twee cadeau's bij je nieuwe telefoon:

  • Bij de Galaxy S21 en S21+ krijg je een set Galaxy Buds Live oortjes, en een SmartTag.
  • Bij de S21 Ultra krijg je de nieuwe Galaxy Buds Pro en een SmartTag.

Check de bestelopties bij Samsung's eigen shop HIER, of lees eerste meer info over de Galaxy S21 pre-order actie. En vergeet vooral niet onze uitgebreide Galaxy S21 hands on preview te checken.