Samsung Galaxy S21 (Ultra): meer camera specs, andere details

Steeds meer details van Samsung's aankomende Galaxy S21, S21 Plus en Galaxy S21 Ultra duiken op. Nu kunnen we aan het lijstje ook info over o.a. materiaalkeuze en camerasensoren toevoegen.

Galaxy S21 (Ultra): meer details

De afgelopen tijd kwamen we al heel wat te weten over de Galaxy S21 serie, die begin 2021 uit gaat komen. We kwamen bijvoorbeeld al de processor van de toestellen op het spoor – de nog niet onthulde Exynos 2100. Ook verklapten wij de batterijcapaciteiten van de verschillende modellen. We zagen zelfs een eerste stel Galaxy S21 afbeeldingen, en ontdekten dat de toestellen mogelijk tegelijk met de nieuwe Galaxy Buds Beyond uit gaan komen.

Uiteraard is een hoop ook nog niet bekend, al droeg Android Police dit weekend een flinke steen bij aan het totaalplaatje. Zo komen we nu te weten dat de 6,2 inch S21 en 6,7 inch S21 Plus beide een FHD+ 1080p schermresolutie krijgen, met een refresh rate van 60 of 120Hz. Alleen de 6,9 inch S21 Ultra heeft een WQHD+ resolutie, en een variabele verversingsfrequentie.

Bovendien heeft de Galaxy S21 – net als de Galaxy S20 FE – een kunststof body. De Galaxy S21 Ultra heeft wel een glazen achterkant. Tevens zien we de eerder door ons genoemde accucapaciteiten van de S21, S21+ en S21 Ultra bevestigd: 4000, 4800 en 5000 mAh, respectievelijk. Uiteraard zijn de toestellen waterbestendig en stofdicht (IP68).

Camera's

Dit alles is allemaal – in goed Nederlands – par for the course. En ook bij de camera's komen we eigenlijk maar amper verrassingen tegen. De S21 en S21+ hebben een 12MP hoofdcamera en een 12MP groothoeklens. Zelf de 64MP zoomlens komt op papier grotendeels overeen met de zoomcamera die we al kennen van de Galaxy S20 en S20+.

Interessanter wordt het bij de Galaxy S21 Ultra. Deze is voorzien van de volgende generatie van de 108MP sensor die Samsung in 2020 in de S20 Ultra en Note 20 Ultra stopte. Hoewel deze nog steeds geen dual pixel autofocus heeft, is de laser focus die we ook kennen van de Galaxy Note 20 Ultra wel aanwezig.

Zoals verwacht beschikt de S21 Ultra over twee zoomcamera's. Beide hebben een 10MP sensor met dual pixel autofocus. De ene is een traditionele telefoto camera met 3x optische zoom. De andere is een periscoop zoomlens die tot 10x optisch inzoomt. Ter vergelijking: de S20 Ultra kan tot 4x optisch zoomen, maar kan ook digitaal inzoomen zonder kwaliteitsverlies door de 48MP sensor. De Note 20 Ultra heeft 5x optische zoom.

De combinatie van de twee zoomcamera's zou zodanig goed zijn dat Samsung toch weer haar 100x Space Zoom feature aanbiedt. Op de S20 Ultra was dit een overtollige gimmick, die in de Note 20 Ultra geschrapt was. Rest ons alleen af te wachten hoe de zoomcamera van de S21 Ultra daadwerkelijk presteert met de genoemde specificaties.

S Pen ondersteuning

Overigens zien we ook een gerucht van vorige week nog eens bevestigd: ja, de S21 Ultra ondersteunt de S Pen stylus. Maar hij zit niet standaard bij, of in, het toestel. Samsung zou straks een speciale hoes op de markt willen brengen, waar je toestel en S Pen in kunt stoppen. Niet bepaald een ideale combi, maar zo blijft er wel ruimte voor een zo groot mogelijke accu. En dat is ook wat waard, natuurlijk.

Lancering en releasedatum

Eerder deze maand werd al duidelijk dat Samsung de Galaxy S21 serie al in januari zal onthullen. De kans is zelf aanwezig, dat de releasedatum ook in die maand ligt, en dat je jouw S21 dus al voor eind januari in huis kunt hebben.

Prijzen zijn nog niet bekend. Echter, de Galaxy S21 doet qua concept denken aan de S20 FE, wat hoop doet gloren dat tenminste het basismodel relatief betaalbaar zou kunnen zijn. Zeker weten we dat natuurlijk pas als Samsung de verschillende modellen officieel introduceert.